עקירת שיניים היא לא משחק ילדים. ברוב המקרים עקירת שיניים לילדים תתבצע רק אם אין ברירה אחרת (גם כשמדובר בשן חלב). אז באילו מקרים לא תהיה ברירה אלא לעקור את השן? מה טווח המחירים של עקירת שיניים לילדים ומה חייבים לקחת בחשבון? כל המידע לפניכם.
לרוב, כשמדברים על עקירת שיניים לילדים המחשבה הראשונה שקופצת היא עקירת שיני חלב. למרות שעקירת שיני חלב הן העקירות הנפוצות ביותר בקרב ילדים, יש עוד כמה סוגי עקירות שעלולות לצוץ כמו עקירת שן בינה ועקירת שן קבועה.
לכל אחת מהעקירות סיבות שונות, מחירים שונים וכמובן סימנים שונים. כמה באמת תצליחו לזהות את הסימנים בעצמכם לבד? כנראה שכמעט ולא. ילדים לרוב מתעלמים מסימני אזהרה וגם אם הם ישימו לב לתחושות מוזרות בחלל הפה, הם לא בהכרח ישתפו אתכם. לכן לפני כל ההסברים חשוב להקפיד על ביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים עם הילדים.
בגדול כל עקירת שיניים לילדים היא הליך כירורגי אבל צריך להבדיל בין שני סוגים של עקירות: פשוטות וכירורגיות.
אומרים שלא בוכים על חלב שנשפך אבל מה לגבי שן חלב שנעקרה?
עקרונית, כשמדברים על עקירת שן חלב, לא מדובר בסתם שן עקשנית שמתנדנדת ומעכבת את הביקור של פיית השיניים. עקירת שן חלב שמתבצעת על ידי רופא שיניים, נעשית רק כשאין ברירה אחרת ונובעת מצורך רפואי. מתי זה קורה? כששן החלב לא נופלת באופן טבעי ומפריעה לבקיעה, כשיש פגיעה חמורה בשן, כשהשן רקובה וכו'.
עקירת שן חלב נחשבת לעקירה פשוטה והיא כוללת משיכה של השן עם מכשיר מיוחד שמשחרר את השן ואז שימוש במלקחיים, לרוב עקירות כאלה בדרך כלל ידרשו רק חומר הרדמה מקומי. חשוב לדעת שחלק מרופאי השיניים, גם אלו ללא התמחות בילדים, מוסמכים לבצע עקירה של שן חלב אבל, מכיוון שמדובר בטיפול חריג יחסית מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים מומחה לילדים.
טווח המחירים לעקירת שן חלב לילדים נע בין 300-650 ש"ח. כמובן שעקירה שנעשית על ידי מומחה לילדים תהיה בדרך כלל יקרה יותר בגלל הרופא עצמו.
במקרים מורכבים נדרשת עקירה כירורגית של שן קבועה, למשל, עקירת שן לפני ביצוע גשר בשיניים, בעקבות עששת חריפה, זיהום, חבלה ומצבים רפואיים מורכבים בפה ובלסת. במקרה כזה נדרשת התייעצות עם רופא שיניים מומחה ילדים (ולפעמים עם גורמים נוספים). לרוב עקירה כזו מבוצעת עם חומר הרדמה מקומי ותחמוצת חנקן אבל יש מקרים שבהם ימליצו על הרגעה או הרדמה כללית.
במקרים כאלה קשה להעריך את טווח המחירים (לפעמים מעבר לטיפול נדרש גם ייעוץ של אורתודנט או רופא מומחה נוסף, צילומים, טיפולים נוספים מעבר לעקירה עצמה וכו') ולכן המחיר יכול להגיע גם לכמה אלפי שקלים ואף עשרות אלפי שקלים.
אז אם אתם הורים לילדים עד גיל 18 עקירת שיני בינה יכולה להישמע מאוד מאיימת (גם לכם וגם לילדים עצמם כמובן). אבל, חשוב לדעת שלא כל עקירה היא מורכבת באותה מידה.
שיני בינה בדרך כלל לא נכנסות לקטגוריה של עקירת שיניים לילדים כי לרוב הן צומחות אחרי גיל שמונה עשרה. אבל, כדאי לדעת שבמקרים מסוימים שן בינה יכולה להציק כבר בגילאים מוקדמים יותר. במקרה הזה כשאין סיבוכים מיוחדים, מדובר בעקירה כירורגית רגילה שלא שונה מעקירה שמתבצעת עבור מבוגרים.
טווח המחירים זהה גם כן ועומד על בין 600-1,200 ש"ח (המחיר תלוי במיקום השן, ברופא וכמובן בכיסוי הביטוחי שלכם).
במידה ורופא השיניים מצא שצריך לבצע עקירת שן אצל הילדים עדיף לתאם תור נוסף לעקירה עצמה, כך יהיו לכם כמה ימים להיערך ולהכין את הילדים:
שאלו אם הטיפול כולל שימוש בגז צחוק או טשטוש שמצריכים צום.
הכינו את הילדים לקראת מה שצפוי להם - הסבירו להם למה עושים את העקירה, מה ההליך כולל, כמה זמן זה ייקח ומה הוא ירגיש לאחר מכן.
כדאי להיעזר באיורים ידידותיים ולהרגיע את הילד וגם את עצמכם - זכרו שהטיפול עצמו מבוצע בהרדמה מקומית ולכן לא כואב.
לאחר העקירה מגיע זמן ההחלמה עליו חשוב לדעת כמה דברים:
זמן התאוששות - זמן ותהליך ההתאוששות משתנה בין כל ילד וכמובן שהוא גם תלוי בסוג העקירה. לרוב אזור העקירה צפוי להיות רגיש בין 24-48 שעות לאחר העקירה.
תרופות - לרוב רופא השיניים נותם תרופות להקלה על כאבים ומרשם לאנטיביוטיקה כדי למנוע זיהום.
דימום - דימום באזור העקירה זה דבר די נפוץ, אבל במקרה שאתם מבחינים בדימום מסיבי תלחצו על האזור עם גזה נקיה וצרו קשר עם רופא השיניים.
הימנעות ממגע - רצוי להימנע ממגע באזור העקירה כדי לא לגרות את המקום. תקפידו להזכיר לילדים להימנע מלהכניס אצבעות לפה או לא לשחק עם הלשון באזור העקירה.
אוכל רך - יכול להיות שבשעות הראשונות לאחר העקירה הילדים יחוו קושי בלעיסה. מומלץ להימנע מאכילת מאכלים קשים בזמן שלאחר העקירה, מומלץ לאכול מאכלים רכים וקרים כמו גלידה, ומוצרי חלב.
היגיינה - שמירה על היגיינת הפה (בכללי) ולאחר עקירת שן תעזור לריפוי מהיר יותר.
יהיו מצבים בהם תידרשו ללכת לביקורת במרפאה לאחר העקירה במיוחד במקרים של חבלה בשיניים.
קלישאתי ככל שיהיה, כדי למנוע בעיות בשיניים כדאי להקפיד על הגיינת הפה ולהקפיד על ביקורים קבועים אצל רופא השיניים. אבל, חשוב לדעת שגם לגנטיקה יש השפעה. בכל מקרה, מעקב קבוע יעזור לכם לזהות את הבעיה בגיל צעיר וכך גם לטפל בה לפני שתחמיר. ככלל, ככל שמזהים את הבעיה מוקדם יותר כך ניתן לפתור אותה על ידי טיפולים פחות מורכבים כמו כתר וסתימה.
כדי לסיים בחיוך, הנה רשימה של רופאי שיניים מומלצים שכל אחת מהם מדורג לפי חוות דעת של לקוחות קודמים, ממש כמוכם. לאחר הטיפול ניצור איתכם קשר על מנת לקבל חוות דעת.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.