ידעתם שיותר מ-90% מהאוכלוסיה סובלים מדלקות חניכיים? נשמע המון, נכון? אבל האמת היא שדלקת חניכיים לא תמיד מגיעה למצב של נסיגת חניכיים. מה ההבדל בין דלקת חניכיים למחלת חניכיים? האם ואיך אפשר למנוע נסיגת חניכיים? ומה הטיפול בנסיגת חניכיים? כל התשובות במאמר שלפניכם.
נסיגת חניכיים היא מצב בו עצם הלסת והחניכיים נסוגות לאחור ומפסיקות לתמוך בשן.
נסיגת חניכיים יכולה להוביל למצב של תזוזה בשיניים, רווחים בין השיניים ובמקרים חמורים גם גם לנשירה ואבדן של השן.
ישנן לא מעט סיבות לנסיגת חניכיים: גיל מתקדם, הריונות ושינויים הורמונליים, פירסינג בשפתיים, עישון, יישור שיניים ועוד, אבל הסיבה המרכזית והנפוצה ביותר לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים.
על אף שהתהליך כולל שלושה מושגים דומים, חשוב להבדיל ביניהם ולאבחן כל שלב:
הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים, ומחלת חניכיים מתפתחת כתוצאה מדלקת חניכיים.
דלקת חניכיים מחלת חניכיים נסיגת חניכיים.
אז מה ההבדל בין דלקת חניכיים למחלת חניכיים?
דלקת חניכיים היא ערמומית ושובבה, כי היא לא ממש כואבת ולכן קשה לדעת שסובלים ממנה. מה בכל זאת יכולים להיות הסימנים לדלקת חניכיים?
אם יש דימום קל בזמן צחצוח שיניים.
אם אתם נוגסים בתפוח ומוצאים בו שאריות של דם
אם החניכיים שלכם אדומות ו/או עם נפיחות קלה.
אם יש לכם ריח לא נעים מהפה.
לדלקת חניכיים יש מרכיבים גנטיים אבל לרוב היא מתחילה מהזנחה של הפה - צחצוח לא נכון והצטברות של אבנית, פלאק וחיידקים על השיניים. דלקת חניכיים היא מצב הפיך לחלוטין ויכולה להיפתר בקלות, אבל אם לא תטפלו בה בזמן יש סיכוי טוב שהיא תהפוך למחלת חניכיים וזה כבר סיפור אחר לגמרי.
מחלת חניכיים היא מצב שבו דלקת החניכיים החמירה והגיעה עד לעצם שמסביב לשן. התגובה הדלקתית גורמת להרס העצם והרקמות התומכות בשן, מה שמוביל לנסיגת חניכיים. במקרים חמורים של נסיגת חניכיים השיניים אף עלולות לנשור ויהיה צורך בניתוח חניכיים
רופא שיניים מומלץ מהאתר מסביר על נסיגת חניכיים:
האמת היא שלא תמיד קל לזהות נסיגת חניכיים, כי לפעמים היא נמצאת במקומות נסתרים לעין. ובכל זאת:
אם אתם סובלים מרגישות בחניכיים
אם השן נראית ארוכה יותר (כי החניכיים נסוגות וחושפות חלקים נוספים מהשן)
אם אתם מרגישים תזוזה בשיניים
יש סיכוי טוב שאתם סובלים מנסיגת חניכיים.
בגלל שלנסיגת חניכיים יש מרכיבים גנטיים, לא תמיד אפשר למנוע אותה לגמרי. אבל יש כמה דברים די בסיסיים שאפשר לעשות כדי למנוע החמרה של דלקת חניכיים ומצב של נסיגת חניכיים:
צחצוח שיניים נכון ויומיומי – אנחנו בטוחים שלמדתם איך לצחצח נכון בשיעורי האחות בבית הספר היסודי וגם בביקורות הראשונות אצל השיננית, אז רק ניתן עוד טיפ אחד קטן - כשאתם קונים מברשת שיניים שימו לב למידת הקושי של הסיבים שלה. רובנו קונים מברשת שיניים קשה (hard), אפילו בלי לשים לב. הסיבים הקשים אמנם מנקים את השן בקלות אבל גם גורמים נזק לרקמת החניכיים. לכן, מומלץ לבחור במברשת שיניים בינונית (medum) או רכה (soft). אם אתם סובלים מדלקת חניכיים חריפה או ממחלת חניכיים כדאי אפילו לבחור מברשת שיניים רכה במיוחד (extre soft).
ניקוי יסודי בעזרת חוט דנטלי – גם אם קיבלתם מדליה על "מצחצח השיניים הטוב במזרח התיכון", יש מקומות שמברשת השיניים לא מצליחה להגיע אליהם. צחצוח שיניים אמנם מסיר את כל החיידקים שנמצאים על השיניים, אבל מה עם אלה שמתרווחים להם בנחת בין השיניים? בהם ניתן לטפל בעזרת חוט דנטלי. לפחות פעם ביום, עדיף פעמיים.
שטיפה במי פה או במי מלח – טעות נפוצה במיוחד היא שטיפה במי פה מיד לאחר צחצוח השיניים. האמת היא שמי הפה שוטפים לא רק 30% מהחיידקים שיש בחלל הפה אלא גם את הפלאוריד שיש במשחת השיניים ואז פספסתם את ההגנה של הפלואוריד. חכו 20 דקות או חצי שעה בין הצחצוח לשטיפה.
ביקור תקופתי אצל השיננית – הרעש, הצמרמורות, הכאב, העצלות, אלה כל הסיבות הכי טובות בעולם למה לא ללכת לשיננית. אבל ניקוי אבנית תקופתי אצל שיננית פותר דלקות חניכיים בקלות. עשרים דקות על הכיסא ותצאו עם חניכיים בריאות. מומלץ להגיע לטיפול אצל שיננית פעם בחצי שנה ואם אתם סובלים מדלקות חניכיים חוזרות ונשנות, אחת ל-3 חודשים.
אם השמירה היומיומית לא עזרה (או שקצת חיפפתם, אנחנו לא שופטים!) הגיע הזמן ללכת לרופא שיניים. ישנם שני טיפולים עיקריים עבור נסיגת חניכיים חמורה:
הקצעת שורשים היא ניקוי יסודי של חיידקים החוגגים בתוך "כיסי החניכיים" והיא נעשית תחת הרדמה מקומית. כדי לדאוג שהניקוי יהיה יסודי ומעמיק, תרתי משמע, הקצעת השורשים נעשית בשני מפגשים, כשבכל טיפול מנקים חצי פה. הטיפול מונע החמרה של מחלת חניכיים ויכול להאט ואף לעצור התפתחות של נסיגת חניכיים.
ניתוח חניכיים
במקרים שבהם נגרם הרס משמעותי לרקמות החניכיים, לא תהיה ברירה אלא לעשות ניתוח חניכיים. את ניתוח החניכיים מבצע רופא שיניים המומחה למחלות חניכיים במרפאת השיניים.
תהליך ניתוח חניכיים
הרדמה מקומית – בשלב הראשון הרופא ירדים את הפה הרדמה מקומית. אנחנו לא ממש צריכים להסביר למה, נכון? במקרים נדירים ביותר אפשר לערוך את הניתוח תחת הרדמה כללית.
חשיפת רקמת החניכיים הפגועה – בשלב הזה רופא השיניים יסיט מעט את רקמת החניכיים מהשן כדי שהוא יוכל להגיע לכל המקומות הפגועים בחניכיים.
הסרת הדלקת מרקמת החניכיים – רופא השיניים יסיר את שכבת הדלקת והחיידקים שפוגעים ברקמת החניכיים ולאחר מכן "יצמיד" את הרקמות בחזרה אל השיניים ויתפור את החניכיים מחדש.
שחזור של רקמות החניכיים - אצל חלק מהמטופלים לא תהיה מספיק רקמה בריאה של חניכיים ולכן הרופא יבצע שחזור של רקמת החניכיים. זה אמנם נשמע קצת כואב, אבל כשחושבים על זה – יש בזה משהו קצת מגניב. רופא השיניים ייקח רקמה דומה לרקמת החניכיים, נגיד מהחיך, וישתיל אותה על העצם החשופה. הרקמה תגדל ותעודד ריפוי של נסיגת החניכיים והצמחת חניכיים בריאות.
החלמה – בשעות שלאחר הניתוח אסור לאכול ולשתות. בימים שאחר כך מומלץ לאכול מאכלים רכים וקרים, לשמור על היגיינת הפה בעדינות ולהישמע להוראות הרופא. החלמה מניתוח חניכיים לוקחת כשבוע ימים, לאחריהם תגיעו אל המרפאה ויוציאו לכם את התפרים.
תתחדשו על החניכיים!
למרות שדלקות חניכיים הן די שכיחות, אתם לא רוצים שכל רופא שיניים יטפל בפה שלכם. במיוחד בשביל זה הכנו לכם רשימה של רופאי השיניים המומלצים ביותר לטיפול בנסיגת חניכיים. כל רופאי השיניים באתר מדורגים על ידי לקוחות קודמים לפי איכות הטיפול, יחס ללקוח, מחיר, עמידה בזמנים וציון כללי, כך שהדירוג אמין, מעודכן ולעולם לא נסוג!
לנסיגת חניכיים יש הרבה סיבות, ביניהן: גיל מתקדם, הריון ושינויים הורמונלים, צחצוח שיניים לא נכון, פירסינג בשפתיים, הזנחת הפה וחוסר היגיינה, יישור שיניים, עישון ועוד.
כיון שחלק מהסיבות לנסיגת חניכיים הן גנטיות, לא תמיד נוכל למנוע את הנסיגה לחלוטין. אבל יש כמה דרכים שעוזרות לצמצם נזקים ולמנוע הרס לשיניים ולחניכיים:
1. הטיפול הכי חשוב למניעת נסיגת חניכיים הוא ביקור קבוע, אחת לכמה חודשים, אצל שיננית, כדי למנוע מצב של דלקת חניכיים חמורה.
2. צחצוח שיניים נכון במברשת שיניים רכה
3. שימוש במי פה וחוט דנטלי
לא תמיד אפשר לזהות נסיגת חניכיים כי לפעמים היא קורית במקומות עמוקים יותר ממה שאנחנו יכולים לראות, אבל אם החניכיים שלכם רגישות במיוחד, השן נראית ארוכה יותר (כי השורש מתחיל להחשף) או שיש לכם תחושה של תזוזה בשיניים, יש סיכוי טוב שאתם סובלים מנסיגת חניכיים.
דלקת חניכיים היא מצב הפיך שניתן לפתור על ידי שמירה על הגיינת הפה וביקור תקופתי אצל שיננית. מחלת חניכיים לעומת זאת, יוצרת נזק לרקמת החניכיים ולשיניים ומצריכה טיפול מורכב יותר. מחלת חניכיים היא אחת הסיבות המרכזיות לנסיגת חניכיים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.