רואים כתמים לבנים, צהובים או חומים בשיניים אצל הילדים? כנראה שהבעיה היא חוסר אמייל בשיניים. האמייל הוא מינרל ששומר על השן, חוסר אמייל בשיניים אצל ילדים חושף אותם לבעיות שיניים רבות. ממה נגרם חוסר אמייל בשיניים אצל ילדים ואיך אפשר לטפל? עמלנו וריכזנו לכם את כל המידע.
אמייל השן הוא הרקמה הכי קשה שנמצאת בגופנו. האמייל מכסה את השכבה החיצונית של השן והתפקיד העיקרי שלו הוא לשמור על השיניים במהלך השימוש היומיומי שלנו כמו לעיסה או נשיכה, ולבודד את השיניים מכימיקלים וטמפרטורות שעלולות להיות כואבות. 96% מהאמייל מורכב ממינרלים.
יש שתי סיבות לחוסר אמייל בשיניים אצל ילדים: בעיה התפתחותית או גנטית. בעיה התפתחותית יכולה להתפתח מכמה סיבות:
חוסר באבות המזון המועברים לתינוק במהלך ההריון.
נטילת תרופות מסוימות במהלך ההריון שיכולות להשפיע על התפתחות רקמת האמייל.
מחלות של הפעוט שמלוות בחום או שלשולים בזמן היווצרות כותרת השן.
חוסר אמייל בשיניים אצל ילדים חושף אותם לבעיות שיניים רבות כמו ריקבון מהיר של השן, עששת מוגברת ואפילו סיכוי גדול יותר לסדק או לשבירה של השן.
איך נוכל לזהות חוסר אמייל בשיניים אצל ילדים? לפי כתמי צבע על השן. כתם, פס או אפילו שינוי צבע של השן כולה לצבע לבן חלבי, אפרפר, שקוף או חום יעידו על חוסר באמייל וישתנו בין ילד לילד לפי רמת החומרה, מצב השן וכמות האמייל שחסר. לרוב, לא יהיו סימנים של רגישויות בשיניים באופן ישיר שיוכלו להעיד על מחסור באמייל. כן יכול להיווצר מצב בו לילדכם תהייה רגישות בשיניים עקב עששת שנגרמת בגלל מחסור באמייל.
חשוב לדעת - על אף ששיני החלב נופלות ומתחלפות, מחסור באמייל נשאר ועובר גם לשיניים הקבועות.
במקרה שחוסר באמייל נגרם בגלל בעיה גנטית לרוב כל השיניים יהיו פגועות. אם מדובר בבעיה התפתחותית יכול להיות מצב שרק חלק מהשיניים יהיו פגועות.
שימו - חוסר אמייל בשיניים אצל ילדים שונה משחיקת אמייל. שחיקת אמייל נוצרת עם הזמן ונגרמת על ידי חומצות שמקורן בגורמים שונים כמו: צריכה מוגברת של משקאות קלים או מיצי פירות, אכילה מרובה של מאכלים חמוצים, תזונה עשירה בסוכרים ועמילנים ובעיות במערכת העיכול.
אז איך אפשר לטפל בחוסר אמייל בשיניים אצל ילדים? המצב הנתון הוא שאם האמייל פגום מבפנים מאוד קשה להחזיר את המינרלים ולשקם אותו. לכן, ילדים שסובלים מחוסר אמייל בשיניים יצטרכו לבקר לעיתים תכופות יותר אצל רופא השיניים ולשים פלואוריד כדי לחזק את השן ולמנוע עששת. במקרים מתקדמים וחמורים ניתן לעשות כתרי זירקוניה, חרסינה או ציפוי שיגנו על השן.
כשמדובר בשיני חלב לרוב יעשו כתרים טרומיים. כשיוצאות השיניים העוקבות, ברגע שהשורש מסיים את הסגירה שלו והשן התפתחה במלואה ניתן לעשות כל תהליך שהוא כמו בשן בוגרת. בין גילאי 18-20 אפשר להעניק טיפול לכל השיניים למעט שיני בינה שיוצאות עד גיל 25.
דבר נוסף שאפשר לעשות הוא לנסות למנוע את המצב כבר במהלך ההריון. השתדלו ככל הניתן לשמור על תזונה נכונה ולצרוך את כל המינרלים החיוניים, ניתן להיעזר בדיאטניות מוסמכות עבור זה. בנוסף, יש להימנע מצריכת אלכוהול ולהפחית שימוש בתרופות שיכולות לצבוע את השיניים כמו טטרציקלין.
טיפול בחוסר אמייל בשיניים אצל ילדים יהיה באמצעות כתרים או ציפוי, מחיר הטיפול יהיה תלוי בשיטה שתיבחר.
מחיר כתר זירקוניה נע בין 3,000-4,500 ₪.
מחיר כתר חרסינה נע בין 1,580-5,500 ₪ והוא תלוי בסוג כתר החרסינה שתבחרו.
מחיר של ציפוי נע בין 4,000-6,000 ₪.
יש לקחת בחשבון שהמחירים תלויים במספר גורמים: הטכנאי מולו עובד רופא השיניים, מיקום הקליניקה, מומחיות הרופא והחומרים בהם משתמש הרופא.
כמו שכבר הבנתם, חוסר אמייל בשיניים אצל ילדים גורם לבעיות רבות ומצריך טיפול ובקרה. לכן, חשוב שתבחרו ברופא שיניים שיוציא אתכם (ואת ילדכם) מרוצים ועם חיוך על הפנים. כאן תוכלו למצוא רשימה של רופאי שיניים מומלצים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.