ידועים בציבור הוא מעמד משפטי שניתן לזוגות שלא יכולים או לא רוצים להתחתן ברבנות. כדי להנות מכל הזכויות שמגיעות עם המעמד הזה, הרבה פעמים תזדקקו לעורך דין ידועים בציבור. זה יכול להיות כי אתם צריכים תצהיר על מנת לקבל זיכויים ממס הכנסה, או כי אתם רוצים לכתוב הסכם חיים משותפים. מתי עוד צריך עורך דין ידועים בציבור, איך זה עובד וכמה זה עולה – במאמר שלפניכם
נכון לשנת 2023 אין בישראל נישואים אזרחיים. כלומר, אנשים שלא יכולים להתחתן ברבנות (נניח כהן וגרושה, או זוג בו אחד הצדדים אינו יהודי), או אנשים שפשוט לא מעוניינים להתחתן בטקס דתי, לא יכולים להנות מהזכויות המשפטיות המגיעות לזוגות נשואים. לכן, זוגות כאלה זוכים למעמד של ידועים בציבור, ונהנים כמעט מכל הזכויות מהם נהנים זוגות נשואים. לדוגמא:
קצבאות מביטוח לאומי
נקודות זיכוי במס הכנסה
חלוקת רכוש בפרידה
זכויות בנושא ירושה
ידועים בציבור לא כפופים לדין הרבני.
ידועים בציבור צריכים להצהיר על מעמדם או להוכיח אותו שוב ושוב בכל פעם בו הם רוצים לממש את הזכויות המגיעות להם במסגרתו, בעוד זוגות נשואים רק צריכים להציג ספח או תעודת נישואים.
עבור זוגות נשואים יש חוקים המגדירים את החובות והזכויות של מעמדם, בעוד במקרה של ידועים בציבור אין חקיקה ברורה, ובית המשפט מסתמך יותר על פסיקות עבר.
ישנם שלושה מקרים עיקריים בהם זוגות זקוקים לעורך דין ידועים בציבור:
הסכם חיים משותפים הוא המקבילה של הסכם ממון, אך בניגוד אליו, נהוג לפרט בהסכם חיים משותפים גם הסכמות שלא קשורות לתחום הכלכלי. הסכם חיים משותפים לא רק נותן שקט נפשי לגבי העתיד של הזוג, הוא גם יכול לעזור להם לבסס את מעמדם כידועים בציבור מול בית משפט, לצורכי ירושה לדוגמא.
לדוגמה, אם תרצו להשיג נקודות זיכוי מביטוח לאומי, תצטרכו להחתים עורך דין על תצהיר שאתם אכן ידועים בציבור. יש מקרים בהם זוגות יעזרו בעורך דין ידועים בציבור בשביל לתבוע גופים שלא מאפשרים להם לממש את זכויותיהם. לדוגמא, אם אתם עובדים בחברה שמעניקה הטבות מסויימות לבני הזוג של עובדים נשואים, אך לא מכירה בידועים בציבור עבור אותן הטבות. עבור תביעה שכזאת, עורך הדין ישמע את פרטי המקרה, ייעץ לכם אם הוא חושב שיש לכם עילה משפטית לתביעה ויסביר על תהליך התנהלות התיק. במידה ותחליטו לתבוע הוא כמובן ייצג אתכם בבית המשפט בניסיון לאפשר לכם לממש את הזכויות המגיעות לכם.
הדבר הראשון שחשוב לזכור לגבי הליך פרידה של ידועים בציבור הוא שבניגוד לזוגות נשואים, הוא לא כפוף לדין הרבני, אלא רק לדין האזרחי. הדבר השני הוא שגם בבית דין אזרחי, מערכת החוקים אליה כפופים ידועים בציבור דומה לשל זוגות נשואים, אך לא זהה. ישנם פרטים רבים כגון חלוקת רכוש, תמיכה כלכלית ועוד בהם החוק מציב קריטריונים שונים לזוגות ידועים בציבור מאשר לנשואים.
לא כל זוג ידועים בציבור שנפרד יעבור בבית משפט, ואם כן, זה כנראה מכיוון שיש איזה שהיא אי הסכמה בין בני הזוג לגבי מה מגיע לכל אחד מהם בפרידה. עורך דין ידועים בציבור במקרה הזה ייצג את הצד שלו באופן דומה לעורך דין גירושין. הוא יפגש עם הלקוח, ישמע את פרטי המקרה, יציג בפניו את תכנית העבודה הנכונה בעיניו וינסה להשיג עבורו את התוצאה הרצויה בעזרת הידברות עם עורך הדין של הצד השני ויצוג בבית דין לענייני משפחה.
בשני המקרים האחרונים (מימוש זכויות ופרידה), עבודתו העיקרית של עורך דין ידועים בציבור היא להוכיח ולבסס בפני בית המשפט שהזוג אכן זכאי למעמד. זהו עניין מורכב, מכיוון שהחוק לא מגדיר באופן ברור ידועים בציבור, ולכן ההחלטה תסתמך על פסיקות עבר ושיקול דעתו של השופט. יש כמה דוגמאות לפרמטרים שעוזרים לבסס את המעמד:
קיום משק בית משותף
מגורים משותפים
היכרות הזוגיות בקרב הסביבה הקרובה
ילדים משותפים
אורך הקשר
יש עוד פרמטרים רבים, וחשוב להדגיש: אף אחד מהתנאים האלה הוא לא הכרח להכרה בזוג כידועים בציבור. כבר הוכרו זוגות שהיו יחד שלושה חודשים, גרו בנפרד, וכדומה. עורך דין ידועים בציבור צריך להוכיח בפני בית המשפט שהזוגיות דומה לנישואים ברמת המחויבות והשיתוף שלה.
מכיוון שבתחום של ידועים בציבור אין חקיקה ברורה, חלק ניכר מהעבודה של עורך הדין נעשית בעזרת פסיקות עבר תקדימיות. לכן, חשוב לבחור עורך דין ידועים בציבור מנוסה, שמכיר את התחום לעומק. יש מספר פרמטרים שיכולים לעזור לכם לבחור עורך דין ידועים בציבור:
כמה שנים הוא עוסק בנושא הספציפי הזה?
כמה תיקים הוא ניהל (ומה אחוזי ההצלחה בהם)?
האם הוא ניהל בעבר תיק דומה?
בכל אופן, תמיד כדאי לבקש לדבר עם לקוחות עבר מאותו התחום
שכר הטרחה של עורך דין ידועים בציבור משתנה מאוד לפי סוג העבודה שהוא יבצע עבורכם:
מחיר תצהיר: עלות חתימה על תצהיר שווה לעלות ביקור אצל עורך דין ידועים בציבור ונעה בין 300-500 ש״ח, אך אם אתם לקוחות חוזרים יכול להיות שעורך הדין יחתום על התצהיר בחינם או תמורת עלות סמלית.
מחיר הסכם חיים משותפים: נע בין 4,000-10,000 ש"ח. במידה ותרצו לאשר את ההסכם בבית משפט לענייני משפחה, תיאלצו להוסיף את מחיר האגרה על סך 475 ש"ח.
מחיר ייצוג בתביעה: עלות התביעה כמובן תלויה בפרטי התיק, ומתקיימת על סקאלה מאוד רחבה. היא מושפעת מכמה הוא מורכב, כמה דיונים יתנהלו ועוד פרמטרים שרק עורך דין ידועים בציבור יכול להמיר אותם עבורכם לשכר טרחה. תביעה כזאת בדרך כלל מתחילה מ-10,000 ש״ח במקרה הטוב ויכולה להגיע למאות אלפי שקלים.
מחיר ייצוג במקרה פרידה: העלות של עורך דין ידועים בציבור במקרה של פרידה דומה לעלות של עורך דין גירושין. פגישת ייעוץ תעלה לכם בין 600-1,500 ש"ח. תביעת הפרידה עצמה תעלה כמה עשרות אלפי שקלים, כתלות בכמות הנושאים שידונו בה ומספר הדיונים שיתקיימו. טווח המחירים נע בין 20,000 ל-70,000 ש"ח.
שימו לב: המחירים המצויינים בכתבה הם הערכה בלבד, ולא מחייבים את עורכי הדין שבאתר.
בנושא כל כך מורכב כמו ידועים בציבור, אתם לא רוצים להתפשר על פחות מעורך דין שאתם יכולים לסמוך עליו בעיניים עצומות. בדיוק בשביל זה הכנו רשימה של עורכי דין לידועים בציבור, מומלצים ומדורגים על ידי לקוחות קודמים
ידועים בציבור הוא סטטוס משפטי שניתן לזוגות מסויימים שלא יכולים או לא רוצים להתחתן, ובעזרתו ניתן לממש זכויות הניתנות לזוגות נשואים כגון נקודות זיכוי במס הכנסה, מחיר למשתכן ועוד.
מבחינת זכויות אין הרבה הבדלים בין ידועים בציבור לנשואים (אם כי יש כמה). ההבדל בעיקרי הוא בקלות מימוש הזכויות: בעוד זוגות נשואים רק צריכים להציג ספח, ידועים בציבור צריכים לספק תצהיר חתום על ידי עורך דין ברוב המקרים בהם הם רוצים לממש את זכויותיהם.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.