יש סיבות רבות שבגינן צריך לפנות לעורך דין ירושה: יכול להיות שאתם צריכים עזרה בעריכת צוואה או הוצאת צו ירושה, ובמקרים כאלה תשלמו בין 2,500-5,000 ש"ח והעניין יסתיים מהר. לעומת זאת, אם אתם מעוניינים להתגד לצוואה או צו ירושה, אתם נכנסים לתיק שיעלה עשרות אם לא מאות אלפי שקלים וכנראה יתפרש על פני שנים. את כל הפרטים תמצאו במאמר שלפניכם.
עורך דין לענייני ירושה הוא תת קטגוריה עצומה ומורכבת בדיני משפחה, ונוגעת בכל ההליכים הקשורים להורשה של רכוש והון אחרי פטירתו של אדם. על אף שיש אינספור תחומים בהם עלולים להיעזר בעורך דין סביב נושאי ירושה, ארבעת הפניות הקלאסיות הן:
התנגדות לצוואה
התנגדות לצו ירושה
מבין אלה, התביעות הקשורות לצוואה נפוצות הרבה יותר (בהמשך נרחיב על הסיבות).
בארץ, יש רבים שבוחרים לא לערוך צוואה ולהשאיר את חלוקת הרכוש שלהם בידי חוקי הירושה, אבל אם בחרתם לחלק את הרכוש שלכם בעזרת צוואה – מומלץ להיעזר בעורך דין ירושה. ישנן דרכים נוספות לערוך צוואה (סתם לכתוב את הצוואה לבד או אפילו צוואה שניתנת בעל פה), אבל עריכה בעזרת עורך דין לא רק תצמצם באופן ניכר את האפשרויות להתנגד אחר כך לצוואה, אלא גם תבטיח שהדברים מנוסחים באופן מדויק משפטית המשקף את רצונותיכם.
תהליך עריכת הצוואה מול עורך דין ירושה זהה לעריכת כל מסמך משפטי אחר: תיקבע פגישת יעוץ ראשונית בה תשטחו בפני עורך הדין את הרצונות שלכם, ולאחר מכן יחל תהליך של ניסוח טיוטות, הערות שלכם ותיקונים במידת הצורך (בכתב, בטלפון או בפגישות נוספות). תוכלו להיעזר בעורך דין ירושה לכתיבת צוואה אישית או צוואה הדדית – צוואה הנערכת בין בני זוג המעוניינים להוריש את הונם זה לזה ולאחר מכן לצד שלישי (לרוב, הילדים שלהם).
לשכת עורכי הדין בישראל ממליצה על תעריף מינימלי של 1,838 ש"ח לעריכת צוואה, ו2,687 ש"ח לעריכת צוואה הדדית. בפועל, התעריפים של עריכת צוואה נעים בין 1,500-2,500 ש"ח לצוואה רגילה, ובין 2,000-3,500 ש"ח לצוואה הדדית, למעט במקרים חריגים (של נכסים מורכבים במיוחד, לדוגמא).
הגורמים שמשפיעים על מחיר עריכת צוואה הם:
מורכבות הנכסים
המוניטין של עורך הדין
מספר הפגישות
יש שני סוגים של פגמים שיכולים להוות עילה להתנגדות לצוואה:
פגם צורני משמעותו שהצוואה לא עומדת בכללים של כתיבת צוואה כפי שהם נכתבו בחוק.
פגם מהותי משמעותו שהצוואה לא משקפת את רצון המצווה.
אם אדם מאמין שיש לו עילה להתנגדות לצוואה, עליו לפנות לעורך דין ירושה בהקדם. עורך הדין ישמע את הטענות של המתנגד וייעץ לו אם הוא מאמין שיש לו עילה להתנגדות. במידה והמתנגד בוחר להמשיך בתהליך, יגיש עורך הדין בשמו את בקשת ההתנגדות, וכאן יפתח התיק. תביעות התנגדות לצוואה שונות זו מזו אבל לרוב הן מורכבות ביותר, ומתנהלות לאורך זמן רב, לעיתים שנים רבות.
כפי שציינו, התנגדויות לצוואה הן לרוב תביעות מורכבות וארוכות מאוד, והמחיר שלהן בהתאם. ישנן שתי דרכים לתמחר התנגדות לצוואה:
סכום קבוע בעלות הטרחה: המחיר הממוצע לתמחור עבודת עורך דין בהתנגדות לצוואה הוא בין 40,000-80,000 ש"ח, ויכול להגיע גם למאות אלפי שקלים, כתלות באורך המשפט ומורכבותו.
אחוזים מתוך הירושה הצפויה: במקרה של אחוזים, נהוג לבקש בערך 5% מסך הסכום העתיד להתקבל. מקובל גם לקבוע סכום בסיס שעליו יתווספו האחוזים.
הוצאת צו ירושה הוא תהליך שאין סיבה מיוחדת להיעזר בו בעורך דין ירושה. באילו מקרים בכל זאת אפשר או צריך להיעזר בעורך דין להוצאת צו ירושה?
אם יש צורך בתצהיר הסתלקות: לעיתים ישנם יורשים המבקשים להסתלק מהעיזבון של המוריש, כלומר לא לקחת בו חלק. במקרים כאלה יש לצרף תצהיר חתום על ידי עורך דין.
על מנת להקל על התהליך: כמו תהליכים בירוקרטים רבים, הוצאת צו ירושה הוא אירוע סבוך, ולעיתים הרשויות מחזירות את הבקשה למגישים עם הערות מספר פעמים עד שהיא מוגשת כהלכה. יש אנשים שעל מנת להימנע מהתסבוכת שוכרים עורך דין ירושה מנוסה להגשת הבקשה עבורם.
מחיר צו ירושה מתחלק לשניים: האגרות שתשלמו ממילא, גם אם תוציאו את הצו לבד, ושכר הטרחה של עורך הדין אם תבחרו להיעזר באחד.
שכר טרחה של עורך דין להוצאת צו ירושה נע בין 2,500-5,000 ש"ח. הגורמים שמעלים את המחיר הם מספר היורשים והמוניטין של עורך הדין.
האגרה לתשלום בהוצאת צו ירושה עומדת על 426 ש"ח אם תגישו את הבקשה באופן מקוון, ו501 ש"ח אם מגישים אותו פיזית בבנק הדואר או במשרדים של רשם הירושות.
התנגדות לצו ירושה היא התביעה הכי פחות נפוצה מבין אלה המופיעות פה, ואחת הסיבות היא שמאוד קשה לספק ראיות מתאימות על מנת לנצח בתביעה שכזו. העילה העיקרית להתנגדות לצו ירושה היא הטענה שקיימת בכל זאת צוואה המוכיחה שרצונו של המוריש שונה ממה שקובעים חוקי הירושה. עילה אפשרית נוספת היא השמטת יורש, כלומר, מצב שבו ישנו יורש חוקי נוסף שמנוע מסיבות כאלה ואחרות מלהגן על זכויותיו.
התנגדות לצו ירושה, בדומה להתנגדות לצוואה, היא לרוב תביעה ארוכה ומורכבת מאוד, ולכן המחירים שלה זהים: הם מתחילים בערך מ70,000 ש"ח, ויכולים להגיע למאות אלפים. גם פה ניתן להגיע להסכם של שכר טרחה בסיסי של כמה עשרות אלפי שקלים שעליו יתווספו אחוזים מהירושה שעתידה להתקבל.
דיני ירושה הם תת קטגוריה של דיני משפחה, אבל אין להסיק מכך שכל עורך דין לענייני משפחה יכול לשמש גם כעורך דין ירושה. בגלל המורכבות של התחום, דרושה מומחיות על מנת לעסוק בו. מומלץ לפנות לעורך דין עם ניסיון רב בתחום דיני הירושה, ולוודא שלא רק שיש באמתחתו תיקים רבים, אלא גם אחוז ההצלחות שלו גבו. מעבר למעבר על תיקי עבר ואפילו התייעצות עם לקוחות קודמים, קריטריון נוסף שיכול לעזור לכם לבחון את הכשירות של עורך הדין הוא מספר התחומים בהם הוא עוסק. לרוב, עורך דין שמתפרש על פני קטגוריות רבות, פחות בקיא בכל אחת מהן בפני עצמה.
בין אם אתם מעוניינים לכתוב צוואה, לבדוק אם יש לכם עילה להתנגדות לאחת או סתם להיעזר בעורך דין לטובת הוצאת צו ירושה, עורך דין ירושה צריך להיות אדם שאתם סומכים על המקצועיות שלו והבקיאות שלו בתחום. בדיוק בשביל זה הכנו לכם רשימה של עורכי דין ירושה, מומלצים ומדורגים על ידי לקוחות קודמים.
הוצאת צו ירושה בעזרת עורך דין עולה בין 2,500-5,000 ש"ח, תלוי במספר היורשים ובמוניטין של עורך הדין.
עריכת צוואה ליחיד עולה בין 1,500-2,500, וצוואה הדדית תעלה בין 2,000-3,500.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.