אין ספק שריח רע מהפה, או בשמו המקצועי הליטוזיס, זו תופעה לא נעימה בכלל. החדשות הטובות הן שברוב המקרים ניתן לטפל בה בקלות באמצעות ביקור קצר אצל רופא השיניים או השיננית. מהן הסיבות לריח רע מהפה, כיצד ניתן לטפל בו ולמה לא כדאי למהר לגשת למרפאות המתמחות בתחום? הכנו עבורכם את המדריך המלא לריח רע מהפה.
נכון שמדובר בתופעה מביכה, אבל לגמרי לא נדירה. יותר מרבע מהאנשים יסבלו במהלך חייהם מבעיית ריח רע מהפה, אבל כל עוד פונים לטיפול ולא מזניחים את הבעיה אין סיבה לדאגה. אז מה מקור הריח? באופן טבעי לכולנו יש אלפי חיידקים בפה, וזה לחלוטין תקין. הבעיה מתחילה כשהחיידקים מתקבצים להם יחד ויוצרים מושבות, בדרך כלל על החניכיים או הלשון. כשזה קורה התוצאה לרוב אינה רק ריח רע מהפה אלא גם בעיות שונות בבריאות הפה והחניכיים. מלבד הצטברות חיידקים גם שינויים בהרגלי התזונה, עישון, צריכה מרובה של אלכוהול, תרופות מסויימות או בעיות עיכול יכולים לגרום לריח רע מהפה.
נתחיל בזה שלא כל תחושה של טעם לא טוב בפה מלווה בריח רע מהפה, ולפעמים זו רק תחושה שלכם. אם אין לכם מישהו קרוב שיוכל לתת לכם תשובה, או שהחברים שלכם מנומסים מדי ואתם חוששים שלא יגידו לכם את האמת, תוכלו לבדוק בעצמכם: לקקו את אזור המרפק (ואם אתם לא מאוד גמישים אז גם ליד המרפק או גב היד זה בסדר), המתינו מספר שניות שהרוק יתייבש והריחו את המקום.
גם אם בצעתם את הבדיקה והתוצאות לא היו בדיוק ורדים ושושנים, לא בטוח שמדובר בבעיה קבועה וייתכן שהריח יעבור אחרי כמה שעות, לכן נסו לבצע את הבדיקה במהלך מספר ימים כשבכל יום אתם חוזרים עליה בהפרשים של 4-8 שעות לפני שאתם פונים לטיפול.
חשוב להדגיש – לרוב בני האדם יש ריח לא טוב מהפה בבוקר וזה לחלוטין לא מעיד על בעיה. אם הריח נמשך לאורך זמן, גם לאחר צחצוח שיניים ואכילה זה כבר מצריך בדיקה.
בקלות. לפני שאתם פונים למומחה בתחום (ומשלמים בהתאם), מומלץ להגיע לרופא שיניים שיבצע בדיקה קלינית של חלל הפה וינסה לשלול את הגורמים הבאים:
דלקת בחניכיים או הצטברות אבנית – הסיבות הנפוצות ביותר לריח רע מהפה. במקרה שזה מקור הבעיה טיפול שיננית והקפדה על היגיינת פה (בהמשך נפרט בדיוק איך כמה ולמה) יפתרו את הבעיה.
חורים בשיניים – כשיש חור בשיניים הוא מהווה מקום להצטברות חיידקים ושאריות מזון שעם הזמן יוצרים ריח רע. גם כאן הפתרון יחסית פשוט – ניקוי האזור וסתימה של החור בשן. מלבד הריח, חורים בשיניים גדלים עם הזמן ואם לא מטפלים בהם הם יכולים להחמיר ואז כבר סתימה פשוטה לא תעזור ותצטרכו לעשות טיפול שורש, שהוא פחות נחמד מכל הבחינות.
עששת – העששת נוצרת כתוצאה מהצטברות של חיידקים בחלל הפה, ועם הזמן היא יכולה להביא להרס השן. החדשות הטובות הן שמאוד פשוט לעצור את התפשטות העששת כל עוד מטפלים בה כשהיא במצב התחלתי באמצעות טיפול אצל רופא השיניים והכוונה לשגרת היגיינת פה מותאמת עבורכם.
יובש כרוני בפה – לרוק יש תפקיד חשוב מאוד בסילוק חיידקים ושאריות מזון מחלל הפה. אם אין מספיק רוק קל יותר לחיידקים להצטבר ונוצר ריח רע. הפתרון הפשוט הוא לשתות יותר מים, ואם זה לא עוזר יש תכשירים ותוספים שונים שרופא השיניים יוכל להמליץ על שימוש בהם.
במידה ורופא השיניים שלל את כל אלו, הצעד הבא הוא לפנות לרופא המשפחה ולנסות לברר האם הריח בפה הוא תוצאה של בעיית עיכול או דלקת בגרון. רק לאחר שכל אלו נשללו השלב הבא הוא לפנות למרפאה שמתמחה בבעיות ריח מהפה, אבל נרגיע ונגיד שברוב המקרים הבעיה תיפתר לפני כן.
אם יש לכם חורים, עששת, דלקת חניכיים או כל מצב אחר שמצריך טיפול רפואי כל דבר שתעשו יהיה פלסטר בלבד, וגם אם הוא יעזור זה יהיה לזמן קצר והריח ישוב. יחד עם זאת, אם התור הקרוב אצל רופא השיניים הוא רק בעוד כמה ימים יש כמה דברים שתוכלו לעשות על מנת להקל על המצב באופן זמני:
שתו הרבה מים, הם עוזרים לייצר רוק שמסייע בסילוק החיידקים שיוצרים את הריח. גם לעיסת מסטיק ללא סוכר יכולה לסייע בכך
לעסו עשבי תיבול כמו פטרוזיליה או שמיר
שתיית מים חמים עם לימון וקינמון יכולה לסייע
המנעו מעישון ומשתיית אלכוהול
הפחיתו חלבונים מהתזונה שלכם – הם גורמים ליצירה מוגברת של חיידקים
לאחר שהבעיה תיפתר בהחלט תוכלו למנוע את המקרה הבא באמצעות שמירה על היגיינת פה תקינה:
הקפידו לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, מומלץ באמצעות מברשת חשמלית שמגיעה להרבה יותר מקומות בפה ממברשת ידנית.
נקו את הלשון בעזרת מברשת ייעודית לכך. חיידקים רבים מצטברים על הלשון וגורמים לריחות רעים מהפה.
לאחר הצחצוח נקו את הרווחים בין השיניים בעזרת חוט דנטלי או סילונית.
הקפידו על טיפול ניקוי אבנית אצל שיננית אחת לחצי שנה.
אל תשתו קפה על בטן ריקה. אם אתם מאלה שאוהבים לשתות קפה דבר ראשון על הבוקר (וזה לגמרי מובן) אכלו כמה דקות קודם משהו קל כמו פרי, פרוסת לחם או אפילו כמה אגוזים.
אל תתפתו לרוץ לקנות מי פה בחנויות הפארם. רצוי לרכוש מי פה רק לאחר התייעצות עם רופא שימליץ על הסוג המתאים לכם, וגם אז שימו לב שברוב המקרים השימוש במי פה עם חומרים פעילים בריכוז גבוה לא מומלץ מעל לעשרה ימים, כי הם עלולים להכתים את השיניים.
אל תפעילו כוח רב בעת הצחצוח. צחצוח חזק לא יעיל יותר, ואפילו יכול לעשות נזק של ממש לשיניים ולחניכיים.
ברוב המקרים, כשמקור הריח מאובחן בצורה נכונה הטיפול הופך למאוד פשוט. בדיוק בשביל זה רכזנו עבורכם רשימה של רופאי שיניים מומלצים. לאחר כל עבודה נציגה ממידרג מתקשרת ללקוח ומבקשת ממנו לדרג את הרופא בפרמטרים שונים, כך שהציונים באתר נשארים מעודכנים תמיד.
ברוב המקרים הטיפול בריח רע מהפה יהיה טיפול לניקוי חלל הפה אצל שיננית. אם אתם מחפשים פתרון זמני תוכלו להשתמש במי פה, ללעוס עלים ירוקים (כמו פטרוזיליה), להקפיד על שתייה מרובה ולהפחית חלבונים מהתפריט שלכם.
התדירות המומלצת לטיפול שיננית משתנה בן אדם לאדם בהתאם למצב השיניים והחניכיים שלו. אם אין לכם בעיות מיוחדות ואתם מקפידים לשמור על היגיינת פה, טיפול שיננית אחת לשנה אמור להספיק.
לרוק יש תפקיד חשוב בסילוק חיידקים מחלל הפה, אך במהלך השינה תהליך ייצור הרוק כמעט ולא מתקיים. כשהרוק בפה מופחת אותם חיידקים שנמצאים באופן טבעי בפה "חוגגים", והריח הרע הוא תוצר שלהם. אין מה לדאוג, מדובר בתופעה נורמלית לחלוטין - לרוב בני האדם יש ריח פה לא נעים בבוקר, והוא נעלם לאחר צחצוח או אכילה.
ריח רע מהפה נוצר ברוב המקרים כתוצאה מהצטברות של אבנית וחיידקים בחלל הפה. כדי למנוע את הריח חשוב להקפיד על טיפול שיננית אחת לחצי שנה - שנה, על צחצוח שיניים יסודי לפחות פעמיים ביום ועל שימוש בחוט דנטלי. ניתן להשתמש גם במי פה באופן זמני, עד עשרה ימים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.