התחילו להופיע כתמים, סדקים וחריצים על משטח השן? כנראה שיש פגיע באמייל השן. אמייל השן זו השכבה החיצונית של השן ותפקידה לשמור על השיניים ולמנוע ריקבון ונזקים. מה גורם לשחיקת אמייל השן וכיצד ניתן לטפל? עמלנו וריכזו לכם כאן את כל המידע.
אמייל השן היא הרקמה הכי חזקה בגוף ותפקידה העיקרי הוא לשמור על החלק הפנימי של השן מול העומס המכני שמופעל עליה במהלך היום כמו לעיסה או נשיכה.
למרות שמדובר ברקמה הכי חזקה בגוף, אמייל השן לא בלתי פגיע. גורמים שונים (עליהם נרחיב בהמשך) עשויים לשחוק את האמייל מה שעלול להוביל לעששת מוגברת, דלקות, כתמים, ריקבון ואפילו לשבירה של השן.
שחיקת אמייל השן יכולה להגיע מגורמים חיצוניים ופנימיים כמו:
מאכלים חומציים - צריכה מוגברת של משקאות או מאכלים המכילים חומרים חומציים בכמות גבוהה כמו ממתקים, ירקות, פירות, משקאות מוגזים, אלכוהול וקפה שוחקת את אמייל השן בהדרגה.
מצב רפואי - הפרעות אכילה ובעיות במערכת העיכול שגורמות למזון לעלות בחזרה מהקיבה חושפת את השיניים לחומצת קיבה שמאכלת את אמייל השן.
יובש בפה - הרוק מנטרל את החומציות בפה. כשהפה יבש בגלל מחסור בשתיית מים או בגלל ייצור לקוי של רוק, אין גורם שמנטרל את החומציות ואמייל השן נשחק.
חריקת שיניים - חריקת שיניים גורמת להפעלת לחץ מופרז על השיניים ובכך לשחיקת אמייל השן.
היגיינת פה לקויה - חוסר הקפדה על היגיינת פה מאפשרת הצטברות של פלאק וחיידקים, שתורמים גם הם לפירוק אמייל השן.
יש סימנים ישירים ועקיפים שמסמנים שאמייל השן נשחק:
שינוי בצבע השן - כתם, פס או אפילו שינוי הצבע של השן כולה יעידו על מחסור באמייל בשן. השן יכולה להיות מוכתמת בצבע לבן חלבי, אפרפר, שקוף או חום. הצבע שיופיע וגודלו תלויים ברמת החומרה בשחיקת אמייל השן.
שינוי במשטח השן - קצוות השן נראים מעוגלים ומחוספסים או שמופיעים חריצים וסדקים על משטח השן.
רגישות מוגברת וכאבי שיניים - שחיקת אמייל השן גורמת להצטברות חיידקים ולפיתוח עששת שעלולה לגרום לכאב ואי נוחות בעת נשיכה או לעיסה ולרגישות לגירויים חמים וקרים.
חוסר באמייל הוא מקרה שונה לגמרי משחיקת אמייל. בעוד ששחיקת אמייל השן נוצרת עם הזמן, חוסר באמייל השן זו תופעה מולדת הנוצרת בגלל בעיה התפתחותית או גנטית וניתן להבחין בה כבר מגיל ילדות.
בעיה התפתחותית באמייל השן נוצרת מכמה סיבות:
חוסר באבות המזון שעוברים לתינוק במהלך ההריון.
נטילת תרופות במהלך ההריון שיכולות להשפיע על התפתחות רקמת האמייל.
מחלות של הפעוט שמלוות בחום או שלשולים בזמן היווצרות כותרת השן.
במקרה בו חוסר באמייל נגרם בגלל בעיה גנטית לרוב כל השיניים יהיו פגועות. אם מדובר בבעיה התפתחותית יכול להיות שרק חלק מהשיניים יהיו פגועות.
לעומת שחיקת אמייל שאותה אפשר למנוע, חוסר באמייל לא ניתן למנוע. אז איך מטפלים בחוסר באמייל השן? שמירה מוגברת על היגיינת הפה, ביקור לעיתים תכופות אצל רופא השיניים ומריחת פלואוריד שמחזיר מינרלים לתוך האמייל. במקרים מתקדמים וחמורים של מחסור באמייל השן ניתן לעשות כתרים או ציפוי שיגנו על השיניים.
אז איך אפשר למנוע ולטפל בשחיקת אמייל השן?
שינוי תזונה - להפחית צריכה של מזונות ומאכלים חומציים ולדאוג לשתייה מספקת של מים.
שמירה על היגיינת פה - שמירה על היגיינת פה נכונה ועקבית ומריחת פלואוריד אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה. הפלואוריד מחזיר מינרלים לתוך האמייל ומשפר את עמידותו בפני חומצות.
כיסוי השיניים - במצבים חמורים ומתקדמים של שחיקת אמייל השן הטיפול יהיה יותר מורכב ויכלול ציפוי חרסינה או כתרים דנטליים. במידה ואמייל השן נשחק בגלל חריקת שיניים הטיפול יכלול מגן שיניים לשימוש לילי.
כמו שכבר הבנתם, לאמייל השן יש תפקיד חשוב. שחיקת אמייל השן עלולה לגרום לבעיות רבות ולכן צריך להיות בבקרה. בדיוק בגלל זה חשוב שתבחרו ברופא שיניים שתמיד יוציא אתכם עם חיוך גדול (ולבן) על הפנים! כאן תוכלו למצוא רשימה של רופאי שיניים מומלצים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.