טיפול בעששת הוא אחד הטיפולים הנפוצים ביותר במרפאת השיניים. כי כמו שאין עשן בלי אש, כך גם אין איש או אישה בלי עששת. כמעט. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי עששת היא המחלה הנפוצה ביותר בעולם המערבי וכ-90% מהאוכלוסייה סבלו או יסבלו מעששת בשיניים! אם הנתון הזה השאיר אתכם פעורי פה, חכו רגע לפני שאתם סוגרים אותו, כי אחרי קריאת המאמר הבא כנראה תרצו להעיף מבט על השיניים שלכם... כל מה שצריך לדעת לפני שקובעים טיפול בעששת, ממש כאן.
לפני שנבין איך מתבצע טיפול בעששת, כדאי לדעת מה זו בכלל עששת:
עששת היא מחלת שיניים זיהומית הנוצרת על ידי חיידקים שניזונים משאריות מזון וגורמים להרס וריקבון של השיניים. המזון האהוב על חיידקי העששת הוא איך לא, סוכר.
החיידקים מצטברים בחלל שבין השיניים וממיסים אותן באמצעות חומצה שפוגעת בשכבה החיצונית של השן - האמייל.
בעיית העששת יכולה להיפתר בטיפול פשוט אצל רופא השיניים אך יכולה גם להתפתח להיווצרות עששת חמורה שתפגע פגיעה קשה בחלל הפה ובשיניים.
אם חשבתם שחיוך לבן אומר שאין שום סיבה לדאגה, אנחנו כאן כדי לנפץ לכם את האשליה. שן שחורה היא אמנם הוכחה ניצחת להמצאות עששת, אבל בתחילת דרכה העששת נמצאת מתחת לפני השטח, בין השיניים, כך שסביר שבמבט חטוף במראה לא תראו אותה בכלל.
אז איך אפשר לדעת שאתם צריכים טיפול בעששת?
הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא להגיע לבדיקה תקופתית אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה. כך הרופא יגלה את העששת עוד כשהיא שיטחית והטיפול יהיה קל הרבה יותר.
אבל בואו נודה באמת – מי מאיתנו באמת הולך לבדיקה כל שישה חודשים?
בדיוק לשם כך הגוף יצר את הסימפטומים! איתותים של הגוף לכך שמשהו לא טוב מתרחש ומצריך יחס. הסימפטומים של עששת בשיניים כוללים בין היתר: ריח רע מהפה, חניכיים אדומות, דימום בעת הצחצוח, תחושת אי נוחות כללית בחלל הפה ועוד. בהמשך יכולות להיות תופעות לוואי חמורות יותר כגון רגישות לקור או חום, נפיחות בחניכיים, נסיגת חניכיים ועוד.
כתמים על השיניים יכולים להעיד גם הם שצריך טיפול בעששת. כתמים לבנים, חומים או שחורים יעידו על שלבי העששת (למרות שהם יכולים להיווצר גם מסיבות אחרות).
חשוב לזכור שמדובר בסימנים אפשריים לעששת, אך לא הכרחיים – בעוד שלחלקינו יש סף כאב נמוך, אחרים אפילו לא יבחינו בכאב, ויש גם מקרים של התעלמות מהסימנים בגלל חרדה מביקור אצל רופא השיניים.
בכלל, לזהות עששת באופן עצמאי זו משימה לא פשוטה. אז אם אתם חושדים שיש לכם עששת, פשוט פנו לרופא השיניים. ככל שתקדימו לתפוס אותה בזמן, כך תימנעו מטיפול פולשני יותר בהמשך.
עששת רגילה – עששת שנמצאת על משטחי הלעיסה של השיניים או בין השיניים.
עששת בשורש השן - כאשר יש נסיגת חניכיים, אזור שורש השן חשוף יותר להידבקות בעששת.
עששת משנה - אזורים מתחת לכתר או סתימה נוטים לצבור פלאק, שגורם לעששת.
עששת ילדים - דומה לעששת רגילה אבל מצריכה התייחסות וטיפול מתאימים לילדים.
כדי להחליט על אופי הטיפול בעששת, רופא השיניים יבצע תחילה צילום רנטגן של חלל הפה. באמצעות הצילום הוא יבין את חומרת המצב ויחליט על הטיפול המתאים, בהתאם לקצב ההתקדמות שלה. קיימים 3 שלבים לחומרת עששת:
שלב 1 - עששת שטחית
בשלב זה העששת פגעה באמייל השן בלבד (השכבה החיצונית של השן) ולא התפשטה לדנטין (החלק העיקרי בשן, נמצא בין האמייל למוך) או למוך השן (רקמת השן הרכה). לרב בשלב זה המטופל לא יחוש כאב או רגישות כלשהי.
שלב 2 - עששת בינונית
בשלב זה העששת פגעה באמייל השן והחלה להתפשט לדנטין והמטופל יתלונן על כאבים או רגישות השיניים לקור.
שלב 3 - עששת עמוקה
בשלב זה העששת פגעה בדנטין בכמות גדולה והגיעה למוך השן. לרב בשלב זה המטופל יחוש כאבים עזים שיכולים להתבטא גם במוגלה או זיהום ורגישות לקור.
טיפול בעששת שטחית או בינונית
טיפול פשוט יחסית, המאפשר שמירה על רב השן וכולל שחזור של השיניים הנגועות על ידי סתימה. הסתימה נעשית בהרדמה מקומית של האזור ובאמצעות חומר הנקרא קומפוזיט (שרף מרוכב שמשמש לסתימות לבנות). לעיתים בסיום הטיפול רופא השיניים ימליץ על טיפול מנע שנקרא איטום חריצים – הדבקת שכבת פלסטיק דקה על השיניים במטרה למנוע הצטברות של שאריות מזון וחיידקים בין החריצים. מומלץ לבקש מרופא השיניים להשלים את הטיפול עם פלואוריד, המסייע למניעת עששת.
משך הטיפול – 20-30 דקות.
טיפול בעששת עמוקה
טיפול פולשני המתבצע כאשר לא ניתן לשחזר את השן באמצעות סתימה ויש לבצע עקירה של השן וסילוק של מוך השן הנגוע (בעצם טיפול שורש חלקי) או טיפול שורש מלא. רופא השיניים ישתמש בגז צחוק או בהרדמה מקומית של האזור ולאחר מכן ישקם את האזור עם כתר.
משך הטיפול – כ-40 דקות.
הקפדה על צחצוח פה פעמיים ביום - בצורה יסודית.
שימוש בחוט דנטלי או קיסמים - לניקוי החריצים בין השיניים.
שימוש במשחות שיניים ומי פה המכילים פלואוריד - המסייע למניעת עששת.
ביקור אצל שיננית ורופא שיניים פעם בחצי שנה.
צמצום מתוקים - למשל להחליף את הקולה במים.
עכשיו כשאתם יודעים מהי עששת, בטח הבנתם שטיפול בעששת יכול למנוע חור בשיניים, אבל מה לגבי חור בכיס?
המחירים של טיפול בעששת תלויים בשלב העששת:
מחיר טיפול בעששת שטחית נע בין 250-450 ₪, בהתאם לכמות השיניים הנגועות.
מחיר טיפול בעששת בינונית מתחיל מ-450 ₪ ומגיע עד 700 ₪.
מחיר טיפול בעששת חמורה תלוי בסוג הטיפול, אך בהתחשב בכך שמחיר טיפול שורש עומד על כ-1,400 ₪ לטיפול בשן אחת, קחו בחשבון שהוא יכול להגיע לכמה אלפים.
אם הגעתם עד כאן וודאי הבנתם שעששת היא לא עניין פעוט אז כדי לעזור לכם לוודא שאתם מקבלים טיפול בעששת שתוכלו להתאושש ממנו בקלות הכנו לכם רשימה של רופאי שיניים מומלצים. אחרי כל טיפול בעששת, המוקד שלנו מתקשר כדי לשמוע את חוות דעתכם על הטיפול אצל רופא השיניים, כך שהדירוג שלנו תמיד אמין, מעודכן ומאושש!
עששת היא מחלת שיניים זיהומית הנוצרת על ידי חיידקים שניזונים משאריות מזון וגורמים להרס וריקבון של השיניים. חיידקי העששת ניזונים בעיקר מסוכרים.
טיפול בעששת שטחית או בינונית טיפול פשוט המאפשר שמירה על רב השן וכולל שחזור של השיניים הנגועות על ידי סתימה. מבוצע בהרדמה מקומית ולוקח כ-20-30 דקות.
טיפול בעששת עמוקה טיפול פולשני המתבצע כאשר לא ניתן לשחזר את השן באמצעות סתימה ויש לבצע עקירה של השן וסילוק של מוך השן הנגוע או טיפול שורש מלא ולאחר מכן ישקם את האזור עם כתר. מבוצע בהרדמה מקומית ולוקח כ-40 דקות.
מחיר טיפול בעששת שטחית נע בין 250-450 ₪, בהתאם לכמות השיניים הנגועות, מחיר טיפול בעששת בינונית מתחיל מ-450 ₪ ומגיע עד 700 ₪. מחיר טיפול בעששת חמורה תלוי בסוג הטיפול אך יכול להגיע לכמה אלפים.
הקפדה על צחצוח פה פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי או קיסמים לניקוי החריצים בין השיניים, שימוש במשחות שיניים ומי פה המכילים פלואוריד המסייע למניעת עששת, ביקור אצל שיננית ורופא שיניים פעם בחצי שנה, צמצום מתוקים, למשל להחליף את הקולה במים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.