דיאטה היא לא דבר פשוט. ודיאטה לילדים? עוד יותר. לא מדובר רק על בריאות, אלא על בנייה נכונה של ביטחון עצמי, של דימוי עצמי, של התייחסות הילד לאוכל לכל החיים. לא סתם דיאטנית ילדים היא התמחות ספציפית של דיאטניות קליניות – בנושא כמו זה, הרבה פעמים התייחסות שגויה תגרור יותר נזק מתועלת, ואי אפשר להתפשר או להתנהל בצורה לא נכונה. אנחנו כאן כדי להסביר מתי כדאי לפנות לדיאטנית ילדים, איך צריך לבחור אותה, מה זה אומר מבחינת התנהלות המשפחה ולתת לכם טיפים שמעבירות הדיאטניות בעצמן.
אז מי צריך לפנות, ומתי? אנחנו בטח לא צריכים לספר לכם עד כמה תקופת הילדות קריטית להתפתחות התקינה והבריאה של ילדכם. דיאטנית ילדים תטפל לא רק בבעיות של עודף משקל כמו שנוטים לחשוב, אלא גם בבעיות של תת משקל, בררנות, הפרעות אכילה ובעיות נוספות. מצד שני, גם לא על כל עלייה קלה במשקל או חוסר רצון לאכול ירקות צריך להתייעץ. לכן, אם אתם שוקלים ללכת לדיאטנית ילדים צריך לבדוק ולוודא אם אכן יש צורך בכך, או שמדובר בבעיות חולפות שיעברו עם הזמן.
איך יודעים אם אתם צריכים דיאטנית ילדים?
הסיבה העיקרית לפנייה לדיאטנית ילדים היא במידה ורופא ילדים המליץ לכם. במידה וישנם מדדים לא תקינים המעידים על עודף או חוסר משקל, הרופא ייתן לכם הפניה לדיאטנית ילדים – ואנחנו תמיד עושים מה שהדוקטור אומר
סיבה נוספת לא קשורה לענייני משקל בכלל. אם הילד בררן מאוד באוכל והדברים היחידים שהוא מוכן להכניס לפה הם שניצל תירס ופירה, יכול להיות שכדאי לכם לפנות לדיאטנית ילדים. שימו לב שאנחנו לא מדברים פה על ילד שלא אוכל ברוקולי, אלא על מקרי בררנות שגורמים לכך שהילד לא אוכל משפחות שלמות מאבות המזון, וזו כבר עלולה להיות בעיה. גם כאן, אנחנו ממליצים להתייעץ עם רופא הילדים וגם עם הגננת או אחראית הצהרון, כדי להבין בדיוק עד כמה הבררנות ניכרת.
עוד נורה אדומה שכדאי שתידלק לכם היא במידה ובדיקות הדם של ילדכם מעידות על חוסר בויטמינים או ברזל או שמדדי הכולסטרול חריגים. גם כאן, דיאטנית ילדים תוכל לסייע לכם לבנות תפריט תזונה נכונה שישמרו על בריאות הילד.
בכל גיל בו יש בעיה, גם מגיל ינקות, צריך להתייעץ עם דיאטנית ילדים. אבל – במקרה של ילדים עד גיל 8 בערך, הם לא צריכים ללכת לדיאטנית! מי שכן ילך לדיאטנית ילדים הוא אתם, ההורים (בהתאם למקרים שאמרנו קודם, כמובן ).
הסיבה לכך היא שאנחנו לא רוצים שהילד ירגיש לחוץ ומתוח או ששופטים ומענישים אותו על משהו. המפגשים אצל הדיאטנית, השקילות והמדידות עלולים לגרום לתחושות שליליות ואפילו לטראומות.
בכלל, אי אפשר לצפות מילדים או פעוטות לשנות באיזשהו אופן את הרגלי האכילה שלהם, שכן מי שבונה את הרגלי האכילה ומי שמשפיע עליהם – הם ההורים בעצמם. את רוב הדברים שילדים עושים הם לומדים מאיתנו, ולכן במקרה שראינו שיש צורך לפנות לדיאטנית ילדים, כנראה אנחנו הם אלה שצריכים לעשות את השינוי, ולא הילד.
לעומת זאת, במקרה של ילדים בוגרים יותר, הם יהיו מעורבים הרבה יותר בתהליך ויגיעו לדיאטנית בעצמם. לפעמים בגילאים האלה הרצון ללכת לדיאטנית מגיע מהילד עצמו, וזה בסדר. עכשיו השאלה היא עד כמה ההורים יהיו מעורבים בתהליך ועד כמה הם יפגשו עם הדיאטנית, וזה כבר תלוי בילד ובמצב הכללי.
בגילאים בוגרים יותר, 13-14, כשהילד כבר מתחיל את גיל ההתבגרות (בהצלחה עם זה, אגב), המצב יהיה שונה. עדיין מומלץ לפנות לדיאטניות ילדים שכן הן מטפלות גם בבני נוער, אבל כאן מדובר בדיאטה לנוער, שתהיה שונה לגמרי מדיאטה לילדים. במקרה של בני נוער רוב הדיאטניות מעדיפות שההורים יישארו מחוץ לתמונה ולא יהיו מעורבים ברוב התהליך. אל תעלבו.
זה נכון לכל דיאטה, אבל במקרה של דיאטה לילדים זה חשוב עוד יותר: החלק המשמעותי ביותר בתהליך יהיה השינוי שתעשו בבית. כדאי שתגיעו מוכנים לדבר הזה ותהיו מוכנים לעשות שינויים ולהיות מחויבים לתהליך. אז גם אם יש עוד ילדים בבית שלא זקוקים לשינוי בתזונה וגם אם הדבר האחרון שבא לכם הוא לאכול סלט לארוחת ערב – כל הבית צריך להתגייס לתהליך ולשנות את התזונה שלו בצורה כזו שתתאים לילד.
כמו שאמרנו קודם, אי אפשר לצפות מילד לעשות שינוי בהרגלי האכילה שלו אם הסביבה שלו לא עושה כך, אבל זו לא הסיבה היחידה. דיאטה בגילאים צעירים קשורה במידה רבה לעולמם הרגשי של הילדים, וחשוב מאוד לשים לב שבשום שלב אנחנו לא גורמים לילד להרגיש אשם או מופלה בגלל התזונה שלו. ובכלל, לא משנה איזה שינוי בתזונה אתם עושים בבית, חשוב שהילד לא ירגיש שהוא במרכז תשומת הלב ושכל הבלאגן נעשה בגללו.
מקרים כאלה עלולים לגרום לפגיעה ביחסים עם ילדכם, לאכילה רגשית ואפילו לכך שהוא יסתיר ויחביא מכם מה הוא אוכל. אם כל הבית שותף לתהליך, מדובר בתהליך משפחתי שיכול להיות חיובי ונכון. ובאופן כללי, גם אם ילד אחד סובל מעודף משקל והשני לא, ההמלצות של הדיאטניות לא קשורות רק למשקל, אלא גם לבריאות. לכולכם יעשה טוב להוסיף ירקות לתפריט, ולא רק למי שצריך נקודתית להוריד במשקל, כך שהרווח הוא ברור.
קבלו מאיתנו עוד טיפ: הרבה פעמים תזונת ילדים לקויה נגרמת פשוט משעמום. הילדים מבלים המון זמן מול מסכים ומה לעשות – אוכלים ומנשנשים תוך כדי (ובואו נודה באמת, גם אנחנו). לכן, אחד הצעדים הראשונים שכדאי לעשות הוא להפחית את זמן המסכים בבית ואת שעות השעמום. אבל איך נעשה את זה בלי לצאת לפנסיה מוקדמת או בלי להביא את סבא וסבתא למשמרות במשרה מלאה? רושמים את הילדים לחוג ספורט! ככה גם תפחיתו את השעות מול המסך וגם תעודדו את הילד לעשות פעילות גופנית. איך אומרים – ממש שתי ציפורים במכה אחת.
חשוב שבחירת החוג תעשה יחד עם הילד וצריכה להיות משהו שהוא ייהנה ממנו וירצה להתמיד בו. זה גם הזמן להיות יצירתיים – מי אמר שחייבים ללכת רק לחוג ג'ודו או התעמלות קרקע? ניתן ואפילו כדאי להתייעץ עם דיאטנית ילדים על בחירת החוג. אם הילד היה במפגשים אצל הדיאטנית היא כנראה מכירה אותו ותוכל לדבר איתו על זה במהלך אחד המפגשים, ובכל מקרה לדיאטנית יש ניסיון עם ילדים קודמים ותוכל להמליץ איזה חוג הולך כרגע וממה ילדים נהנים בדרך כלל.
בטח כבר הבנתם עד כמה דיאטה ושינויי תזונה עלולים להיות רגישים וטראומתיים בקרב ילדים. אז קבלו מאיתנו עוד כמה טיפים שיעזור לנו לעבור את התהליך הזה בצורה הכי חלקה וטובה שאפשר.
קודם כל, תוציאו מהלקסיקון שלכם את המילה "הרזיה" למשך התקופה הקרובה, שכן ילדים לא עושים דיאטה ולא מורידים במשקל. אל תיבהלו, זה לא אומר שכל התהליך מיותר. זה פשוט אומר שהדגש העיקרי הוא על אורח חיים בריא ותזונה נכונה. והמשקל? הוא כבר יסתדר ויתאזן עם הזמן. ילדים גדלים ומתפתחים כל הזמן, ואם התזונה הנכונה תישמר לאורך זמן הם ישמרו על המשקל הנוכחי שלהם, ויחד עם הגדילה וההתפתחות המצב יסתדר מעצמו.
בנוסף, חשוב להיות מאוד זהירים בהערות ובבחירת המילים שלנו. אנחנו יודעים שכל אמירה והערה נובעת רק מאהבה ודאגה, אבל לפעמים מילה אחת לא נכונה עלולה לפגוע בילד ולשבש את כל התהליך. לכן גם אם הילד חזר הביתה מחברים עם כמות שוקולד שמזכירה את צ'רלי בממלכת השוקולד ואתם מרגישים שכל מה שעבדתם עליו בחודשים האחרונים נזרק לפח, חשוב להעיר בעדינות ולהיות רגישים.
לרוב דיאטנית ילדים תיכנס לחיינו לתקופה לא קצרה, ולכן כדאי מאוד שתהיה מישהי שאנחנו מסתדרים איתה וסומכים עליה. לכן הדבר הראשון שאנחנו ממליצים לכם לבדוק הוא הכימיה והחיבור ביניכם לבין הדיאטנית, וזה משהו שאתם יכולים לבדוק כבר בשיחת הטלפון הראשונה איתה. האם הדיאטנית נחמדה? נעים לכם לדבר איתה? אתם מרגישים בנוח לשתף אותה בשאלות ובקשיים שלכם? אם עניתם בכן לכל השאלות האלו, יכול מאוד להיות שמצאתם את דיאטנית הילדים עבורכם.
אבל בזה הסיפור עוד לא נגמר, כי עוד דבר שחשוב לבדוק הוא היחס של הדיאטנית לילדים והניסיון שלה בטיפול בהם. יכול להיות שמצאתם דיאטנית מקסימה ומקצועית, אבל ללא התמחות בילדים ואז כנראה שהיא לא תצליח לעזור לכם. בנוסף, טיפול בילדים כולל הרבה מרכיבים רגשיים ולכן חשוב שהדיאטנית תהיה רגישה ועם טאצ' וגישה לילדים. איך תבדקו את זה? קודם כל, אל תתביישו לשאול את הדיאטנית איזה הכשרות היא עברה ולראות את הרישיון והתעודות שלה. דיאטניות ילדים עוברות התמחות מיוחדת והן ישמחו להסביר לכם איזה קורסים הן עשו ולהראות לכם את התעודות המתאימות.
דבר נוסף שכדאי לכם לעשות הוא לקבל המלצות מהורים קודמים שביקרו אצל הדיאטנית עם ילדם. אתם יכולים לבקש מהדיאטנית לדבר עם מטופלים קודמים (בהסכמתם כמובן), לפעמים הדיאטנית אפילו תציע לכם מיוזמתה. כמו כן, אתם יכולים לקרוא חוות דעת על דיאטניות ילדים ממש כאן.
על מחירי דיאטניות כתבנו מאמר שלם, אבל כדי שלא תישארו במתח, הנה הדברים החשובים שאתם צריכים לדעת על מחירי דיאטנית ילדים:
קודם כל, מכיוון שדיאטנית ילדים היא התמחות ספציפית של דיאטניות קלינית, כמעט תמיד המחיר שהיא תגבה יהיה גבוה יותר מאשר דיאטנית ללא התמחות ספציפית, ויעמוד על 250-400 ₪ לכל פגישה.
עוד פרמטר המשפיע על המחיר הוא האם הפגישות עם הדיאטנית נעשות אצלה בקליניקה או אצלכם בבית. דיאטנית ילדים הרבה פעמים יציעו לבצע את הפגישה אצלכם בבית כדי להקל על התהליך ולגרום לילד להרגיש יותר בנוח. אבל כמו הרבה דברים אחרים בתהליך הזה, הכל חייב להיעשות בתיאום עם הילד כדי שירגיש הכי בנוח שאפשר. האם פגישה בבית תרגיע את הילד ותסייע לו? או שרק תסיח את דעתו? כדאי להתייעץ עם הדיאטנית כדי להחליט איפה כדאי לקיים את המפגשים ואיפה יהיה הכי יעיל. בכל מקרה, מחיר פגישה בבית יושפע מהמרחק שהדיאטנית צריכה לנסוע כדי להגיע אליכם. כל 10 ק"מ של נסיעה יעלו את המחיר ב-15 ₪ פחות או יותר.
הגעתם עד לפה ועכשיו אתם תוהים איך בדיוק מוצאים דיאטנית ילדים מומלצת? אנחנו שמחים להגיד לכם שיש לנו בדיוק את מה שאתם צריכים – רשימה של דיאטניות ילדים מומלצות, עם חוות דעת ודירוגים שהתקבלו מלקוחות קודמים. ממליצים לכם להתרשם מהציונים, לקרוא את ההמלצות ולבחור את דיאטנית הילדים שמתאימה לכם. בהצלחה!
הכנו לכן סרטון שיסביר מה כדאי ומה לא כדאי לאכול בזמן ההנקה -
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.