שמעתם על קריוס ובקטוס? אלו החיידקים שהפחידו אותנו מספיק כדי להיות ילדים טובים ולצחצח שיניים יפה כדי שלא תבוא עששת. אבל בואו נהיה כנים – רובנו לא ממש ידענו מה זה בכלל. עששת ילדים היא מחלה שתוקפת כמחצית (!!!) מהילדים וגורמת להופעת כתמים על השיניים, לחורים ולהרס השן אם לא מטפלים בה בזמן. באנו לסגור את כל החורים שיש לכם על עששת ילדים – איך מזהים, איך נמנעים ואיך מטפלים.
את המושג "עששת" שמעתם לא פעם בפרסומות למשחות השיניים השונות, ולא לחינם. עששת היא מחלת השיניים הנפוצה ביותר בעולם המערבי (גם בקרב מבוגרים) והיא מתפתחת כתוצאה מחיידקים שניזונים משאריות מזון על השיניים. החיידקים נמשכים במיוחד אל הסוכרים שנמצאים במזון שלנו, ומפרקים אותם עד להיווצרות חומצה על גבי אמייל השן (השכבה החיצונית של השן). לרוב הקפדה יומיומית על צחצוח פה וצמצום ממתקים תמנע את חדירת החומצה לעומק השן, אבל במצב בו אמייל השן נפגע, מתפתח תהליך עששתי שיכול להוביל במקרה הטוב לסתימה ובמקרה הרע לטיפול שורש.
עששת אצל ילדים לא שונה מעששת אצל מבוגרים, היא פשוט נפוצה יותר בקרב ילדים בגלל שלרוע המזל הממתקים רווי הסוכר שהילדים שלנו כל כך אוהבים הם גם הגורם המרכזי להתפתחות עששת בשיניים – אבל לא רק. גם לגנטיקה, אי שמירה על הגיינת פה, חוסר צחצוח שיניים, חוסר הקפדה על ביקורים סדירים אצל רופא השיניים ושינה עם בקבוק יש תפקיד בהתפתחות עששת אצל ילדים.
תופעה נפוצה ומצערת ממנה סובלים פעוטות וילדים רבים עד גיל 6 היא "עששת הבקבוק" ששמה גם מרמז על אופן היווצרותה – עששת המתפתחת כתוצאה משתיית נוזלים ממותקים כמו תחליפי חלב או מיץ ממותק לאורך זמן. התופעה מתפתחת בעיקר אצל תינוקות שיונקים בלילה ללא הפסקה או נרדמים עם הבקבוק בפה, לכן פעם הבאה שאתם מתלבטים אם לתת לתינוק להירדם עם בקבוק, קחו בחשבון שיש לדבר השלכות לא רק בפן האורתודנטי. בניגוד למחשבה האינטואטיבית אולי שעששת בשיני חלב לא מצריכה טיפול כי השיניים צפויות לנשור במוקדם או במאוחר - ההפך הוא הנכון. מעבר לכך ששיני החלב ילוו את ילדינו כעשור וישפיעו בין היתר על הביטחון העצמי שלהם, שיני החלב הן הבסיס לבקיעה נכונה של השיניים הקבועות. בנוסף, שיני חלב שנגועות בעששת יכולות לפגוע בהתפתחות התקינה של השיניים הקבועות הסמוכות להן.
יש כמה סימנים שצריכים להדליק לכם נורה אדומה, ועשויים להעיד על עששת שמתפתחת אצל ילדיכם:
רגישות לקור או חום בשן
נפיחות בחניכיים
חורים נראים לעין
מוגלה בחניכיים
כאבי שיניים
כתמים על השיניים: כתמים לבנים, חומים או שחורים על השיניים הקדמיות יכולים להצביע על עששת. הכתמים הלבנים יעידו בדרך כלל על עששת התחלתית ואילו השחורים על עששת מתקדמת. קחו בחשבון שכתמים יכולים להיווצר גם מסיבות אחרות כמו חבלה בשן למשל.
שימו למרות שהסימנים יכולים לסייע, זה לא תמיד פשוט לזהות עששת ילדים בצורה עצמאית. בעוד שחלק מהילדים יתלוננו על כאבים בשיניים, ילדים אחרים לא יתלוננו כלל, במקרה הטוב בגלל חרדה מביקור אצל רופא השיניים, ובמקרה הרע בגלל איבוד תחושה בשן (לא עלינו). אם יש לכם חשד שלילד שלכם יש עששת, אל תחכו אפילו דקה נוספת ופנו לרופא השיניים. ככל שתקדימו לתפוס את העששת בזמן, כך תימנעו בהמשך מטיפול פולשני יותר.
אופי הטיפול בעששת ילדים נקבע לפי דרגת העששת ולפי קצב ההתקדמות שלה. כדי להחליט על סוג הטיפול, רופא השיניים יבצע תחילה צילום רנטגן של חלל הפה. בעזרת הצילום ייקבע מצב העששת, ובהתאם אליו יתוכנן הטיפול המתאים: סתימה וטיפול מונע ובמקרים קשים עקירה או טיפול שורש.
טיפול בעששת התחלתית: עששת שפגעה באמייל השן בלבד ולא התפשטה לדנטין (החלק העיקרי בשן, נמצא בין האמייל למוך) או למוך השן (רקמת השן הרכה) דורשת טיפול שטחי יחסית, הכולל שחזור של השן – כלומר, סתימה של השיניים הנגועות בעששת באמצעות חומר שנקרא קומפוזיט (שרף מרוכב שמשמש לסתימות לבנות). לעיתים בסיום הטיפול רופא השיניים ימליץ על טיפול מנע שנקרא איטום חריצים. בתהליך הזה רופא השיניים ידביק שכבת פלסטיק דקה על השיניים לאיטום חריצי השיניים במטרה למנוע הצטברות של שאריות מזון וחיידקים בשיניים. בנוסף, מומלץ לבקש מרופא השיניים להשלים את הטיפול עם פלואוריד (מינרל שמסייע למניעת עששת). גם כששאלנו את רופאי השיניים במידרג "האם מומלץ לשים פלואוריד אצל שיננית?" התשובה הייתה חד משמעית כן.
טיפול בעששת מתקדמת: במצב בו העששת התפשטה לדנטין השן או למוך יש מספר אפשרויות לטיפול, בהתאם לסוג הפגיעה. כאשר העששת מגיעה למוך השן, לעיתים הילד ירגיש כאבים עזים בסביבת השן שיכולים להתבטא גם במוגלה או זיהום. במצב כזה לא ניתן לשחזר את השן באמצעות סתימה, ויש לבצע עקירה של השן, קיטוע מוך (סילוק של מוך השן הנגוע ללא טיפול בשורש, נקרא גם טיפול שורש חלקי) או טיפול שורש. רופא השיניים ישתמש בגז צחוק או בהרדמה מקומית של האיזור (במקרים של חרדה מוגברת אף בהרדמה מלאה) ולאחר מכן ישקם את האיזור עם כתר.
אחרי שנפרדתם מהעששת כידידים, יש כמה צעדים שתוכלו לנקוט כדי למנוע מהעששת לבקר את ילדיכם פעם נוספת:
הימנעות משינה עם בקבוק חלב או תמ"ל
הימנעות מצריכת ממתקים מוגברת
הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום החל מבקיעת השן הראשונה.
הקפדה על ביקור תקופתי אחת לחצי שנה אצל רופא השיניים החל מבקיעת השן הראשונה
שימוש במשחות שיניים ומי פה המכילים פלואוריד (מעל גיל שנתיים) יסייעו למניעת התפתחות איזור עששת נוספים.
שימוש בחוט דנטלי, שיעזור לסלק שיירי מזון שנתקעים בין השיניים והופכים לקרקע פוריה לחיידקים.
עששת ילדים היא ממש לא משחק ילדים. אם תפסתם על חם את העששת נמליץ לא לבזבז זמן יקר ולגשת לבדיקה אצל רופא שיניים שמתמחה בטיפול בילדים. טיפול מוקדם בעששת ימנע עקירות, טיפולי שורש ובעיקר עוגמת נפש מיותרת לכם ולילד. כאן תוכלו למצוא רופאי שיניים מומלצים לטיפול בעששת ילדים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. הרבה בריאות ומי ייתן שקריוס ובקטוס ישובו להיות זיכרון רחוק על סיפור ילדים.
עששת היא מחלת השיניים הנפוצה ביותר שמתפתחת בשל חיידקים שניזונים משאריות מזון. החיידקים מפרקים את הסוכרים במזון ובהמשך יוצרים חומצה שממיסה את אמייל השן (השכבה החיצונית) ויוצרת חורים בשיניים. במצב של הזנחה עששת יכולה להתפתח לכדי רקבון של השן.
יש כמה אפשרויות לטיפול בעששת ילדים, הכל תלוי בסוג העששת ובמצב השיניים. במצב התחלתי של עששת ניתן לבצע סתימות של השיניים הנגועות, ואילו במצב מתקדם של עששת יש לבצע שחזור של השן (באמצעות ציפוי קומפוזיט) או טיפול שורש.
שאלנו 15 רופאי שיניים באתר מידרג, מאיזה גיל צריך ללכת לרופא שיניים, והתשובות? לא חד משמעיות - עם יתרון קל לתשובה "עם בקיאת השן הראשונה" ומיד אחריה "החל מגיל שנתיים". כאן תוכלו לקרוא את התשובות המפורטות של רופאי השיניים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.