הסכם חלוקה בין יורשים קובע איך יחולק העיזבון ויכול גם לבטל או לשנות את מה שכתוב בצוואה. כאן תמצאו את כל מה שאתם צריכים לדעת על הסכם חלוקה בין יורשים, מה המשמעות שלו, מתי כדאי לעשות אותו וגם כמה הוא עולה (מתחיל מ-5,000 ₪ ויכול להגיע להרבה יותר). אז למרות שאנחנו לא חלק מהירושה, אספנו לכם מה שחשוב לדעת על הסכם חלוקה בין יורשים
הסכם חלוקה בין יורשים הוא הסכם שקובע איך תחולק הירושה בין כמה יורשים - ללא תלות במה שהיורש החליט. זאת אומרת, יכול להיות ששלושה אחים יחלקו ביניהם את הירושה אחרת ממה שציוו ההורים שלהם בצוואה ואפילו בניגוד אליה.
ניתן לערוך הסכם חלוקה בין יורשים לפני או אחרי פטירת המנוח, במערבותו או בלעדיו, אבל בכל מקרה כדאי לערוך את ההסכם לפני חלוקת העיזבון, אחרת יהיה הרבה יותר קשה לאכוף אותו.
כדי להבין את זה טוב יותר, הנה כמה מקרים בהם עורכים הסכם חלוקה בין יורשים:
נוחות - במקום ששלושה אחים יחלקו שלוש דירות (לכל אח יהיו 3 שלישי דירות), ניתן לחלק דירה לכל אח ולהסכים על חלוקת שאר העיזבון בהתאם לנכס שקיבלו.
הוגנות - אם אח אחד קיבל את כל הירושה למשל אבל לא מרגיש עם זה בנוח, הוא יכול לחלוק את הירושה עם אחיו בהסכם, גם אם הם לא היו מוזכרים בצוואה.
הסתלקות מעיזבון - במקרה בו אחד האחים לא מעוניין לקבל את העיזבון או שרוצים לתת אותו רק לחלק מהאחים (אולי כי הם צריכים את זה יותר או במקרה שלאחד האחים יש חובות מרובים), ניתן להסתלק מהצוואה כחלק מההסכם ולא להיות חלק מחלוקת העיזבון. כמובן שלא ניתן לסלק יורש מעיזבון ללא הסכמתו.
שימו לב שהסכם חלוקה בין יורשים נעשה בין יורשים בלבד - לא ניתן להסכים להעביר את העיזבון לצד ג׳ שאינו קשור משפחתית או חוקית לעיזבון.
ההסכם יכול לכלול רק את העיזבון עצמו, לא ניתן להוסיף כסף ״מהכיס״ כדי שהחלוקה תהיה הוגנת יותר. במקרה של נכסים או נדל׳׳ן, עסקה כזו תחשב לעסקת מקרקעין או רכישה פשוט - ולא תהיו זכאים להטבות מס של ירושה.
הסכם חלוקה בין יורשים כשמו כן הוא, הסכם שנעשה בהסכמת הצדדים. אם אחד הצדדים מתנגד לתהליך ניתן לנסות לשכנע אותו ולבצע הליך גישור אפילו, אבל לא ניתן לכפות עליו את ההסכם. ככה התהליך נראה:
שיחות ובירורים - בשלב הראשון עורך הדין מבצע שיחה עם כל היורשים הרלוונטים כדי להבין את העובדות, הדרישות והבקשות של כל צד. ככל שההסכם מורכב יותר, הבירור אורך זמן רב יותר ועורך הדין יכול לשלב גם גישור או גורם שלישי כדי להגיע להסכמות.
ניסוח הסכם - בשלב הבא עורך הדין מנסח הסכם שאמור לשרת ולרצות את כל הצדדים בהתאם להסכמות שהגעתם אליהם. טיוטת החוזה עוברת ליורשים לתיקונים והערות במידת הצורך, עד שמגיעים לנוסח מוסכם.
מעמד החתימה - השלב האחרון לעריכת הסכם בין יורשים הוא החתימה על ההסכם - היום אפשר לבצע את זה גם באופן דיגיטלי (ככה שאין בעיה גם אם אחד האחים היגר לברזיל).
ביצוע - אם תרצו, עורך הדין יוכל להמשיך ללוות אתכם עד לחלוקת העיזבון, לסייע לכם להוציא צו ירושה ולקיים את ההסכם. ניתן לבצע שלב זה גם באופן עצמאי - אבל הוא מאוד בירוקרטי, אז תגיעו מוכנים.
חשוב להדגיש שהסכם בין יורשים הוא מחייב ואם תגיעו לבית משפט בעקבות סכסוכי חלוקת ירושה, בית המשפט ישתמש בנוסח ההסכם לביצוע החלוקה.
מחיר עריכת הסכם חלוקה בין יורשים נע בין 5,000-20,000 ₪, במקרה של הסכם מסובך, המחיר יכול להיות גם הרבה יותר יקר.
בנוסף, גובה העיזבון יכול להשפיע על מחיר עריכת ההסכם.
במקרה שהגעתם לבית משפט, מחיר ייצוג עורך דין בבית משפט נע בין 1,500-2,500 ₪ פר דיון.
שימו לב: המחירים המצויינים הם הערכה בלבד, ולא מחייבים את עורכי הדין שבאתר.
הסכמים עושים עם משפחה או שלא עושים בכלל? בכל מקרה עדיף להיות בראש שקט ולהיעזר בעורך דין לענייני משפחה. ריכזנו עבורכם רשימה של עורכי דין מומלצים לעריכת הסכם חלוקה בין יורשים. כל עורכי הדין באתר מדורגים על ידי לקוחות קודמים, אז תוכלו לבדוק אם הם ירשו דירוג נעים.
מחיר הסכם חלוקה בין יורשים מתחיל מ-5,000 ש׳׳ח ויכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. המחיר בתלוי בעיקר במורכבות התיק, מספר היורשים וגובה העיזבון.
הסכם חלוקה בין יורשים הוא הסכם שמבצעים יורשים של עיזבון מסוים. ההסכם יכול להיות דומה לצוואה של המנוח או לשנות אותה לגמרי.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.