מזל טוב, את בהריון! ואנחנו בטוחים שאת עמוסה באינסוף תורים לבדיקות ורופאים.. אבל פתאום השן מתחילה לכאוב ואת תוהה – האם מותר לבצע טיפול שיניים בהריון? אולי טיפולי שיניים בהריון זה מסוכן? אילו טיפולי שיניים כדאי לעשות כדי לשמור על השיניים שלך, ואילו טיפולי שיניים כדאי לדחות כדי לא לפגוע בעצמך ובעובר? כל התשובות לפנייך.
החשש העיקרי בטיפולי שיניים בהריון הוא זיהום, דימום ותרופות שיעברו מהאם לעובר. כדי להימנע מהסיכונים הללו יש שני דברים שכדאי לשים לב אליהם, יחד עם רופא/ת השיניים ורופא/ת הנשים שלך:
האם טיפול השיניים מסוכן יותר מהזיהום שכבר נמצא בפה?
מצד אחד, טיפול שיניים פולשני בהריון יכול ליצור זיהום בגוף. מצד שני זיהום רציני בשן יכול להתפתח לשאר מערכת הדם ולפגוע גם בעובר. לכן צריך להעריך את מידת הנזק הקיים לעומת הסיכון שכרוך בטיפול שיניים בהריון. את רוב טיפולי השיניים ניתן לדחות בכמה חודשים ללא חחש.
מה שלב ההתפתחות של ההריון?
רופאי שיניים ממליצים לבצע טיפולי שיניים פולשניים בטרימסטר השני בלבד. בטרימסטר הראשון ההתפתחות של התינוק עוד עדינה, ראשונית ופגיעה במיוחד. השינויים ההורמונלים נמצאים בראשיתם וכל המערכת משתנה, כך שכדאי להניח לטיפולים פולשניים לא הכרחיים.
בטרימסטר השלישי הבטן כבר גדולה, הגוף קצת כואב, הכל מסורבל ולשכב עשרים דקות על כיסא במרפאת השיניים הופך חוויה לא נעימה לבלתי נסבלת.
ניקוי והסרת אבנית – הבחילות וההקאות של תחילת הריון לא רק גורמות לתחושה מגעילה, אלא גם מעלות את רמת החומציות והחיידקים בפה. בנוסף, השינויים ההורמונלים יכולים לגרום לדלקת חניכיים ונסיגת חניכיים. לכן, לא רק שמותר לעשות ניקוי אבנית בהריון, טיפול שיננית זה אפילו מומלץ!
חוץ מזה, כדאי להקפיד גם על צחצוח שיניים אחרי ההקאות כדי להסיר את שכבת הפלאק והחומציות שהצטברה בשיניים. ניתן גם לגרגר מים עם סודה לשתיה על מנת לנטרל את החומציות שנוצרת בפה כתוצאה מההקאות.
צילומי שיניים – נכון תמיד יש את סימן המוות המפחיד הזה מעל למכונות רנטגן? מסתבר שדווקא עם צילומי שיניים בהריון אין כל בעיה.
כשמדובר בצילומי שיניים דיגיטליים ללא קרינה, אפשר לעשות אותם בלי בעיה וכשמדובר בצילומי רנטגן רגילים רופא השיניים יניח סינר עופרת על הבטן, לפעמים אפילו סינר כפול כדי למנוע מהקרינה להגיע לעובר.
הרדמה מקומית – לאישה בריאה בהיריון תקין לא אמורה להיות בעיה לעבור טיפול שיניים בהרדמה מקומית. במקרה הצורך ניתן להשתמש בחומרי הרדמה עם כמות קטנה של אדרנלין כמו לידוקאין.
סתימות וטיפולי שורש – הדעה הרווחת ברפואת השיניים היא שמותר לעשות סתימות וטיפולי שורש בזמן היריון. כאמור, עדיף לעשות אותם בזמן הטרימסטר השני.
יישור שיניים בהיריון – יישור שיניים הוא הוא טיפול חיצוני לשיניים ולא פולשני ולכן אין סכנה לעשות אותו בזמן הריון. כדאי לשים לב שיישור שיניים והיריון הם שני גורמי סיכון לנסיגת חניכיים, לכן בשילוב של שניהם חשוב לשמור על היגיינה, ניקוי חניכיים ושימוש בסילונית.
עקירת שיניים – אם העקירה לא דחופה מומלץ להמתין איתה, בין אם זו עקירה של שן רגילה או עקירה של שן בינה. הסיבה העיקרית לכך היא הדימום המתמשך בזמן ההחלמה והסיכון לזיהום. אם השן שצריך לעקור יוצרת נזק בלתי הפיך ומתמשך בפה וממש דחוף להוציא אותה, חובה להתייעץ גם עם רופאת הנשים לפני ביצוע ההליך. לפעמים ניתן לקחת טיפול תרופתי מקדים כדי למנוע זיהומים ולבצע עקירה שמרנית שלא תכלול חתך בחניכיים או קדיחות בעצם אלא רק את המינימום ההכרחי למניעת הנזק.
השתלת שיניים – השתלת שיניים בדרך כלל דוחים לאחר הלידה. מדובר בטיפול שנחשב לפולשני ואגריסיבי, יש בו סכנות לזיהום ודימומים והוא אינו טיפול שמוגדר דחוף או שחובה לעשות אותו. לכן ההמלצה היא לא להסתכן ולא לבצע השתלת שיניים בזמן היריון.
הלבנת שיניים – הלבנת שיניים אינה מומלצת בהריון ובפרט הלבנת שיניים בסד, זאת בגלל מי החמצן שנמצאים בחומר להלבנת שיניים והחשש שהאישה תפתח רגישות אליו.
כדי למנוע סיכון ולהיות בטוחה כמה שאפשר, יש שני דברים שכדאי לעשות לפני טיפולי שיניים בהיריון:
להתייעץ עם רופא הנשים על כל טיפול שיניים מתוכנן וגם להעביר לרופא השיניים מידע חשוב בנוגע להיריון, כמו: האם מדובר בהיריון בסיכון? האם יש סכרת היריון או רגישות לתרופות? האם את נמצאת בשמירת היריון? וכו'.
אם קיבלת מרופא השיניים מרשם לתרופות כלשהן, כדאי להתקשר למכון הטרטולוגי שמספק מידע ויעוץ על סיכונים לעובר כתוצאה מתרופות, זיהומים או מחלות של האם.
למרות שמותר לעשות את רוב טיפולי השיניים בההריון, את עדיין רוצה שרופאת השיניים שלך תהיה הכי מקצועית שאפשר, ושתדע בדיוק אילו טיפולים מותר ואילו אסור לעשות בזמן ההריון! בדיוק בשביל זה אספנו מאות חוות דעת על רופאי שיניים מומלצים, שנלקחו טלפונית ממטופלות קודמות. כך שאת יכולה לקרוא בנחת את ההמלצות ולבחור בעצמך את מרפאת השיניים ושיהיה בשעה טובה .
את רוב טיפולי השיניים אפשר לעשות בהריון. מומלץ לא לעשות טיפולים פולשניים ושיש בהם חשש לזיהום.
הטרימסטר השני הוא האידיאלי ביותר לטיפולי שיניים. בטרימסטר הראשון העובר עוד לא מפותח מספיק ובטרימסטר השלישי לאישה כבר לא נוח לשבת על הכיסא.
מומלץ לדחות עקירות של שיניים לאחר ההריון כיון שהן נחשבות לטיפול מעט פולשני ושיש בו סכנה של זיהום.
כן. אין שום בעיה לעשות צילומי שיניים בהריון. אם מדובר בצילומי שיניים דיגיטלים - אין בכלל חשש לקרינה. אם מדובר בצילומים פנורמים רגילים - רופא השיניים ישים סינר עופרת שימנע את הקרינה.
אין שום בעיה לעשות סתימה בהריון.
לא רק שמותר, זה אפילו מומלץ! בגלל ההקאות בתחילת ההריון, החומציות והחיידקים בפה מתרבים ולכן חשוב פי כמה להקפיד על צחצוח שיניים וניוי אבנית באופן קבוע.
בגלל שהשתלת שיניים היא טיפול פולשני ולא דחוף, כדאי לעשות אותו אחרי ההריון.
המכון הטרטולוגי מספק מידע ויעוץ על סיכונים לעובר כתוצאה מתרופות, זיהומים או מחלות של האם. תוכלי להתקשר לשם ולקבל את כל המידע.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.