הסדר איזון משאבים, כפי שהוא נקרא, הוא הליך משפטי שמטרתו לעשות סדר ולקבוע את אופן חלוקת הרכוש המשותף לבני הזוג כשהנישואין מסתיימים. תהליך איזון משאבים יכול להיות מסובך ותלוי בלא מעט משתנים, אז זה הזמן לעשות סדר - הכל על הסדר איזון משאבים במאמר הבא.
הסדר איזון משאבים הוא הסכם משפטי שנועד לחלק בצורה הוגנת את כל הרכוש שנצבר על ידי בני זוג במהלך הנישואים, במקרה של גירושין או מוות של אחד מבני הזוג. הסדר איזון משאבים תקף לזוגות שנישאו החל מינואר 1974, אלא אם כן הם חתמו על הסכם ממון או הסדר גירושין. אם אין הסכם, החוק, במסגרת איזון משאבים, קובע חלוקה שווה של הרכוש בין שני בני הזוג.
מטרת הסדר איזון משאבים היא לשמור על חלוקה הוגנת של הרכוש שנצבר על ידי בני זוג במהלך הנישואים. הרכוש, שכולל בדרך כלל נכסים כמו בית, רכב וחסכונות, נחשב לתוצר של מאמץ משותף. לכן, במקרה של גירושין, החוק קובע חלוקה שווה בין בני הזוג, אלא אם הוסכם אחרת במהלך הגירושין או בהסכם ממון שנחתם טרם הפרידה.
הסדר איזון משאבים תקף על רוב הנכסים שנצברו במהלך הנישואים, כולל:
נכסים משותפים: נכסים שנרכשו על שם שני בני הזוג במשותף, כמו דירה, רכב או חשבון בנק משותף.
נכסים אישיים: נכסים אישיים, כמו תיקי השקעות, פוליסות ביטוח וקרנות השתלמות, הם בדרך כלל נכסים שנרכשו לפני הנישואים או מכספים נפרדים. עם זאת, קיימים מקרים בהם נכסים אלו עשויים להיכלל בחלוקה, כגון כאשר נעשה בהם שימוש משותף, או כאשר שווים עלה באופן משמעותי במהלך הנישואים עקב השקעות משותפות או תרומה של בן הזוג השני.
קופות גמל ופנסיות: גם קופות גמל ופנסיות שנצברו במהלך הנישואים נכללות בחלוקה, אבל החישוב והחלוקה שלהם מורכבים יותר.
מה לא נכלל באיזון משאבים?
הסדר איזון משאבים לא חל על שני סוגים עיקריים של נכסים:
ירושות ומתנות: נכסים שאחד מבני הזוג קיבל בירושה או במתנה, בין אם לפני הנישואין או במהלכם, אינם נכללים בחלוקת הרכוש במסגרת איזון משאבים. הנכס ייחשב כרכוש משותף רק אם יש הוכחה ברורה שהכוונה של שני בני הזוג יחד הייתה שהנכס יהיה שייך לשניהם. הוכחה כזו יכולה להתבטא, למשל, בהסכם כתוב וחתום על ידי שני בני הזוג או במעשים כמו הפקדת הכספים לחשבון בנק משותף או השקעתם בנכס משותף.
נכסים עסקיים: נכסים עסקיים שנרכשו לפני הנישואים או שהיו קיימים לפני הנישואים לא בהכרח ייכללו בהסדר איזון משאבים, תלוי בנסיבות המקרה.
הסדר איזון משאבים הוא תהליך שאורך זמן וכרוך במספר שלבים עיקריים:
רשימת נכסים וחובות: בני הזוג מרכיבים רשימה מפורטת של כל הנכסים והחובות שלהם, כולל נכסים פיננסיים, נדל"ן, רכוש אישי וחובות כמו משכנתא, הלוואות, חובות כרטיסי אשראי וחובות אחרים לצדדים שלישיים.
הערכת שווי: כדי לקבוע את שווי הנכסים והחובות, מתבצעת הערכת שווי מקצועית על ידי רואה חשבון או אקטואר. עלות הסדר איזון משאבים בישראל משתנה, אבל הנפקת הדו"ח האקטוארי לבדו, שהוא חיוני להליך, מתחילה ממחיר של כ-10,000 שקלים פלוס מע"מ בממוצע.
חישוב החלק היחסי: על בסיס הערכת השווי, מחושב החלק היחסי של כל אחד מבני הזוג בכל נכס.
איזון המשאבים: המטרה היא להגיע לחלוקה שוויונית ככל האפשר בין בני הזוג. לעיתים, כדי להגיע לחלוקה הוגנת, יידרש אחד מבני הזוג לשלם לבן הזוג השני תוספת כספית או להעביר לו נכסים.
משך ההליך של הסדר איזון משאבים מושפע מאד משיתוף הפעולה וההסכמות בין בני הזוג. כדי להימנע מהתערבות של בית המשפט ככל האפשר, ניתן להיעזר למשל בגישור. מדובר בדרך יעילה להגיע להסכמות הדדיות בין שני הצדדים, שיכולה לחסוך בעלויות משפטיות, לקצר משמעותית את משך ההליך המשפטי, ואפילו להגדיל את הסיכוי לשמור על יחסים טובים בין הצדדים גם בסיומו.
איזון משאבים הוא עיקרון יסודי בחוק הישראלי, והמטרה שלו היא שבזמן גירושין, הרכוש שנצבר במהלך הנישואים יתחלק באופן שווה בין בני הזוג. אבל החיים, בואו נודה, הם לא שחור ולבן, ולפעמים מצבים מורכבים דורשים פתרונות יצירתיים. אחד מהם הוא איזון בלתי שוויוני.
איזון בלתי שוויוני פירושו שהחלוקה היא לא 50/50, אלא נעשית בצורה שונה, בהתאם לנסיבות הייחודיות של כל מקרה ומקרה. בית המשפט יכול להורות על חלוקה בלתי שוויונית כשיש סיבות מוצדקות לכך, כמו:
תרומה לא שווה לרכוש המשותף: אם אחד מבני הזוג תרם יותר מהאחר לרכישת הנכסים או לשמירתם, בית המשפט עשוי להכיר בתרומה זו ולהעניק לו חלק גדול יותר מהמשאבים.
אלימות קיצונית: אלימות קיצונית, פיזית או נפשית של צד אחד כלפי הצד השני, מהווה נסיבה חמורה ביותר שיכולה להצדיק איזון משאבים בלתי שוויוני.
הברחת רכוש: הברחת רכוש, כמו העברת נכסים למשפחה או צדדים שלישיים, היא הפרה של עקרון השיתוף ברכוש במהלך הנישואים או לקראת גירושין.
איזון בלתי שוויוני הוא החלטה שיפוטית מורכבת, והיא תלויה בנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה. לכן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה כדי להבין טוב יותר את הזכויות שלכם ואת הסיכויים להשיג את התוצאה הרצויה.
הסדר איזון משאבים הוא תהליך מורכב עם השלכות משפטיות וכלכליות משמעותיות, ועלות שכר הטרחה של עורך דין להסדר איזון משאבים משתנה בהתאם למורכבות המקרה.
במקרה טיפוסי, שבו בני הזוג מחזיקים בדירה ומספר ביטוחים, שכר טרחה של עורך דין משפחה לטיפול בהסדר איזון משאבים נע בין 5,000 ל-10,000 ₪ פלוס מע"מ. אבל, במקרים מורכבים יותר, הכוללים נכסים רבים, עסקים, או חובות משמעותיים, עלות שכר הטרחה עולה משמעותית ומתחיל מסכום של - 20,000 ₪ ומעלה.
מה יכול לייקר את שכר הטרחה של עורך דין לענייני משפחה בטיפול בהסדר איזון משאבים?
התמודדות עם נכסים מורכבים: למשל, עסקים, נכסים בחו"ל, או נכסים עם היסטוריה מורכבת.
מחלוקת משמעותית בין בני הזוג: אם אין הסכמה על אופן חלוקת הרכוש, ונדרשת מעורבות אינטנסיבית של עורך הדין בניהול משא ומתן.
אחד מבני הזוג מנסה להסתיר נכסים: נדרש סיוע של בזיהוי והערכת נכסים שהוסתרו.
ילדים מעורבים: מעבר להסדר איזון המשאבים עורך דין לענייני משפחה יוכל לסייע גם בתיאום הסדרי ראייה ומזונות, ובכלל ההיבטים המשפטיים והכלכליים הכרוכים בכך.
העלות המוצגת הינה אומדן בלבד ומשתנה בהתאם למורכבות המקרה הספציפי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין כדי לקבל הערכה מדויקת ומפורטת של העלויות.
כשהנישואין מגיעים לקיצם, יש המון פרטים קריטיים שחשוב לטפל בהם בצורה נכונה, כמו הסדר איזון משאבים. אבל בעיקר חשוב לשמור על המשאבים שלכם. בחירת עורך דין טוב יכולה לעשות את כל ההבדל בתהליך. כדי להקל, הכנו לכם רשימה של עורכי דין משפחה שמתמחים בענייני הסדר איזון משאבים שיחזירו לכם את הסדר והאיזון בכל התהליך .
בדרך כלל, הסדר איזון משאבים נועד לחלוקה שווה של הרכוש. עם זאת, במקרים מסוימים, בית המשפט יכול להורות על חלוקה בלתי שוויונית. הסיבות לכך יכולות להיות תרומה לא שווה לרכוש המשותף, אלימות קיצונית או הברחת רכוש.
הסדר איזון משאבים חל על רוב הנכסים שנצברו במהלך הנישואים, כולל נכסים משותפים ונכסים אישיים מסוימים. נכסים שאינם נכללים הם בדרך כלל ירושות, מתנות ונכסים עסקיים שנרכשו לפני הנישואים.
חוק איזון המשאבים חל על כל זוג שנישא החל מינואר 1974, אלא אם כן בני הזוג בחרו לקבוע באופן עצמאי את אופן חלוקת רכושם באמצעות הסכם ממון או הסדר גירושין. בהיעדר הסכם כזה, החוק קובע חלוקה שווה של הרכוש שנצבר במהלך הנישואים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.