שיקום הפה הוא אחד התחומים המורכבים ברפואת שיניים כיום ועם זאת, הוא מתקדם ומתחדש ללא הרף ומאפשר לבצע פעולות שבעבר ניתן היה רק לחלום עליהן. בשלב ראשון, שתלים דנטליים הם התשתית החשובה לכל תהליך מוצלח של שיקום פה. כאן, אספנו עבורכם מידע על שתלים דנטליים, מה חשוב לדעת לפני שמתחילים בתהליך ואיך לסיים אותו עם חיוך גדול
השתלים הדנטליים היוו את אחד השינויים פורצי הדרך בעולם רפואת השיניים. פיתוחם איפשר תהליך שלא היה קודם לו: שיקום פה קבוע לאנשים שאיבדו את שיניהם. אם בעבר הפתרון לשיקום קבוע היה גשרים, אותם היו תומכים בשיניים הבריאות הסמוכות למקום השן החסרה; כיום ניתן ליצור תחליף עצמאי לשן, שאינו פוגע בשיניים הבריאות ומאפשר תפקוד מלא כמו בשיניים אמיתיות.
שתל דנטלי הוא למעשה תחליף לשורש של שן טבעית. במקרים בהם חסרה שן (כמו למשל אחרי עקירה), ויש צורך בשיקום ובניית תחלופות, השתל מהווה בסיס גנרי המאפשר תמיכה בסוגים רבים של מבנים, כמו כתרים, גשרים ותותבות. כך, השתל מאפשר קיבוע ובסיס יציב לשן חדשה.
השתל הדנטלי עשוי כמעט תמיד טיטניום, ולעיתים סגסוגת אחרת, מסוג שרובם המכריע של האנשים אינם יוצרים תגובה אלרגנית כלפיו. השתל הוא מעין בורג המוחדר אל תוך עצם הלסת בתהליך שכעת נפרט לגביו.
תהליך שיקום פה מקצועי צריך להתחיל בשליחה של המטופל לצילום C.T של הלסת. הצילום מאפשר תמונה תלת – ממדית של הלסת לאיסוף נתונים כמו גובה, עובי וצפיפות. הנתונים האלו, בנוסף כמובן לבדיקה קלינית של רופא שיניים, מאפשרים להתאים את השתל באופן מדויק לסוג העצם הקיימת במקום בו מיועדת ההשתלה.
כך, לדוגמה, אורך השתל המינימלי ביותר הוא בין 6 – 8 מ''מ (כמובן ששתל גבוה יותר הוא עדיף מבחינת הקיבוע), ובמקרים שבהם מתגלה כי גובה העצם נמוך יותר יש צורך בפתרונות לבניית עצם, לפני התחלת תהליך ההשתלה (פירוט הפתרונות – בהמשך המאמר).
מעבר לכך, ללסת עצמה יש מבנה עצם משתנה בין איזור לאיזור. בשיניים הטוחנות, למשל, קיימת עצם מסיבית יותר, המאפשרת קוטר שתל רחב יותר ובכך – התאחדות יותר טובה של השתל עם העצם. לעומת זאת, בשיניים הקדמיות הדקות, קוטר השתל יהיה דק יותר.
החדרת השתל היא פעולה כירורגית לכל דבר. לאחר התאמת השתל למבנה העצם, מוברג השתל אל מקום השן החסרה. חשוב להבהיר כי במקרה של עקירת השן, לא תמיד ניתן להחדיר את השתל מיד לאחר העקירה ולעיתים יש צורך לחכות זמן המתנה מסוים עד לשיקום עצם הלסת במקום.
החדרת שתלים דנטליים יכולה להיעשות ע''י כל רופא שיניים שעבר קורסים מתאימים, אך כמובן שישנה עדיפות לבצע את השתלים אצל רופא מומחה – כירורג פה ולסת, או פריודונט המתמחה בחניכיים.
העמסה מיידית
העמסה מיידית היא פתרון שניתן לבצע בחלק מהמקרים, כדי לתת פתרון זמני לחוסר השן במקום השתל. כאשר היציבות הראשונית של השתל היא טובה והעצם חזקה מספיק, ניתן ''להעמיס'' מיידית על השתל כתר שנתמך ע"י השתל.
תהליך זה נקרא העמסה כיוון שבניגוד לשיקומים נשלפים, כתר זה נתמך ע"י השתל ולכן ''מעמיס'' עליו. הכתר הזמני יהיה לרוב קצר יותר מכתר קבוע, כדי להפחית את העומס עליו משיניים סמוכות בתהליך הלעיסה, אך הפתרון האסתטי שהוא מספק, מספיק בהחלט. בנוסף, הכתר הזמני עשוי לרוב אקריל, חומר שונה משל כתר קבוע שיכול להיות עשוי סוג שונה של אקריל, חרסינה או זירקוניה.
לאחר החדרת השתל, יש צורך להמתין תקופת שיקום, המאפשרת לעצם להיבנות בין השתלים ולקלוט אותם. תקופת ההמתנה אורכת לרוב בין 3 ל – 6 חודשים, תלוי במצב העצם, בצפיפותה ובתהליך הבנייה שלה. בלסת העליונה, לדוגמא, עצם הלסת צפופה פחות ולכן יש צורך לעיתים בתקופת המתנה ארוכה יותר.
בתום תקופת ההמתנה לבניית העצם, ניתן לחשוף את השתל ולהתחיל להתאים עבורו מבנה מתאים – כתר, גשר, תותבת וכו'. חשיפת השתל מבוצעת גם היא בתהליך כירורגי, אם כי פשוט יותר. השתל נחשף ונלקחות מידות עבור בסיס המתכת והחרסינה המיועדים להרכבה על השתל.
בפגישות הבאות עם רופא השיניים יורכבו המבנים המוכנים על השתלים. במספר פגישות בודדות מוברגים או מודבקים הכתרים על גבי השתלים והשיקום מושלם .
כפי שציינו, בחלק מהמקרים מאובחן חוסר בעצם שאינו מאפשר את תהליך ההשתלה. כדי להתגבר על החוסר, ניתן לבצע תהליכים של הוספת עצם ללסת:
הסינוסים הם חללים הנמצאים בחלק מאיברי הגוף, ואחד מהם נח על הלסת העליונה שלנו. כאשר חסרות שיניים בלסת העליונה, ובפרט בחלקים האחוריים שלה, הסינוסים שוקעים מטה במקביל לתהליך של ספיגת העצם, כך שפעמים רבות גובה העצם הנותר בין הסינוס לחלל הפה נמוך מדי להחדרת שתל, ואם לא תתבצע הוספה של עצם, השתל יוחדר לתוך חלל הסינוס, לא ייתפס היטב ואף ייצור זיהומים.
במקרה כזה, ניתן לבצע הרמת סינוס - פרוצדורה בה מרימים את רצפת הסינוס כלפי מעלה, ובמקום שמתפנה מחדירים תוספת של עצם.
ניתן לבצע הרמת סינוס פתוחה או סגורה. הרמת סינוס פתוחה היא תהליך מורכב יותר, אך הוא מאפשר הרמת הסינוס במספר רב יותר של מ"מ והחדרה של גובה עצם רב יותר אל הלסת העליונה (וכתוצאה – שתל גבוה יותר). לעומת זאת, הרמת סינוס סגורה אינה כוללת חתך של ממש, אך מספר המ"מ שניתן להרים בעזרתה הוא נמוך יותר.
כאשר מדובר בלסת התחתונה, ולעיתים אף בשיניים הקדמיות בלסת העליונה – ניתן לפתור את החוסר בעצם ע"י השתלה של עצם. השתלה של עצם מבוצעת עם עצם מלאכותית, עצם מבעלי חיים או עצם אוטוגנית (עצם הנלקחת ממקום אחר בגוף של אותו אדם) ומאפשרת שטח עצם מספיק עבור ההשתלה.
פתרונות עוקפי – השתלת עצם
כיום, מציעים חלק מהרופאים פתרונות שאמורים לייתר את הצורך בהשתלת עצם. בשיטות אלו מוחדר שתל ארוך במיוחד אל עצמות גבוהות או אחוריות מאוד, בזווית אלכסונית. למעשה, קיימים שני סוגי שתלים המתאימים לטכניקה זו:
שתלים זיגומטיים – שתלים המוחדרים לעצם הזיגומה – הנמצאת באיזור העליון של הלחי, קרוב לעין.
שתלים פטריגואידים – שתל המוחדר לעצם הפטריגואידית, הנמצאת באיזור האחורי של הלסת.
באופן כללי, שתלים אלו נמצאים בשימוש אצל רופאי השיניים המבצעים שתלים בשיטת "all-on-4" או "all-on-6". בשיטות אלו מתקינים מספר מועט של שתלים ארוכים מאוד (4 או 6) לאורך הלסת, שאמורים להעניק יציבות לבניית גשר על הלסת כולה. לרוב, מיד לאחר התקנת השתלים מבוצעת העמסה מיידית של מבנה הגשר.
החיסרון המרכזי של שיטה זו, שגורם לחלק מרופאי השיניים לכנות אותה "All on the floor" היא העובדה שכישלון של שתל אחד גורם נזק למבנה כולו. במילים אחרות - מכיוון שמדובר במספר מועט יחסית של שתלים עבור לסת שלמה, כל פגיעה באחד השתלים עלולה להוביל לכישלון השיקום.
מחירי טיפולי שיניים משתנים מאוד בין רופא לרופא, בייחוד אם מדובר במומחה. ככלל – אל תתפתו למרפאה אשר מציעה לכם מחירים זולים באופן חשוד. השקעה מושכלת בטיפולי השיניים תמנע מכם הרבה עוגמת נפש בעתיד ותבטיח טיפול איכותי למשך שנים ארוכות.
כאן, אספנו עבורכם טווחי מחירים עבור הטיפולים:
מחיר שתל דנטלי בלבד – 2,500 – 5,000 ₪.
מחיר הרמת סינוס סגורה – 5,000-9,000 ₪
מחיר הרמת סינוס פתוחה – 9,000-12,000 ₪
תחום רפואת השיניים הוא תחום שחשוב בו להיות זהירים במיוחד. טיפול שיניים לא מקצועי, בשונה מתחומים אחרים, עלול להיות בלתי – הפיך, להסב כאב מתמשך ולגרום לכם להתחרט שבכלל התחלתם בטיפול.
כאן, באתר מידרג, אנו מודעים לחשיבות בחירה נבונה של רופא שיניים ולכן הרכבנו רשימה של רופאי שיניים מומלצים, המדורגים על פי חוות דעתם של לקוחות קודמים. לאחר כל טיפול שיניים, נציג ממידרג מתקשר ללקוח, מקבל ממנו חוות דעת ודירוגים אודות הטיפול ומעדכן את הציון באתר, כך שהרשימה נשארת מעודכנת כל הזמן. רפואה שלמה
השתל הדנטלי הוא למעשה אחת ההמצאות פורצות הדרך ברפואת השיניים, כיוון שהוא מאפשר בניית תחלופות קבועות לאנשים שאיבדו את שיניהם. בניגוד לשימוש בגשרים בימים עברו, השתל הוא תחליף לשורש של שן טבעית העומד בפני עצמו ואינו נתמך בשיניים האחרות.
השתל הדנטלי הוא מעין בורג, עשוי לרוב טיטניום, המוחדר אל תוך עצם הלסת ומהווה מבנה יציב וקבוע לתחליף שן. לכן, הוא יכול לשמש כבסיס לסוגים רבים של מבנים – כתרים, גשרים ועוד.
בשפה פשוטה ולא מקצועית לחלוטין – השתל הדנטלי הוא תחליף לשורש של שן טבעית; הכתר הוא תחליף לשן עצמה. הכתר הוא למעשה השחזור שמורכב על השתל (כשביניהם נבנה איזשהו מבנה נוסף) ומשלים, בתהליך השיקום, את 'כותרת השן' – החלק בשן שאותו אנו רואים.
מחירו החדרת שתל דנטלי בלבד נע בין 2,500 – 5,000 ₪.
הסינוסים הם חללים הנמצאים בגוף, כאשר אחד מהם נמצא ממש מעל הלסת העליונה שלנו. כאשר חסרות שיניים בלסת העליונה, החללים האלו שוקעים למטה עד שגובה העצם הנותר הוא נמוך מדי להחדרת שתל.
במקרים כאלו מבצעים הרמת סינוס. הרמת סינוס היא פרוצדורה בה מרימים את רצפת הסינוס כלפי מעלה ובחלל שמתפנה מחדירים תוספת של עצם. ניתן לבצע הרמת סינוס פתוחה – בה התהליך מורכב יותר אך גם מאפשר החדרה של גובה עצם רב יותר, או סגורה – שאינה כוללת חתך של ממש, אך גובה העצם שניתן להחדיר בה הוא נמוך יותר.
:: הרמת סינוס פתוחה (עבור צד אחד) – 9,000 – 7,000 ₪.
:: הרמת סינוס סגורה (עבור צד אחד) – 5,000 – 7,500 ₪.
כאן, באתר מידרג, אספנו עבורכם רשימה של רופאי שיניים מומלצים לטיפולי השתלות, שהתקבלה על סמך חוות דעת של לקוחות קודמים. לאחר כל החדרת שתלים דנטליים, נציג ממידרג מתקשר ללקוח, מקבל ממנו חוות דעת אודות השירות ומעדכן את הדירוג באתר, כך שהרשימה נשארת מעודכנת כל הזמן.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.