לא ניתמם, עקירת שן בינה כלואה היא לא בדיוק כיף חיים. החדשות הטובות הן שאם אתם לא סובלים מתופעות כמו דלקת חניכיים או נזק לשיניים הסמוכות, לרוב תוכלו לחיות בשלום עם אותה השן הכלואה ולוותר על העקירה. מתי כן צריך לעקור שן בינה כלואה, איך עובד התהליך וכמה עולה עקירת שן בינה כלואה –אצלנו אין מידע כלוא: כל התשובות ממש כאן!
תרשו לנו לקחת אתכם לסיבוב קצר בפה שלכם. בחלל הפה יש 32 שיניים, כאשר השיניים האחרונות לבקוע הן ארבע השיניים האחוריות ליד הגרון. השיניים האלה בוקעות לרוב בין גיל 18-25 ועל שום הבקיעה המאוחרת שלהן זכו לכינוי שיני בינה.
ישנם מצבים בהם שן הבינה בוקעת באופן חלקי בחלל הפה או לא בוקעת בכלל ונשארת כלואה מתחת לחניכיים. זה אולי נשמע מפחיד אבל מדובר בתהליך תקין שקשור לכך שהלסת האנושית נעשית קטנה יותר מדור לדור ולכן ניתקל לא פעם במצבים בהם לשיני הבינה אין מספיק מקום לבקוע.
שימו לב שלא כל שן בינה כלואה מצריכה עקירה והרבה פעמים תוכלו לחיות בדו קיום איתה, כל עוד לא מתפתחת דלקת חניכיים או נגרם נזק לשן הסמוכה. גם כששאלנו את רופאי השיניים באתר מידרג האם כדאי לעקור שן בינה כלואה, יותר מ־60% מהם המליצו לא לעקור אותה, כל עוד היא לא מורגשת.
בהנחה שאין לכם כאבים מיוחדים סביר להניח שבכלל לא תדעו שיש לכם שן בינה כלואה ותוכלו לחיות איתה בשלום ובשלווה. עם זאת יש מספר מצבים שיכולים לאותת לכם על שן בינה כלואה שיש לעקור:
דלקת חניכיים: לא פעם שן בינה כלואה גורמת לדלקות בחניכיים שסמוכות לשן. כך שאם יש לכם דלקות חניכיים שחוזרות באופן תדיר (בין חודש לחצי שנה) ייתכן מאוד שזה בגלל שן כלואה.
התפתחות ציסטה: לעיתים בשל הצטברות שאריות מזון מתפתח מעין כיס אוויר מתחת לרירית השן. במצב כזה, השן כלואה בתוך כיס אוויר, שעם הזמן יכולים להתפתח בו חיידקים, מוגלה או ציסטה. במקרה כזה אין מנוס מלעקור את השן הכלואה.
נזק לשן סמוכה: כאשר השן כלואה בוקעת באופן חלקי, או ב-90 מעלות לשן הסמוכה, היא יכולה לגרום נזקים לשן הסמוכה, כמו עששת, ספיגת שורש או לא עלינו – הרס השורש. במצב כזה, תיאלצו לעקור את שן הבינה, ולעיתים אף את השן הסמוכה.
לפני טיפול אורתודנטי: אם אתם נמצאים לקראת תהליך של יישור שיניים, ייתכן שהאורתודנט ימליץ על עקירת שיניים כלואות על מנת לפנות מקום בלסת, או כדי למנוע סיבוכים אפשריים בתהליך יישור השיניים.
כאבים: בכל מקרה בו אתם מרגישים כאבים או נפיחות באיזור השן הכלואה כדאי להתייעץ עם רופא השיניים בנוגע לעקירת השן. שימו לב שלפעמים שן כלואה יכולה לגרום לכאבי ראש או לסת שלא בהכרח נקשר לשן עצמה, כך שאם יש לכם חשד שהשן יכולה להיות מקור הכאב אל תהססו לפנות לרופא שיניים.
אם הגיעה שעת הש(י)ן והחלטתם לעקור את שן הבינה הכלואה, אתם בטח כבר יודעים שעקירת שן בינה כלואה היא לא ממש חופשת סקי בשוויץ. יחד עם זאת, לאחר מנוחה ונטילת אנטיביוטיקה אתם צפויים לחזור לעצמכם במהרה.
אז איך זה עובד?
בשלב הראשון, רופא השיניים יבצע צילום דיגיטלי של השן ולפעמים, כשמדובר בשן בלסת התחתונה, גם צילום פנורמי. אם יש חשד ששורשי השן קרובים לתעלת עצבים בקרבת הלשון או הלסת, לעיתים יידרש גם צילום CT של חלל הפה. הצילום יציג תמונה תלת ממדית של חלל הפה שתאפשר לרופא להחליט על אופן הטיפול כך שלא תהיה פגיעה בעצבים או בסינוסים.
שימו כאשר יש חשש לפגיעה בעצב, או כשמתפתח זיהום סביב השן הכלואה, ייתכן שרופא השיניים ינחה אתכם לבצע את העקירה בבית חולים, במחלקה לפה ולסת, אם כי מדובר במקרים פחות שכיחים.
ביום הטיפול רופא השיניים יחתים אתכם על גיליון רפואי ועל טופס הסכמה לעקירה. לאחר מכן הוא יבצע הרדמה מקומית של האזור ויתחיל בתהליך של עקירת השן הכלואה.
עקירת השן הכלואה כמעט תמיד מערבת הליך כירורגי, שכולל חיתוך של רקמת החניכיים כדי לאפשר הוצאה של השן הכלואה. לאחר מכן, בהתאם למצב השן רופא השיניים יחליט על אופן הוצאת השן - פיצול השן והוצאה שלה בחלקים, או פינוי העצם שמקיפה את השן ולאחר מכן פינוי של השן בחלקים.
במידת הצורך הרופא יסגור בגמר הטיפול את האיזור בתפרים (נמסים או לא). אחר כך, הגיע הזמן להתקשר לבוס שלכם ולעדכן אותו שהשבוע אתם עובדים בלעשות בינג' בנטפליקס ושתיפגשו רק בשבוע הבא (ראו ממש עוד רגע על זמן ההתאוששות).
טווח המחירים של עקירת שן בינה כלואה מושפע מלא מעט גורמים: מנח השן הכלואה, סמיכות השן לעצבים, האם מדובר בשן שכלואה באופן מלא או חלקי והאם נדרש חיתוך של רקמת החניכיים. עקירת שן בלסת התחתונה לרוב תהיה מורכבת יותר ולכן גם תעלה יותר מעקירת שן בלסת העליונה.
מחיר עקירת שן בינה כלואה נע בין 1,000-2,000 ₪. במקרים של עקירת שן בינה כלואה שנמצאת בסמוך לתעלה עצבית המחיר יכול להגיע גם ל-2,500 ₪ ומעלה.
זמן ההחלמה לאחר עקירת שן בינה כלואה משתנה בין מטופל למטופל ונע בין שבוע ל-14 ימים. בחלון הזמן הזה ייתכנו תופעות לוואי שונות, ביניהן כאבים, חום, נפיחות וכאבי מפרקים.
ניתן לאכול ולשתות כ-3-4 שעות לאחר העקירה, או עד שההרדמה חולפת (המאוחר מבין השתיים).
מומלץ לשים על הלחי קומפרס קר כדי למנוע התפתחות של בצקת באיזור העקירה. אגב, גם חבילת ירקות קפואים תעשה עבודה מעולה.
במהלך ה-24 שעות לאחר העקירה מומלץ להימנע מצריכת מאכלים ומשקאות חמים, ולהעדיף מאכלים רכים וקרים.
מומלץ להימנע מעישון לפחות ביממה הראשונה מרגע העקירה כדי למנוע התפתחות של זיהום באזור.
לאחר 24 שעות מומלץ לבצע שטיפות פה במשך מספר ימים עם מי פה ומי מלח.
בימים שלאחר העקירה יש להקפיד על מנוחה ולהימנע מכל פעילות ספורטיבית.
בימים הראשונים מומלץ להימנע מצחצוח ישיר של מקום העקירה.
כשמדובר בעקירת שן בינה כלואה, אתם לא רואים מה הרופא עושה.. זה הכול בינה לבינו. לכן, חשוב להפקיד את עקירת השן בידיים של רופא שיניים עם ניסיון בעקירות כירורגיות, ואם יש עליו המלצות - הכי טוב. כאן תוכלו למצוא רשימה של רופאי שיניים מומלצים לפי ציונים של לקוחות אמיתיים שביצעו עקירה של שן בינה כלואה.
שיהיה בהצלחה, ואל תשכחו לנוח
עקירת שן בינה כלואה עולה כ-1,000-2,000 ₪, בהתאם למנח השן (אופקי או אנכי), מיקום השן (בלסת העליונה או התחתונה) והאם השן כלואה באופן חלקי או מלא. שימו לב שבמקרים בו השן קרובה לתעלה עצבית המחיר יכול לטפס גם ל-2,500 ₪ ומעלה.
זמן ההחלמה מעקירת שן בינה כלואה הוא אינדיבידואלי לכל מטופל, אך לרוב נע בין שבוע ל-14 יום.
במקרים מסויימים (אך לא שכיחים) כשיש חשד לפגיעה בעצבים בעקבות מיקומה של השן, או כאשר מתפתח זיהום סביב השן הכלואה, לעיתים תידרש עקירה של השן הכלואה בבית חולים במחלקת פה ולסת.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.