כיריים אינדוקציה הן להיט חם (תרתי משמע ) במטבח המודרני. לפני שאתם עוברים לעידן חדש במטבח, רצינו לעשות לכם קצת סדר בכל מה שקשור בהתקנת כיריים אינדוקציה. ההתקנה עצמה היא בסך הכל קיבוע הכיריים במקום וחיבורן לחשמל, ונעשית על ידי טכנאי החברה. אבל רגע, לא כל כך מהר. לפני התקנת כיריים אינדוקציה יש צורך בשתי הכנות חשובות - פתח בשיש וחיבור תלת פאזי מתאים. איך זה עובד? כמה זה עולה? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם.
כיריים אינדוקציה אמנם יושבות על השיש, אך על מנת שהאוויר הנפלט מן המאווררים שלהן יוכל להתפזר חייב להיות חלל ריק של כמה סנטימטרים מתחת לכיריים (המידה המדויקת אמורה להופיע במפרט הכיריים). אם אין לכם הכנה כזו, תוכלו להזמין קבלן שיש שיעשה את העבודה המתאימה למצב השיש שלכם:
כשיש פתח קיים – אם כבר יש לכם פתח לכיריים כנראה שמה שאתם זקוקים לו הוא רק הרחבה של כמה סנטימטרים. שימו לב – יכול להיות שההרחבה של הפתח תצריך גם קיצור בדופן של הארון שתהיה תחת הפתח. חלק מקבלני השיש יעשו זאת בעצמם בתוספת תשלום, ואם לא תצטרכו להזמין נגר שיעשה זאת.
כשאין פתח קיים – במקרה הזה עומדות בפניכם שתי אפשרויות שונות: חיתוך בשיש ליצירת פתח מלא, או הגבהת שיש, כלומר בנייה של מעין במה קטנה וחלולה שעליה ישבו הכיריים. מחיר שתי העבודות דומה, והשיקולים הם לכאן ולכאן – מצד אחד הגבהת שיש אסתטית פחות מכיריים שיושבות על השיש, אך מן הצד השני חיתוך שיש יפזר בבית שלכם כמויות גדולות של אבק.
מחיר החיתוך בשיש מושפע באופן ישיר מסוג השיש. לעומת השיש הפופולרי, "אבן קיסר", שיש העשוי גרניט, פורצלן, או דקטון קשה הרבה יותר לחתוך והבלאי שנוצר הוא גבוה, ולכן המחיר עולה בהתאם:
מחיר הרחבת פתח הוא 500-450 ₪ לשיש קיסר ו650-500 ₪ לשיש גרניט, פורצלן או דקטון.
מחיר חיתוך פתח בשיש הוא 700-500 ₪ לשיש קיסר, ו800-600 ₪ לגרניט, פורצלן, או דקטון.
מחיר הגבהת שיש הוא 700-500 ₪, כולל השיש.
אם יש צורך בחיתוך בארונות המטבח בידי הקבלן תשלמו עוד כ- 150-100 ₪.
כיריים אינדוקציה הן צרכן גבוה של חשמל, ולרוב הן מותאמות למערכת חשמל תלת פאזית שמסוגלת לספק כמות גבוהה של חשמל בבת אחת (סינית בשבילכם? ראו את סרטון ההסבר למטה). אולם בנוסף למערכת תלת פאזית, בשביל התקנת כיריים אינדוקציה יש צורך גם בהתקנת שקע תלת פאזי. אין הכוונה כאן רק בפלסטיק שעל הקיר, אלא בהתקנת ארבעה אביזרי חשמל מיוחדים:
שקע כוח – שקע המחובר ישירות ללוח החשמל ללא שקעים או מכשירים אחרים המחוברים אליו. בניגוד להכנות הבאות יכול להיות שכבר יש לכם שקע כוח במקום המתאים, ותוכלו לחסוך את עלות ההתקנה שלו.
חיווט תלת פאזי – על אף שמערכת החשמל היא תלת פאזית, חוטי החשמל שעוברים בבית הם חד פאזיים, כלומר מקבלים חשמל מפאזה אחת בלבד. כיריים אינדוקציה מקבלות חשמל מכל הפאזות יחד, ולכן גם אם יש לכם שקע כוח מותקן החשמלאי יצטרך לסדר לכם חיווט מתאים כך שהכיריים יקבלו את כל הפאזות הדרושות. במילים אחרות, אי אפשר להטעין רכב חשמלי עם מטען של סמארטפון.
מפסק תלת פאזי – בדומה לסעיף הקודם, מלבד המפסק הראשי, המפסקים בלוח החשמל שלכם הם חד פאזיים, ולכיריים דרוש מפסק תלת פאזי. לפעמים לא יהיה מקום בלוח עצמו, והחשמלאי יצטרך להתקין לוח חשמל קטן בנוסף ללוח הקיים בשביל הכיריים.
אביזר קצה מיוחד – כמו מזגן, כיריים אינדוקציה דורשות אביזר קצה (מה שבלשוננו נקרא "שקע") מתאים. במקרה הזה, עומדות בפניכם שתי אפשרויות שנפרט עליהן בהמשך: שקע שוקו או שקע סיקון.
אחרי שהחשמלאי יסיים את עבודתו, בקשו ממנו לבדוק בעזרת מכשיר בדיקה שהשקע אכן פועל כמו שצריך ומחובר להארקה.
מחיר התקנת שקע תלת פאזי לכיריים אינדוקציה (כולל כל ארבעת הגורמים שציינו קודם) מתחיל ב-600 ₪ ועולה עד ל1,200 ₪, ואפילו יותר במקרי קיצון. מה משפיע על המחיר?
חציבה או שימוש בתעלות – אם אתם צריכים להתקין שקע כוח מאפס, החשמלאי יצטרך להסוות את חוטי החשמל בתוך הקיר או בתעלות חיצוניות, מה שכמובן ייקר את העבודה.
מרחק מן הלוח – ככל שהשקע לכיריים רחוק יותר מלוח החשמל, מחיר ההתקנה יעלה. בדרך כלל המרחק המקובל הוא 10 מטרים, ומעבר לכך תהיה תוספת תשלום לכל מטר.
עיסוק בלוח החשמל – אם החשמלאי ייצטרך להתקין לוח נוסף, או אם לחלופין לוח החשמל שלכם ישן במיוחד ההתעסקות מורכבת יותר והעבודה תתייקר בהתאם.
דרך המלך של כיריים אינדוקציה היא בחשמל תלת פאזי, אבל אם מערכת החשמל שלכם היא חד פאזית, קיימות בשוק גם כיריים אינדוקציה חד פאזיות, שכמובן פועלות בעוצמה נמוכה יותר מכיריים אינדוקציה רגילות. אם כבר קניתם כיריים תלת פאזיות, יכול להיות שהמתקין מטעם החברה יתאים את החיבור למערכת החשמל שלכם, אך לא תוכלו להפעיל את הכיריים במלוא העוצמה.
בחנויות החשמל בישראל משווקים שני סוגים שקעים תלת פאזיים: שקע שוקו (מהמוצר הגרמני Shucko, כל קשר לקקאו מקרי בהחלט) ושקע סיקון, וכאשר מתקינים שקע תלת פאזי לכיריים אינדוקציה, מתעוררת השאלה באיזו מהם לבחור.
דומה בגודלו ובמראהו לשקע רגיל. יש לו יתרון אסתטי - אפשר להתקין אותו "תחת הטיח", כלומר שגוף השקע מוסווה בתוך הקיר. חשוב לציין שעל אף השימוש הרב שנעשה בו, בשנים האחרונות יצא שקע שוקו מתקן חברת החשמל, ולא תוכלו לעבור ביקורת חברת חשמל עם שקע שוקו.
שקע עגול ומסיבי. משמש לרוב מקומות תעשייתיים, נחשב בטיחותי יותר ומוגן מפני מים. החיסרון של שקע סיקון הוא הגודל שלו, כך שיכול להיות שלא תמיד יהיה לכם מקום מתאים בשבילו מאחורי ארון המטבח. בנוסף, הוא עולה כמה עשרות שקלים יותר משקע שוקו.
את השאלה מה עדיף - שקע סיקון או שוקו שלחנו לעשרות חשמלאים המופיעים אצלנו באתר, והמסקנה חד משמעית - שקע סיקון עדיף, גם מפני שהוא בטוח יותר, וגם מפני ששקע שוקו איננו תקני.
גם אם זה נראה פשוט, לא מומלץ לבצע התקנת כיריים אינדוקציה בעצמכם, זאת מהסיבה הפשוטה שאמורה להיות לכם זכאות להתקנה בידי טכנאי מטעם חברת הכיריים, וברגע שרק תפתחו את החבילה תאבדו את הזכאות הזו ואת האחריות על הכיריים. אחרי התקנת הכיריים, אל תשכחו לקנות סירי אינדוקציה מתאימים. בתיאבון!
מרגישים שקיבלתם קצת אינדיקציה לאינדוקציה ()? מעולה. הכנה להתקנת כיריים אינדוקציה היא עבודה מורכבת, שכדאי לתת לבעלי מקצוע אמינים לבצע. לכן, בשביל השלב הראשון אספנו בשבילכם רשימה של קבלני שיש מומלצים להכנת שיש לכיריים אינדוקציה, ובשביל השלב השני רשימה של חשמלאים מומלצים להתקנת שקע לכיריים אינדוקציה. כולם מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות אמיתיים.
התקנת כיריים אינדוקציה היא דבר פשוט - קיבוע הכיריים במקום וחיבור שלהן לחשמל. אבל ההתקנה דורשת הכנות מקדימות - חיתוך בשיש, והתקנת שקע תלת פאזי.
את השאלה החשובה הזו שלחנו אותה לבודקי הקרינה אצלנו באתר - "האם לכיריים אינדוקציה יש כרינה חשמלית מסוכנת?", מוזמנים לראות את התשובות.
התשובה היא שקע סיקון, מפני שהוא יותר בטוח, ומפני ששקע שוקו איננו תקני.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.