מחיר הסכם חיים משותפים נע בין 4,000-10,000 ש"ח, כשהמחיר תלוי במורכבות ובסעיפים שתרצו להכניס. אם בחרתם לאשר את ההסכם בבית משפט, תצטרכו לשלם גם אגרה. כל הפרטים על מחיר הסכם חיים משותפים וגם המלצות על עורכי דין לענייני משפחה – בעמוד שלפניכם
מחיר הסכם חיים משותפים מתחלק לשניים:
מחיר עריכת ההסכם על ידי עורך דין - נע בין 4,000-10,000 ש"ח ללא מע"מ.
מחיר אישור הסכם חיים משותפים - אם ערכתם הסכם חיים משותפים וחתמתם עליו, יש לו תוקף ומעמד משפטי, אך בתשלום אגרה של 475 ש"ח תוכלו לאשר אותו בבית משפט. צעד כזה מבטיח ששני הצדדים יודעים על מה הם חותמים וימנע מצב בו אחד הצדדים יוכל לטעון שלא היה מיוצג כהלכה - ולכן אין תוקף להסכם במקרה של פרידה.
יש לציין שהסכומים המצוינים במאמר הם הערכה ולא מחייבים או מגבילים את עורכי הדין המדורגים באתר.
כמו חוזים משפטיים רבים, ניתן לכתוב לבד הסכם חיים משותפים, אבל מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני משפחה. החוקים של דיני משפחה (וחלוקת רכוש בפרט) הם סבוכים ומורכבים, וללא סיוע משפטי של עורך דין יש סיכוי גדול שהמסמך שתכתבו יפספס נושאים חשובים, או לא יבסס את הסעיפים שכתבתם באופן שאליו התכוונתם.
הסכם חיים משותפים, או הסכם זוגיות, הוא הסכם שנערך על ידי עורך דין לענייני משפחה בין בני זוג שאינם נשואים, ומטרתו להסדיר בין בני הזוג עניינים כלכליים ורכושיים במהלך הקשר ובמקרה של פרידה. אבל לא רק. בניגוד להסכם ממון, שיכול להיחתם רק בין בני זוג נשואים, הסכם חיים משותפים יכול להכיל גם הסכמות בנוגע לזוגיות עצמה, ולעניינים של הורות כמו איפה יגור הזוג, איך יחנכו את הילדים וכו'.
בנוסף, הסכם חיים משותפים מעניק תוקף משפטי לזוגיות. בני זוג שלא נישאים זכאים למעמד של ידועים בציבור. מעמד זה מעניק להם זכויות רבות שניתנות לזוגות נשואים, אך לעיתים יש קושי להוכיח אותו, מה שיכול להוביל לסיבוכים משפטיים מיותרים. כאשר יש הסכם רשמי חתום המכיל הכרה בזוגיות ובכוונות לחיים משותפים, ניתן להשתמש בו לטובת מימוש זכויות כידועים בציבור.
בגדול, המשוואה היא פשוטה - ככל שההסכם יותר מסובך, ככה הוא יותר יקר. בקטן, יש מספר דברים שיכולים לסבך הסכם חיים משותפים:
ריבוי של נכסים ומקורות הכנסה ייקר את ההסכם. לדוגמא, אם למי מהצדדים יש דירה, או אם יש בבעלותו עסק. ככל שההון העצמי של כל אחד מבני הזוג יותר מורכב (והחלוקה שלו, הן בתוך הקשר והן במקרה של פרידה דורשת יותר התייחסות) כך יעלה המחיר של הסכם חיים משותפים.
לרוב עורכי הדין יש סעיפים קבועים הכלולים באופן אוטומטי במחיר של ההסכם, והוספה של סעיפים נוספים תייקר את הסכום הסופי. לדוגמא, יש עורכי דין שמכלילים במחיר הסכם חיים משותפים בסיסי את ענייני המזונות, אך דורשים תוספת תשלום על סעיף הנוגע למשמרות והסדרי ראייה. מומלץ להתייעץ עם עורך הדין שבחרתם בנושא מבעוד מועד, ולהבין אילו עניינים אישיים כלולים בהסכם ואילו ידרשו תוספת תשלום.
אחרי פגישת הייעוץ לוקח שבועיים עד לקבלת טיוטה ראשונה להסכם, ולאחר מכן עוד מספר שבועות של הערות ותיקונים עד שמתגבש ההסכם הסופי. יש עורכי דין שמודיעים מראש שתוכלו לחזור אליהם עם תיקונים ושינויים כמה פעמים שתרצו, וזה לא ישפיע על מחיר עריכת הסכם חיים משותפים. אבל, יש אחרים שכבר בהסכם שכר הטרחה מגבילים את העבודה בזמן או במספר טיוטות מסוים, ומיידעים שעל כל חריגה תגבה תוספת תשלום.
פגישת יעוץ ראשונית - במהלך הפגישה יסביר עורך הדין לבני הזוג מה נהוג במצבם, ימליץ על מסלול שנראה לו מתאים ויציג מספר אפשרויות להסכם.
טיוטה ראשונית להסכם - עורך הדין יעביר את הטיוטה לבני הזוג כדי לקבל הערות, וינסח מחדש בהתאם. כפי שציינו, יש עורכי דין מסוימים שהסכום הבסיסי אותו הם גובים על עריכת הסכם חיים משותפים כולל מספר מוגבל של טיוטות, וכל חריגה מהמספר הזה תתגלם כתוספת תשלום.
אישור משפטי - במקרה שתרצו לאשר את התיק בבית המשפט, יש עורכי דין שכחלק מהמחיר גם יגישו את התיק עבורכם לבית המשפט ויטענו עבורכם בדיון. עבור חלק פעולות אלה כלולות במחיר הבסיס, ויש שגובים עליהן תשלום נוסף.
אם בחרתם לערוך הסכם חיים משותפים, אתם בטוח רוצים עורך דין שתוכלו לסמוך עליו עם עניינים כמו חלוקת רכוש, אופי הזוגיות וחינוך ילדים. בדיוק בשביל זה הכנו לכם רשימה של עורכי דין לענייני משפחה שעורכים הסכמי חיים משותפים, מומלצים ומדורגים על ידי לקוחות קודמים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.