מתגרשים וחושבים על התרת נישואין בהסכמה? ההליך הזה אמנם שונה מגירושין רגילים, אבל יכול להיות מורכב יותר ממה שנדמה. אז זה הזמן להבין מה זה התרת נישואין בהסכמה ומה כלול בתהליך. הכל על התרת נישואין בהסכמה במאמר הבא.
התרת נישואין היא הליך משפטי שנועד לסיים בהסכמה הדדית קשר נישואין שנערך מחוץ למסגרת הדתית. הליך זה, שנקרא גם "גירושין אזרחיים", מיועד לזוגות שרוצים לסיים את נישואיהם, אבל לא עומדים תחת סמכותו של בית דין רבני או דתי אחר, כמו זוגות מעורבים דתית, חד מיניים, חסרי דת, או זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל.
בגירושין החלק העיקרי מתנהל בדרך כלל בבית הדין הרבני, שם נקבעים דיני נישואין וגירושין לפי ההלכה היהודית. לעומת זאת, התרת נישואין מתבצעת בבית המשפט לענייני משפחה, והיא נועדה לסיים נישואים שאינם כפופים להלכה היהודית.
בהתרת נישואין בהסכמה, בניגוד לגירושין, ההנחה היא ששני הצדדים מסכימים על תנאי הפרידה. עם זאת, גם בהליך שמתבצע בהסכמה מלאה, מומלץ להיעזר בעורך דין. אלו השלבים שצפויים לכם בתהליך התרת נישואין בהסכמה:
הגשת בקשה להתרת נישואין בהסכמה: כדי להתחיל הליך התרת נישואין בהסכמה, צריך קודם להגיש בקשה להתרת נישואין לבית המשפט לענייני משפחה. הבקשה תכלול פרטים אישיים של שני בני הזוג, כולל שמות מלאים, תעודות זהות, כתובות ודתות. כמו כן, יש לציין את תאריך ומקום הנישואין ולפרט בקצרה את הסיבה המובילה לבקשה.
בדיקת הצורך בגירושין דתיים: לאחר הגשת הבקשה, בית המשפט יפנה לעדה הדתית של כל אחד מבני הזוג כדי לבדוק אם על פי הדין הדתי נדרשים גירושין דתיים. אם התשובה חיובית, ההליך המשפטי יופסק זמנית עד לסיום ההליך הדתי.
המשך ההליך:
בני זוג יהודים: אם אחד מבני הזוג יהודי, ההליך הדתי יתנהל בבית הדין הרבני. בית הדין ידון בסידור הגט ובנושאים נוספים כמו חלוקת רכוש ומזונות.
בני זוג שאינם יהודים: ההליך הדתי יתנהל על פי בית הדין הדתי הרלוונטי.
עם סיום ההליך הדתי, גם ההליך האזרחי של התרת הנישואין מסתיים, ונישואי בני הזוג יתבטלו גם מבחינה דתית וגם מבחינה משפטית.
סיום ההליך של התרת נישואין בהסכמה: במידה ואין צורך בגירושין מבחינה דתית, לאחר קבלת כל האישורים הנדרשים מבית הדין הדתי (אם נדרש) ובית המשפט לענייני משפחה, יונפק פסק דין סופי המורה על התרת הנישואין.
בישראל, כשבני זוג מגישים תביעת גירושין או התרת נישואין בהסכמה לבית המשפט לענייני משפחה, ההליך עובר שינוי משמעותי במקרים בהם אחד מבני הזוג הוא יהודי. במקרים כאלה, בית המשפט מפנה את התיק לבית הדין הרבני הגדול.
תפקיד בית הדין הרבני
תפקידו של בית הדין הרבני הוא לדאוג שההליך המשפטי ייעשה בהתאם להלכה היהודית, במיוחד בכל הנוגע לסיום קשר הנישואין. בית הדין בודק את המסמכים הרלוונטיים ומעריך את הצורך בגט, שהוא המסמך ההלכתי המסיים את הנישואים היהודיים.
גם בהתרת נישואין בהסכמה, ההליך המשפטי כרוך במספר שלבים בירוקרטיים ומסמכים רבים. הדיוק הנדרש בהגשת המסמכים חיוני למניעת עיכובים והארכת ההליך, וכן היכרות עם החוקים המקומיים בנושאי גירושין במדינה בה הזוג נישא אזרחית. כדי למנוע טעויות ועיכובים, מומלץ להיעזר בעורך דין.
במקרים פשוטים ובהסכמה מלאה בין בני הזוג, עלות שכר טרחה לעורך דין להתרת נישואין בהסכמה נעה בין 12,000 ל-15,000 ש״ח, פלוס מע"מ.
כאשר בני זוג מרקע דתי שונה מבקשים להתגרש, נדרש הליך משפטי מורכב יותר. בנוסף לבית הדין הרבני, יידרשו חוות דעת מבתי הדין הדתיים של כל אחד מבני הזוג, כדי להכריע בסוגיות הדתיות הנוגעות לגירושין. אלו עשויים להאריך את ההליך ולהעלות את העלויות ושכר הטרחה יכול לטפס ל-20,000 ₪, פלוס מע"מ.
חוסר הסכמה בין בני הזוג מעלה משמעותית את עלות הליך התרת הנישואין. חוסר הסכמה בין בני הזוג מעלה משמעותית את מורכבות ההליך ואת עלותו. במקרים כאלה, נדרש הליך משפטי מלא, הכולל הגשת תביעה, דיון הוכחות והכרעה שיפוטית. הדבר מאריך את משך ההליך ומגדיל את שכר הטרחה של עורך הדין.
טווח המחירים המצויין הוא הערכה כללית ואינו מחייב את כלל עורכי הדין. העלות הסופית עשויה להשתנות בהתאם למורכבות המקרה.
התרת נישואין בהסכמה אומנם נחשבת לפשוטה יותר מגירושין, אבל גם בתהליך הזה יכולות להיות לא מעט מורכבויות. בחירת עורך דין טוב יכולה לעשות את כל ההבדל. כדי להקל, הכנו לכם רשימה של עורכי דין משפחה שמתמחים בענייני התרת נישואין בהסכמה שיעזרו לכם להתיר את הנישואים בראש שקט 🙂.
ההבדל העיקרי הוא בסמכות השיפוטית. גירושין מתנהלים בדרך כלל בבית הדין הרבני, בהתאם להלכה היהודית. לעומת זאת, התרת נישואין מתבצעת בבית המשפט לענייני משפחה והיא מיועדת לזוגות שאינם כפופים להלכה היהודית.
בית הדין הרבני נכנס לתמונה כשאחד מבני הזוג הוא יהודי. גם אם הנישואים נערכו בחו"ל באופן אזרחי, אם אחד מבני הזוג הוא יהודי, בית הדין הרבני יידרש להעריך את הצורך בגט.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.