רגע של עברית: הידעתם שהארקה מגיעה מהמילה הארמית ל"אדמה"? ובאמת, הארקה דואגת שאם יש זליגת חשמל, הוא יגיע לאדמה ולא לגוף שלנו. חיבור הארקה לדוד שמש יעשה בכל התקנה של דוד שמש חדש, אבל לצערנו יש מקרים שיכולים לגרום להארקה הקיימת להעלם, ואז נאלץ לבצע חיבור מחודש. איך מבצעים חיבור הארקה, מי יכול לעשות את זה וכמה זה עולה – ממש פה.
הארקה היא מערכת שחובה להתקין בכל בית, ושומרת עלינו מפני התחשמלות. כבל הארקה חייב לעבור בכל נקודת חשמל בבית, כולל זו שנמצאת על הגג ומתחברת לדוד, ובעצם מוליך את החשמל לקרקע במידה ויש תקלה בזרימת החשמל. האלטרנטיבה היא שהחשמל יעבור דרך אחד ממכשירי החשמל בבית, ומשם לגוף שלנו אם ניגע בהם, ואתם יכולים להבין למה זאת תוצאה פחות רצויה. כבל הארקה הוא בדרך כלל צהוב או צהוב וירוק, כדי להקל על הזיהוי שלו.
יש מספר מקרים בהם נצטרך לבצע חיבור הארקה לדוד שמש:
בניית דירה או שיפוצים: כמובן, כשמתקינים דוד שמש חדש או עושים שיפוץ בבית, יש לבצע חיבור הארקה לדוד השמש. חשוב לזכור שאת החיבור צריך לבצע חשמלאי, ועל אף שאנשי דודים או הנדימנים יכולים להציע לבצע את העבודה עבורכם, הסיכוי שהם יפספסו משהו הוא לא קטן, והתחשמלות היא ממש לא התחום בו תרצו לקחת סיכון.
התחשמלות: אם אתם נוגעים במכשיר חשמל ומרגישים זרם, צרו קשר מיד עם חשמלאי לביצוע בדיקת הארקה. יכול להיות שחיבור ההארקה באחד ממכשירי החשמל התרופף.
בדיקת הארקה שגרתית: לפעמים ההארקה נעלמת גם בלי שיש "סימפטומים", ולכן מומלץ לבצע פעם בכמה זמן בדיקת הארקה. הבדיקה יכולה להתבצע על ידי חשמלאי בודק בלבד.
כפי שהסברנו, האופן שבו הארקה עובדת הוא העברה של החשמל לאדמה, שם הוא נספג, במקום למכשיר החשמלי או לגוף שלנו. יש כל מיני שיטות לחיבור הארקה:
מוט הארקה: שם לא מתחכם מידי שדי מתאר את החפץ עצמו. זהו בעצם מוט מתכת שתוקעים באדמה שליד הבניין, ואליו מעבירים ומחברים כבל הארקה מהדוד שעל הגג.זו שיטה די מיושנת, ולא סביר שתמצאו אותה בבניינים שנבנו בשנים האחרונות.
חיבור הארקה לצנרת: שיטה נוספת שבה היו משתמשים פעם לחיבור הארקה לדוד שמש וכבר פחות נפוצה היום היא הצמדה של כבל ההארקה ו"הרצה" שלו לאורך הצנרת. הבעיה בשיטה הזו היא שאם מבצעים אצלכם תיקונים בצנרת, ומחליפים חלק מצינור הברזל המקורי בצינור פלסטיק (שיטה מאוד נפוצה בימינו), כל ההארקה תפסיק לעבוד.
הארקת יסוד: כבודם של הפתרונות האלה מונח במקומו, אבל היום התקדמנו ואנחנו משתמשים בשיטה הרבה יותר יעילה לחיבור הארקה. בעצם, עוד כשבונים את הבניין יוצרים מסה של ברזל ביסודות הבניין שהמטרה שלה היא העברת הארקה לקרקע, וממנה מעלים מוט ברזל שיושב ליד ארון החשמל בכל דירה. אל המוט הזה מחברים את ההארקה, וממנו מעבירים כבל לארון חשמל שאליו תתחבר ההארקה של כל הדירה.
לפתרון הזה קוראים ה"הארקת בסיס" או "הארקת יסוד", והוא הרבה יותר יעיל, אסתטי וגם בטיחותי, מכיוון שכמות המתכת הגדולה שנמצאת ביסודות הבניין יכולה לספוג יותר חשמל מאשר מוט הארקה בודד. אפשר להשוות את זה לכביש – ככל שיש יותר נתיבים, יותר מכוניות יוכלו לעבור בו זמנית.
חשוב לזכור: חיבור הארקה לדוד שמש זאת עבודה שיכולה להיעשות על ידי חשמלאי בלבד, ואסור בשום פנים ואופן לנסות לעשות אותה לבד. לפעמים מפתה לעשות קיצורי דרך בעבודות בית בעזרת מדריכים מהאינטרנט, אבל במקרה הזה בהחלט עדיפה הדרך הארוקה. אתם מסתכנים בנזק לרכוש שלכם במקרה הטוב, והתחשמלות במקרה הרע.
טווח המחירים של חיבור הארקה לדוד שמש נע בתוך טווח מאוד גדול, ומושפע מכל מיני גורמים, אבל כל הגורמים האלה הם בגדול חלק מהשאלה הכללית: כמה מורכב להעביר את הכבל מהדוד ללוח החשמל?
קריטריונים שמייקרים חיבור הארקה לדוד שמש הם:
חציבה בקיר
בניית תעלות חיצוניות לקיר
מרחק הדוד מלוח החשמל (ככל שאתם גרים בקומה יותר גבוהה, אתם יותר קרובים לגג ולכן גם לדוד)
הטווח הרחב ביותר לחיבור הארקה לדוד שמש נע בין 250 ש"ח – עלות ביקור, לכמה אלפי שקלים במידה וצריך לחצוב בקיר. לעומת זאת, הרוב המוחלט של האנשים ישלמו בין 400-700 ש"ח עבור חיבור הארקה לדוד שמש. זאת כמובן, בהנחה שיש הארקת בסיס לבית, וכל מה שצריך הוא לחבר את ההארקה ללוח החשמל. אם צריך לייצר הארקת בסיס, זו כבר עבודת חשמל בפני עצמה, מורכבת ויקרה הרבה יותר.
אם יש משהו שלמדנו מהמאמר הזה, הוא שחיבור הארקה לדוד שמש יכול פשוטו כמשמעו להציל חיים, ולכן אנחנו ממש ממליצים להיעזר בחשמלאי הכי אמין ומקצועי שאפשר לביצוע העבודה. בדיוק בשביל זה הכנו לכם רשימה של חשמלאים מומלצים לחיבור הארקה, מלווים בחוות דעת של לקוחות קודמים.
הארקה היא מערכת שקיימת בכל בית, שמגינה על מוצרי החשמל ומי שנוגע בהם מפני התחשמלות. בכל נקודת חשמל בבית עובר כבל הארקה, ובמידה ויש דליפת חשמל הוא מנתב את החשמל העודף ומעביר אותו לאדמה, שתוכל לספוג אותו.
בדיקת הארקה נעשית על ידי מכשיר שנקרא לופ טסטר, ועל מנת לבדוק הארקה באופן יסודי ואמין חייבים להיעזר בחשמלאי בודק.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.