מינוי אפוטרופוס לקשיש צריך להיות יעיל ומהיר כדי לספק את כל צרכיו של הקשיש – אם אתם לא בטוחים בכלל מאיפה להתחיל או מה הם שלבי התהליך – פה תוכלו למצוא את כל המידע. פירטנו איך נראה תהליך מינוי אפוטרופוס לקשיש, מה תצטרכו להכין מראש ולמי בכלל פונים למינוי (עורך דין משפחה). כל המידע על מינוי אפוטרופוס לקשיש, כולל המלצות ומחירים של עורכי דין – פה
מינוי אפוטרופוס לקשיש מתבצע לרוב אחרי שמתקבלת החלטה רפואית (על ידי רופא משפחה או רופא מומחה) שהקשיש לא יכול עוד לקבל החלטות בעצמו – הן בגלל מצב רפואי והן בגלל מצב נפשי. האפוטרופוס אמור להיות אדם או גוף שיכולים לדאוג לכל צרכיו של הקשיש – החל מאירוח חברה לקשיש, הכנת מזון ואפילו תשלומים שוטפים שלו.
כשמתחילים לחקור קצת את נושא האפוטרופוסות, קשה שלא להיתקל במושג ייפוי כח מתמשך. אפוטרופוס וייפוי כוח מתמשך שניהם תהליכים משפטיים שתפקידם להסמיך קרוב משפחה, מכר או גוף מסודר, לקבל החלטות במקום אדם שלא מסוגל לכך. מה בכל זאת ההבדלים בין השניים:
ייפוי כוח מתמשך – מסמך ייפוי כוח מתמשך קובע מי יהיה האדם (או כמה אנשים) שיקבלו החלטות במקומנו במקרה ולא נהיה כשירים רפואית או נפשית לקבל החלטות לבד.
על ייפוי כוח מתמשך חותמים מראש 'למקרה הצורך' – זאת אומרת שאין סמכות לאנשים שייפנו לקבל החלטות במקומנו – אלא אם וכאשר לא נוכל לקבל את ההחלטה לבד.
אפוטרופוס – בשונה מייפוי כוח מתמשך, אפוטרופוס הוא מינוי 'לאחר מעשה', כאשר אדם מסוים כבר אינו כשיר רפואית או נפשית לקבל החלטות לבד, ואין לו ייפוי כוח מתמשך שקובע מי יוכל לקבל החלטות במקומו במקרה הצורך. במקרה כזה בית המשפט ימנה אדם שידאג לצרכיו, על פי שיקולים שונים – לרוב על בסיס המלצות של קרובי משפחה של האדם שזקוק למינוי.
בעיקרון כמעט כל אדם מעל גיל 18 שאין לו עבר פלילי יכול לשמש כאפוטרופוס, אבל בפועל נהוג למנות אדם קרוב לקשיש. אם אתם בעצמכם מתלבטים אם כדאי לקחת את התפקיד או שעדיף למנות גוף חיצוני, הנה הדברים המשמעותיים שעליהם אחראי האפוטרופוס:
ניהול חברתי אישי – התפקיד העיקרי של האפוטרופוס הוא לוודא שהקשיש נמצא במצב טוב – זה כולל לנהל איתו שיחות באופן קבוע כדי לוודא את מצבו וכן ביקורים תכופים.
ניהול כלכלי – אפוטרופוס לקשיש מקבל על עצמו את כל הנכסים הכלכלים של הקשיש ותפקידו לנהל אותם. בין היתר התפקיד כולל לבצע תשלומים שוטפים עבור הקשיש (שכר דירה, קניות מזון וביגוד, הוצאות רפואיות וכו') וכן לספק לקשיש דמי קיום כדי שיוכל להתנהל ביום -יום.
ניהול רפואי – תפקיד נוסף של אפוטרופוס הוא לדאוג למצבו הרפואי של הקשיש, להגיע איתו לבדיקות רפואיות, לקבוע תורים ולעקוב אחרי תוצאות. בין היתר האחריות לדאוג להסעת הקשיש לתהליכים רפואיים היא באחריות האפוטרופוס.
הגשת דו''ח עדכון תקופתי – כדי לוודא שהאפוטרופוס מבצע את תפקידו כראוי, עליו להגיש דו''ח תקופתי לעדכון האפוטרופוס הכללי במצב הקשיש. הדו''ח מבקש מסמכים כמו ניהול חשבון בשלושה חודשים אחרונים, דו''ח הוצאות והכנסות וכן רכישות גדולות שבוצעו מחשבונו של הקשיש (אם היו). את הדו''ח מגישים לרוב אחת לשלושה – ארבעה חודשים. הדו''ח הוא האמצעי לוודא שהאופוטרופוס לא מנצל לרעה את כוחו.
חשוב לציין שכל תחומי האחריות שמצויינים כאן הם תחת אחריותו של האפוטרופוס אבל זה לא אומר שהוא חייב לבצע אותם בעצמו. הוא יכול להיעזר בקרובים וחברים על מנת לדאוג לקשיש, וגם להיעזר בגופים שונים.
תהליך מינוי אופוטורופוס לקשיש יכול להיות די מהיר, במידה ויש הסכמה של כל בני המשפחה על מי יהיה האפוטרופוס, ויכול לקחת אפילו שנה ויותר במקרה ויש מחלוקות. הנה מה שתוכלו לצפות לו בתהליך:
בדיקת כשירות – הדבר הראשון שעורך דין יעשה כשיפנו אליו למינוי אפוטרופוס לקשיש הוא לבדוק שאכן יש צורך באפוטרופוס והקשיש לא יכול להסתדר בעצמו. לצורך כך תצטרכו לספק מסמכים רפואיים שיוכיחו חוסר כשירות.
תצהיר לבית משפט – אם הקשיש נמצא לא כשיר, עורך הדין ימלא תצהיר לבית משפט בו הוא מספר על מצבו של הקשיש ומבקש למנות לו אפוטרופוס. בתצהיר זה יצורף גם האדם שימונה לאפוטרופוס ובני משפחה מקרבה ראשונה יהיו צריכים לצרף את ההסכמה או אי ההסכמה שלהם למינוי. במקרה ואין אדם שרוצה למלא את התפקיד לרוב מצרפים מסמך שמחליט שהאופוטרופוס יהיה חברה חיצונית.
החלטה – בית המשפט ידון בהחלטה ובמידת הצורך (אם יש מחלוקות בין בני משפחה על המינוי) יקיים גם דיון בנוכחות עורכי דין. לרוב, אם יש הסכמה של כל בני המשפחה על המינוי – הוא יאושר ללא דיון.
עוד כמה נקודות חשובות שבסמכותו של בית המשפט להחליט:
אפוטרופוס זמני או קבוע – בית המשפט הוא הסמכות היחידה שיכולה לאשר מינוי אפוטרופוס והוא גם יחליט אם המינוי יהיה קבוע או מוגבל בזמן (תלוי במצבו הרפואי של הקשיש, אם הוא עתיד להשתפר או לא).
תחומי אחריות – בהתאם למצבו של הקשיש, בית המשפט יחליט באיזה תחומים בחייו הוא זקוק לעזרה. יכול להיות שהאפוטרופוס יהיה אחראי רק על הפן הרפואי ולא על הכלכלי או להפך, או שאנשים שונים יקבלו אחריות על תחומים שונים בחייו של הקשיש – בהתאם למצבו ולנסיבות.
מחיר מינוי אפוטרופוס לקשיש מתחלק לכמה גורמים:
תשלום לעורך דין
תשלומי אגרות
תשלום לאפוטרופוס
מחיר עורך דין למינוי אפוטרופוס לקשיש נע בין 5,000 ש''ח לכמה עשרות אלפי שקלים. המחיר תלוי בכמות ההופעות בבית המשפט, אם יש צורך בערעור וכן כמה אנשים שותפים לתהליך.
מחיר אגרות בית משפט למינוי אפוטרופוס לקשיש עומד על כ-600 ש''ח (נכון לשנת 2024). בין היתר תידרשו לשלם לבית המשפט לדון בהחלטה ואגרה על התצהיר שהגשתם.
מחיר אפוטרופוס נע בין 2,000-5,000 ש''ח בחודש, במידה ואתם משלמים לגוף חיצוני לשמש כאפוטרופוס. אם אחד מבני המשפחה לוקח על עצמו את המינוי, נהוג לבצע את התפקיד בהתנדבות.
מינוי אפוטרופוס לקשיש זה לא תהליך פשוט, מעורבת בו הרבה בירוקרטיה והוא יכול ליצור מצבים מורכבים בין בני המשפחה. כדי לעבור את התהליך בצורה כמה שיותר חלקה ונעימה, ריכזנו עבורכם רשימה של עורכי דין מומלצים למינוי אפוטרופוס לקשיש. כל עורכי הדין באתר מדורגים על ידי לקוחות קודמים, אז אתם יכולים להיות בטוחים שהם עשו עבודה טובה – עורכי דין שדורגו מתחת ל-9 יורדים מהאתר.
מחיר מינוי אפוטרופוס לקשיש נע בין 5,000 ש''ח לכמה עשרות אלפי שקלים.
עקרונית כל אדם מעל גיל 18 שנחשב כשיר מבחינה רפואית ומשפטית יכול לשמש כאפוטרופוס, אבל נהוג למנות אדם קרוב או קרוב משפחה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.