מינוי אפוטרופוס הוא אמנם תהליך פשוט ברוב המקרים, אך יכול להיות שתזדקקו לעורך דין אפוטרופסות בכל מיני שלבים בדרך: החל מיעוץ בשאלה אם יש לכם עילה לתיק, דרך הגשת הבקשה עצמה ועד הופעה בפני בית משפט (במידת הצורך). עורך דין אפוטרופסות יכול גם לייעץ לכם באיזה תחומים לבקש אפוטרופסות (רפואי, אישי ורכושי) והאם לחלק את האפוטרופסות בין מספר אנשים. כל המידע בנושאים האלה, והמלצות על עורכי דין אפוטרופסות - בדף הבא.
הורים הם אפוטרופוסים טבעיים על הילדים שלהם עד גיל 18. כלומר, הם מחזיקים את הבחירה והאחריות המשפטית על ילדיהם בנושאיים רפואיים, אישיים וכלכליים. לעומת זאת, מגיל 18 והלאה, אפוטרופסות על אותו אדם היא מעמד חוקי שניתן לאדם אחד אחר או יותר על ידי בית משפט לענייני משפחה, הנותן לו את הזכות והאחריות לגבי אחד או יותר מהנושאים האלה.
אפוטרופסות ניתנת במקרים בהם האדם אינו כשיר לקבל החלטות בנושאים האלה עבור עצמו. לדוגמא, אדם שנמצא במצב לא כשיר רפואית (תרדמת, דמנציה בשלבים מתקדמים), או אדם שסובל ממחלת נפש המקשה עליו לנהל את ענייניו באופן עצמאי.
אפוטרופסות ניתנת בשלושה תחומים:
סיוע בניהול חשבון בנק, תשלום חשבונות, השקעות, ניהול הוצאות ובהתנהלות כלכלית שוטפת, תוך שאיפה להענקת חופש ועצמאות כלכלית מירביים.
אחריות וחובות בתחומי החינוך, המגורים, המסגרות, קשרים עם אנשים, חיי חברה וכדומה. לדוגמא, האפוטרופוס יכול לסייע לאדם עליו הוא ממונה להשתלב במסגרות העשרה לטובת חיי החברה שלו.
נוגעת לאחריות על קבלת החלטות רפואיות, התקשרות מול גופים רפואיים, וניהול של תהליכים שיקומיים וטיפוליים.
בכל אחד מהתחומים ישנה גם אפוטרופסות מוגבלת. כלומר, בית המשפט יכול למנות לאדם אפוטרופוס רפואי רק לענייני התנהלות מול מחלה ספציפית, או אפוטרופוס רכושי רק לקבלת החלטות על הוצאות מעל סכום מסוים.
עורך דין אפוטרופסות הוא עורך דין לענייני משפחה המתמחה בתחום הספציפי הזה. עורך דין אפוטרופסות יכול לעזור מאוד בתהליך הגשת הבקשה, אך ניתן באופן טכני להגיש אותה גם לבד. יש מספר יתרונות להיעזרות בעורך דין אפוטרופסות:
מקצועיות והבנת החומר: עורך דין יעזור לכם להבין את המשמעות של התהליך ושל החובה שאתם לוקחים על עצמכם.
ייעוץ לגבי פרטי הבקשה: באילו נושאים כדאי לכם לבקש את האפוטרופסות? האם כדאי שבתוך נושאים אלה היא תהיה מוגבלת? האם האדם עליו אתם מבקשים להכיל את הבקשה הוא בכלל מועמד סביר מבחינה משפטית? לדוגמא, אם האדם עליו אתם רוצים להכיל את האפוטופסות חולה באלצהיימר ונמצא בשלבים מוקדים של המחלה, כלומר הוא מצליח לתפקד, לתקשר ולנהל את ענייניו היומיומיים, לא סביר ששופט יאשר את בקשת האפוטרופסות שלכם.
הסתבכות הבקשה: במקרים בהם תצטרכו להופיע בפני בית משפט לענייני משפחה יש להיעזר בעורך דין. מצבים אלה יכולים להיווצר בקשר למינוי אפוטרופוס, מחלוקת בין אפוטרופוסים, מחלוקת בעניין זהות האפוטרופוס, שימוש בכספים, התנגדות למינוי אפוטורופוס ועוד.
יש מספר קריטריונים שנרצה לשים אליהם לב בבחירת עורך דין אפוטרופסות. ראשית, נרצה לוודא שעורך הדין מומחה מספיק בתחום. כלומר, נעדיף עורך דין שמתמחה בענייני משפחה ולא מתפרש על פני תחומי התמחות רבים, ושיש לו ניסיון רב בניהול תיקים מסוג זה. שנית, נרצה לוודא שעורך הדין לא קשור לאף אחד מהנוגעים בדבר. הוא לא יכול להיות חבר, מכר או מקושר באף דרך אחרת למי מהנוגעים בבקשה (כולל בני משפחה מדרגת קרבה ראשונה שאינם מבקשים אפוטרופסות).
אפוטרופסות ניתנת על ידי בית דין לענייני משפחה לאחר הגשת טופס מקוון. הטופס יכיל:
פרטים אישיים - פרטי המבקשים ופרטיו של האדם עליו תחול האפוטרופסות
נימוק להגשת הבקשה - על המגישים לכתוב מכתב המפרט מדוע לדעתם האדם הנ"ל זקוק לאפוטרופוס ולאילו עניינים
חוות דעת - צירוף חוות דעת רפואית לגבי כשירותו של האדם לנהל את ענייניו
תצהיר של מבקשי הבקשה - על התצהיר צריכים לחתום גם כל בני משפחתו מדרגה ראשונה של האדם עליו תחול הבקשה, ולציין אם הם תומכים או מתנגדים לה.
תצהיר זה צריך להחתם על ידי עורך דין. אם אתם נעזרים בעורך דין פרטי הוא כמובן יחתום עבורכם, אך אם בחרתם לעבור את התהליך לבד ניתן לגשת למזכירות של בית המשפט לענייני משפחה ולקבל חתימה על התצהיר בעלות סמלית של כמה עשרות שקלים.
לאחר הגשת הבקשה, בהנחה שאין מתנגדים, תתקבל האפוטרופסות תוך 1-3 חודשים.
ברוב המקרים קבלת אפוטרופסות היא הליך חסר סיבוכים המתבצע מחוץ לכותלי בית המשפט, אך כמובן ישנם מקרים חריגים. במידה ומי מבני משפחתו של האדם שרוצים למנות לו אפוטרופוס, או האדם עצמו, חושבים שאין צורך במינוי או שהאדם שמבקש להתמנות לא מתאים לתפקיד, הם יכולים להתנגד והתיק יגיע לדיון בפני שופט. הבקשה תגיע לדיון משפטי אם יש התנגדות למינוי אפוטרופסות של מי מהבאים:
האדם עליו חלה הבקשה או מי מן הקרובים מדרגה ראשונה שלו
האפוטרופוס הכללי (גוף רשמי מטעם המדינה שאחראי על מינוי ופיקוח על אפוטרופוסים) או גורם אחר מטעם המדינה דוגמת עובד סוציאלי
בית המשפט לענייני משפחה.
חשוב לדעת שגם אחרי קבלת האפוטרופסות, יכולה להיות מוגשת תביעה בנוגע לפרטים של המינוי, או לגבי ההתנהלות של האפוטרופוס. התביעה יכולה להיות מוגשת על ידי כל אחד מהגורמים שרשאי להתנגד למינוי בהליך הראשוני. בכל אחד מהמקרים הללו, או בכל מקרה אחר בה תיק האפוטרופסות מגיע לדיון בפני שופט, יש לשכור עורך דין אפוטרופסות.
מחיר עורך דין אפוטרופסות ינוע בדרך כלל בין 10,000-5,000 ש"ח על הגשת בקשה לאפוטרופסות שלא מגיעה לבית המשפט ולא חלים בה שום סיבוכים. הגורם העיקרי שמשפיע על המחיר במקרה הזה הוא מספר הפגישות עם עורך דין האפוטרופסות. נניח, במקרה בו רוצים להגיש את הבקשה עבור אדם מבוגר עם חמישה ילדים, וכל אחד מהם רוצה להתייעץ עם עורך הדין בנפרד.
כמובן, במידה והתיק מסתבך ומגיע לבית המשפט המחיר יעלה, ויכול להגיע לעשרות אלפי שקלים בתיקים הנפרשים על פני שנים. תוספת התשלום לכל דיון או הגשת בקשה לבית המשפט הוא בין 3,000-2,000 ש"ח, אך כמובן שמחיר זה נתון לשינויים בהתאם למורכבות התיק ולאורכו.
שימו לב שהמחירים המצורפים אינם מחייבים את כלל עורכי הדין ומדובר בהערכה.
אם החלטתם להגיש בקשה לאפוטרופסות, הגיוני שתרצו להתייעץ עם סמכות משפטית בנוגע לפרטי הבקשה והמשמעויות שלה. בדיוק בשביל זה הכנו לכם רשימה של עורכי דין אפוטרופסות, מלווים בביקורות ודירוגים של לקוחות קודמים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.