תיקון צו בית משותף הוא לא רק חובה משפטית, אלא גם הזדמנות להבין מהם הזכויות והחובות שלכם בנכס המשותף. עלות תיקון צו בית משותף מושפעת מגורמים שונים, אבל שכר טרחת עורך דין מקרקעין היא חלק משמעותי בעלות הכוללת. בדרך כלל, שכר הטרחה מתחיל מ-5,000 ש"ח פלוס מע"מ לכל אחד מבעלי הנכסים. כל הפרטים על עלות תיקון צו בית משותף מחכים לכם במאמר הבא.
צו בית משותף הוא מסמך משפטי שמגדיר את הזכויות והחובות של בעלי הדירות בבניין מגורים, ומפרט את השטח המדויק של כל דירה וחלקה ברכוש המשותף. בהתבסס על המידע הזה, נקבעים גם יחסי התשלום לתחזוקת הבניין. תיקון צו בית משותף הוא הליך משפטי שמטרתו לשנות את הנתונים הרשומים בצו המקורי.
מתי צריך לתקן את הצו?
שינויים פיזיים: הרחבת דירה, הוספת חניה, שינוי בחלוקת הרכוש המשותף.
טעויות ברישום: תיקון שגיאות שנעשו בצו המקורי.
פרויקטים של התחדשות עירונית: תמ"א 38, פינוי-בינוי. במקרים כאלו, חלוקת ההוצאות כעל תיקון הצו נקבעת בהסכם בין הדיירים ליזם.
מעבר לכך, תיקון צו בית משותף יכול לעזור בפתרון מצבים כמו:
מניעת סכסוכים: צו בית משותף מעודכן יכול למנוע סכסוכים בין בעלי הדירות בנוגע לשימוש ברכוש המשותף, חלוקת הוצאות ועוד.
עמידה בדרישות החוק: החוק מחייב את עדכון צו בית משותף במקרים מסוימים, כמו לאחר ביצוע שיפוצים נרחבים בבניין.
עסקאות נדל"ן: צו בית משותף הוא מסמך חיוני בכל עסקה שקשורה לדירה בבניין משותף, בין אם מדובר במכירה, רכישה או לקיחת משכנתא.
עלות תיקון צו בית משותף כרוך בהוצאות כספיות משמעותיות, שמורכבות ממספר גורמים, ביניהם:
בקשה לרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין: על מנת להגיש בקשה לתיקון צו בית משותף יש לשלם אגרת שירות בסך 154 ₪ לרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין. עלות האגרה זהה הן בהגשה של בקשה מקוונת וכן בהגשת בקשה פיזית.
תשריט של הנכס על ידי מודד מוסמך: תשריט הוא מסמך שמפרט את גבולות הנכס, חלוקת השטחים והזכויות של כל אחד מבעלי הדירות. בעוד שעלות הכנת תשריט לבית קרקע דו-משפחתי מתחילה מ-3,000 ₪, עלות תשריט לבניין רב קומות מורכבת יותר ונעה בין 5,000 ₪ ל-15,000 ₪, בהתאם לגורמים כמו גודל הבניין, מספר הדירות ועוד.
שכר טרחה של עורך דין לרישום בית משותף: עלות הייצוג המשפטי בהליכים הקשורים לתיקון צו בית משותף נעה בין 5,000-10,000 ₪ (לא כולל מע"מ), לכל בעל נכס. המחיר יכול לעלות בהתאם למורכבות ההליך, עליו נפרט בפסקה הבאה.
מורכבות ההליך: משך הזמן והעלות של תיקון צו בית משותף משתנים בהתאם לעד כמה התהליך מסובך. תיקון פשוט, כגון תיקון טעות ברישום, יכול להסתיים תוך כ-6 חודשים, בעוד שתיקון מורכב, כמו חלוקה מחדש של הרכוש המשותף, לוקח זמן רב יותר ועשוי להיות יקר יותר.
גודל הבית המשותף: גודל הבית המשותף משפיע באופן ישיר על עלות תיקון הצו. ככל שהבניין גדול יותר, כך התהליך מורכב יותר ועולה יותר, בשל מספר רב יותר של דירות, חניות ושטחים משותפים, וכן הצורך לתאם בין אינטרסים מגוונים של בעלי הדירות.
שירותים נוספים: עלויות נוספות עשויות לכלול את המודד, שמאי המקרקעין, אגרות בית משפט וכו'.
המורכבות של התהליך, בשילוב עם גורמים נוספים כמו מספר הדיירים והצורך בהסכמות, הופכים את תיקון צו בית משותף להליך יקר, שיכול לטפס לעלות של עשרות אלפי שקלים.
כדי לשנות צו בית משותף, יש להגיש בקשה רשמית למפקח על רישום המקרקעין באזור מגוריכם. את הבקשה ניתן להגיש באופן עצמאי או באמצעות עורך דין המתמחה במקרקעין.
תהליך תיקון צו בית משותף כולל בדרך כלל את השלבים הבאים:
זיהוי הצורך בתיקון: זיהוי שינויים פיזיים בבניין, טעויות ברישום בית משותף או צורך בהתאמה לחוקים חדשים.
פנייה למודד/שמאי: הזמנת מודד או שמאי מקרקעין להכנת תשריט עדכני של הבניין, כולל כל השינויים המתוכננים. התשריט ישמש כבסיס לתיקון הצו.
פנייה לעורך דין: קבלת ייעוץ משפטי והכנת המסמכים הנדרשים. בדרך כלל, הגורם שייזום את הליך תיקון צו בית משותף הוא ועד הבית.
הגשת הבקשה: הגשת בקשה לתיקון צו בית משותף למפקח על רישום המקרקעין, יחד עם כל המסמכים הנדרשים.
בדיקה ואישור: בדיקת הבקשה על ידי המפקח, והחלטה על אישור או דחיית הבקשה.
רישום בטאבו: רישום עדכני של הצו בטאבו.
חוק המקרקעין קובע כי תיקון צו בית משותף הינו הליך משפטי המחייב עריכת מסמכים משפטיים מדויקים והגשתם. אי עמידה בדרישות החוק יכול להוביל לבטלות ההליך. לכן, מומלץ בחום להיעזר בעורך דין מקרקעין עם ניסיון. איך בוחרים עורך דין מקרקעין טוב? צפו בסרטון הבא:
תיקון צו בית משותף הוא הליך משפטי מורכב. כדי להקל עליכם, אספנו עבורכם טיפים יקרי ערך מעורכי דין מקרקעין באתר, שיחסכו לכם זמן, כסף ועוגמת נפש:
ליווי עורך דין מנוסה: כדי שתיקון צו בית משותף יעבור כמה שיותר חלק, כדאי לפנות לעורך דין מקרקעין המתמחה בדיני מקרקעין של בתים משותפים, על מנת להבטיח טיפול משפטי מקצועי לאורך כל התהליך. ניסיון להתמודד עם התהליך לבד יכול להוביל לטעויות יקרות ולסיבוכים משפטיים.
פניה לגורמים הרלוונטים: תיקון תשריט בבניין משותף הוא הליך הדורש ידע וניסיון ספציפיים. כדי למנוע עיכובים והוצאות מיותרות, מומלץ להיעזר בשירותיו של מודד המתמחה בבניינים משותפים. מודד כזה יבצע בדיקה מקיפה של התשריט ויבטיח התאמה מלאה לתקנות.
הסכמה מראש: הסכמה מראש בין בעלי הדירות על פרטי התיקון יכולה לקצר את ההליך ולהפחית את העלויות.
תיקון צו בית משותף יכול להיות תהליך ארוך ומייגע. כדי שלא תצטרכו להסתבך בבירוקרטיה, הכנו לכם רשימה של עורכי דין מקרקעין לתיקון צו בית משותף. כל עורכי הדין באתר מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים, כך שישמרו לא רק על הזכויות שלכם, אלא גם על השקט הנפשי שלכם.
תיקון צו בית משותף הוא הליך משפטי שמטרתו לעדכן את הנתונים הרשומים בצו המקורי של הבניין. הצו המקורי מגדיר את הזכויות והחובות של כל דייר, את גודל הדירה שלו ואת חלקו ברכוש המשותף. תיקון הצו נחוץ כאשר חלים שינויים פיזיים בבניין (כמו הרחבת דירה או הוספת חניה), כאשר יש טעויות ברישום המקורי או כאשר יש צורך להתאים את הצו לחוקים חדשים או לפרויקטים של התחדשות עירונית. תיקון הצו חיוני כדי למנוע סכסוכים בין הדיירים, להבטיח עמידה בדרישות החוק ולסייע בעסקאות נדל"ן.
עלות תיקון צו בית משותף משתנה בהתאם למספר גורמים, ביניהם:
על פי חוק המקרקעין, תיקון צו בית משותף מחייב עריכת מסמכים משפטיים מדויקים בהתאם להוראות החוק. אי עמידה בדרישות אלו עלול לגרום לבטלות ההליך כולו. כדי להבטיח שהתיקון יתבצע באופן חוקי ותקין, מומלץ להיעזר בעורך דין מקרקעין עם נסיון בתיקון צו בית משותף.
עלות תיקון צו בית משותף משתנה בהתאם למורכבות ההליך, גודל הבניין, מספר הדיירים ושירותים נוספים הנדרשים. שכר טרחת עורך הדין יכול לנוע בין 5,000 ₪ ל-10,000 ₪ (לא כולל מע"מ) לכל דייר, חשוב לזכור כי זו רק חלק מהתמונה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.