התקנת אטמור תספק לכם זרם מיידי של מים חמים, ותשים סוף לצעקות "מי גמר את המיםםםם?". מצד שני, התקנת אטמור תספק זרם מים חלש יותר משל דוד. בואו לקרוא על יתרונות וחסרונות של מחמם מים חשמלי, איך מתקינים אטמור, וכמה זה יעלה לכם.
בגדול, אם אתם רוצים מים חמים למקלחת ולבית, בהחלט כדאי שיהיה לכם דוד שמש או חשמל, או יונקרס. אבל אם אין אפשרות כזו בדירה שלכם, או שאתם מחפשים מכשיר נוסף לדוד שידאג שיהיו יותר מים חמים ושלא תצטרכו להמתין להם, התקנת אטמור יכולה להיות פתרון טוב לאספקת מים חמים. אטמור הוא מחמם מים חשמלי, שמחמם את המים באופן מיידי לפני השימוש (ולא אוגר אותם כמו דוד), והוא מותקן בצמוד לברז המקלחת או הכיור.
אטמור, כמו ג'יפ או פלאפון, הוא שם של מותג שהפך לשם של מוצר, ועכשיו קוראים ככה לכל הסוגים של מחמם מים חשמלי, למרות שקיימות חברות נוספות בשוק – Clage, היטרון ועוד. מכשיר אטמור מגיע בשני הספקים: 5.5 קילו וואט, שמתאים להתקנת אטמור לכיור, ו7.7 קילו וואט, שמתאים להתקנת אטמור למקלחת. יש גם מכשירים בהספק נמוך יותר, אבל הם פחות מומלצים כי הם מספקים זרם חלש מאד של מים חמים. המכשיר נראה כמו קופסא לבנה די קטנה (30X40 בערך) שמותקנת על קיר המקלחת או מתחת לכיור.
התקנת אטמור כרוכה בשיקולים רבים הנוגעים לבטיחות ולכן מתבצעת אך ורק על ידי חשמלאי, ודורשת גם חיבור לנקודת מים מתאימה. בחלק מההתקנות תצטרכו להיעזר גם באינסטלטור.
לפני שאתם לוקחים החלטה להתקין אטמור בבית, כדאי שתהיו מודעים לחסרונות של המכשיר. אל דאגה, לא באנו להנמיך, היתרונות ממש כאן בפסקה הבאה.
טיפ טיפ ועוד טיפה: בגלל שיטת החימום המיידי והחוסר בדוד אגירה, למכשירי אטמור אין דרך לספק זרם מים חמים חזק במיוחד. אם תרצו זרם מים מאד חם – הוא יהיה פחות חזק, ואם תפתחו זרם מים מאד חזק – הוא יהיה פחות חם. אם תרצו להוריד את הבעיה הזו למינימום, אל תתפתו למחיר הנמוך של מכשירי אטמור בהספק נמוך, תשקיעו במכשיר עם הספק שמתאים לצריכה שלכם.
מים וחשמל – זה לא הולך ביחד: למקם מכשיר חשמלי במרכז המקום עם הכי הרבה מים ולחות בבית, זו החלטה שצריך לקחת בכובד ראש. כדי להפחית את הסיכון, חשוב להקפיד על התקנה נכונה (למשל, על עובי קו חשמל מתאים למכשיר, גם אם הוא יקר יותר) ועל שימוש נכון. אם אתם תוך כדי תהליך שיפוץ, תוכלו להתייעץ עם השיפוצניק על בניית מסתור למכשיר שיגן עליו מכניסת מים.
חשמל זורם בכפות ידיך: בניגוד לדוד שמש, שחוסך משמעותית בצריכת החשמל בקיץ, אם יש לכם אטמור, לא משנה כמה חם היה היום – כשמים חמים זורמים גם החשמל זורם.
בכל מקום, בכל זמן: התקנת אטמור פשוטה יותר מהתקנת דוד, דורשת פחות תשתית, ואפשרית גם במקומות בהם התקנת דוד או יונקרס לא מתאפשרת. היא גם עולה הרבה פחות: מחיר התקנת אטמור נמוך משמעותית ממחיר התקנת דוד או מחיר חימום מים בגז ותוכלו לשלם עליו עד כמה אלפי שקלים פחות.
לא התקלחת – לא שילמת: מכירים את זה שחזרתם מהעבודה אז אתם מדליקים דוד, כי תכף תתקלחו, ממש עוד מעט, רק אחרי הקפה, ואחרי שתגמרו את הפרק, כלומר את הפרק הבא, ובינתיים הדוד דולק ודולק וצורך הרבה חשמל כדי לחמם מים שלא תשתמשו בהם לעולם? זוכרים את הפעם ההיא ששכחתם את הדוד דלוק בטעות כל הלילה? אטמור מחמם רק את המים שאתם צורכים בפועל, וכך חוסך משמעותית בחשמל.
מים בששון: אם אתם לא תלויים בדוד שמש או חשמל, אתם לא צריכים לחכות למים שיתחממו, והם גם לא ייגמרו לכם אף פעם.
אז איך מתקינים אטמור?
מכשיר אטמור תוכלו לקנות בחנויות למוצרי חשמל, או לבקש מהחשמלאי שתזמינו לספק אותו. ההתקנה של המכשיר עצמו די פשוטה: החשמלאי יבריג אותו למיקום שתבחרו, ויחבר אותו לחשמל ולמים. החיבור למים דורש חיבור של צינור גמיש לנקודת המים הקיימת במקלחת, ולא כל החשמלאים עושים אותו בכל המקרים, כך שאולי תצטרכו להזמין למסיבת התקנת האטמור שלכם גם אינסטלטור.
מה שמסבך מעט את ההתקנה זה שבגלל שאטמור צורך חשמל בהספק גבוה, וצריך לחבר אותו לקו חשמל עבה (4 מילימטר) שמגיע אליו ישירות מלוח החשמל. אם תחברו אותו לשקע רגיל קו החשמל יתחמם, והרי לכם הקצר הבא בבית. לרוב אין סיבה מיוחדת שתהיה לכם תשתית חשמל מוכנה באמבטיה, וכך החשמלאי שתזמינו יצטרך להתקין את קו החשמל לפני התקנת האטמור, מה שכמובן יעלה את מחיר ההתקנה.
אל דאגה: גם התקנת האטמור המסובכת ביותר לא אמורה לקחת יותר משעה-שעתיים, כך שהמקלחת החמה שלכם קרובה מתמיד.
מחיר התקנת אטמור הוא 250-350 ₪ כולל מע"מ, בהנחה שקיימת במיקום הרצוי תשתית חשמל ותשתית מים מוכנה. המחיר לא כולל את עלות המכשיר עצמו.
מחיר מכשיר אטמור הוא 250-600 ₪, בתוך הטווח הזה תשלמו יותר או פחות לפי ההספק של המכשיר והתכונות השונות שלו.
מחיר התקנת קו חשמל ישיר בשביל התקנת אטמור הוא 400-1,200 ₪. המחיר משתנה לפי המרחק מלוח החשמל, עבודת התשתית הנדרשת (אם צריך חציבה בקיר למשל), המיקום הרצוי לשקע ועובי הקו הנדרש.
אם תצטרכו אינסטלטור שיבצע את חיבורי המים לאטמור שלכם, תשלמו לו מחיר ביקור: 250-300 ₪ + מע"מ. במקרים נדירים כשאי אפשר לחבר את האטמור לברז קיים ותצטרכו נקודת מים חדשה בשבילו, תשלמו עליה הרבה יותר: 1,000-2,000 ₪. במקרים כאלה ההתקנה גם תארך יותר זמן. כאן תוכלו לקרוא יותר על התקנת נקודת מים.
אז עכשיו כשהוסמכתם למומחים לענייני התקנת אטמור, נשאר רק לבחור מי החשמלאי שיוביל אתכם אל המים החמים. בדיוק בשביל זה אספנו לכאן רשימה של חשמלאים מומלצים להתקנת אטמור, מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. מוזמנים לקרוא ביקורות וציונים על החשמלאים ולבחור את האיש המתאים לכם. מקלחת נעימה!
מכשירי אטמור ניתן לקנות בחנויות מוצרי חשמל ובחלק מהטמבוריות. תוכלו גם לבקש מהחשמלאי שיגיע להתקין אצלכם שיספק את האטמור.
התקנת אטמור מתבצעת בעזרת חשמלאי, בגלל שהמכשיר דורש חיבור ישיר ללוח החשמל (או לשקע כח). מלבד החיבור לחשמל צריך להבריג את מכשיר האטמור למקום, ולחבר אותו למים.
מחיר התקנת אטמור הוא 250-350 ש"ח, בהנחה שבמקום קיימת תשתית חשמל ומים מוכנה. לרוב יש צורך בעבודות תשתית חשמליות שיעלו 400-1,200 ש"ח, תלוי במרחק של נקודת האטמור מלוח החשמל, ובתנאי שטח נוספים.
לעיתים יש צורך באינסטלטור שידאג לחיבורי המים, ומחיר הביקור שלו יהיה לרוב 250-300 ש"ח + מע"מ.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.