הסכם שכירות לעסק טוב עוזר לכם בשני דברים: הראשון, הוא עוזר לתאם ציפיות בין השוכר למשכיר עוד לפני שהעסק נפתח. השני, הוא מגן עליכם במקרה שנגררתם לסיבוך משפטי. במאמר הבא נסביר אלו דברים כדאי לכלול בחוזה שכירות לעסק ומה חשוב לבדוק לפני החתימה.
כמו חוזה שכירות רגיל, גם בחוזה שכירות לעסק חשוב לעשות בדיקות מקדימות. במידה ונעזרתם בעורך דין הוא יעשה את הבדיקות עבורכם, אחרת תאלצו להתעסק בזה לבד. באילו בדיקות מדובר?
מי המשכיר? האם מי שמשכיר לכם באמת יכול להשכיר את האזור. לפעמים אדם מציג את עצמו כבעלים של המתחם, אך לא תמיד זו הסיטואציה המשפטית. לדוגמא, מי שיש לו שותפים בבעלות של מתחם צריך לקבל את האישור שלהם לפני ההשכרה. הדבר האחרון שאתם רוצים הוא להיכנס לסכסוך בין שותפים ולכן בדיקה מקדימה כזו חשובה, כדי שתחתמו את החוזה מול מי שבאמת יכול להשכיר לכם את המקום. הבדיקה מתבצעת בעזרת הוצאת נסח טאבו ואפשר לעשות זאת באופן עצמאי דרך האתר הממשלתי.
המקום מתאים לעסק? לפתוח עסק זה הרבה עיסוק בבירוקרטיה. סביר להניח שתרצו להתאים את המקום לצרכים שלכם וצריך לוודא שתקבלו את כל האישורים להפעיל את העסק. אל תחתמו על חוזה שכירות לעסק לפני שאתם יודעים שהעירייה תאשר לעסק כמו שלכם לפעול. חשוב לעשות בדיקות של התב"ע והטופס 4 של המתחם כדי לוודא שתקבלו את כל האישורים הנדרשים.
ערבות בנקאית – במידה ולקחתם ערבות בנקאית חשוב לברר את הפרטים לעומק. מה גובה העמלות ומה התנאים שאתם מקבלים מהבנק.
בעיקרון, אפשר לסכם על כל דבר בחוזה (כל עוד הוא חוקי). חוזה שכירות לעסק שיהיה מפורט וברור ייתן לכם שקט נפשי. ככה תדעו שהצד המשפטי מסודר. אם הסכמתם בעל פה דבר מסוים – חשוב לעגן אותו בחוזה.
אבל מעבר להסכמות ספציפיות, מה חייב להיות בחוזה שכירות לעסק?
תיאור מדויק של המקום – האם יש לכם חנייה או מחסן? אולי מתחם ישיבה בחוץ? אם תחליטו על כל הדברים האלו מראש (בכתב ובעל פה) תוכלו למנוע חיכוכים ואי נעימות שעלולים לצוץ בהמשך. כדאי לפרט בהסכם שכירות לעסק בדיוק מה כלול בשכירות שלכם ולא לחסוך במילים.
אופציה להארכה ותחנות יציאה – קשה להתחייב בחיים. לכן כדאי להכניס אופציה להארכת החוזה ונקודות יציאה במידה ונצטרך לסיים את החוזה מוקדם. בניגוד לחתונה, בחוזה אפשר להכניס נקודות יציאה. סעיף שיאפשר לכם לסיים מוקדם את החוזה במידה ודברים לא הולכים במתוכנן יכול לחסוך לכם הרבה כסף. מצד שני, אל תוותרו על אופציה להארכת החוזה (גם את זה אין בחתונה). סעיף כזה משאיר אצלכם את הכוח להחליט מה היא מתאים לחנות שלכם.
סעיפי בטחונות וערבויות – כמו בחוזה שכירות לדירה, נהוג להכניס סעיף לביטחונות וערבויות. זה נועד לוודא שבמידה ודברים לא הולכים כשורה, יהיה אפשר לפרוע את צ'ק הביטחון ולדרוש מהערבים את דמי השכירות. חשוב מאוד לבדוק שלא דורשים מכם יותר מידי כיוון שזה ישפיע עליכם מאוד במידה ולא תוכלו לשלם את דמי השכירות.
סעיף בלעדיות לעסק - לא תמיד זה רלוונטי, אבל כדאי לדעת שלפעמים אפשר לדרוש בלעדיות במתחם. מה זה אומר? שתוכלו לסכם עם המשכיר שאף חנות שדומה לכם לא תוכל לשכור באותו מקום ולפעמים גם לתקופה אחרי שתעזבו. זה שומר עליכם מתחרות בעייתית ויכול להיות הסיבה שהעסק שלכם יצליח. הכול כמובן תלוי במשא ומתן בין המשכיר לשוכר.
האם צריך להיעזר בעורך דין או שמספיק להוריד חוזה שכירות לעסק סטנדרטי מהאינטרנט? חוזה שכירות לעסק מוכן להורדה זה כמו להזמין בגדים מהאינטרנט – זה לא תמיד מתאים למידות שלכם. אם יש לכם יחסים טובים עם בעל המקום כנראה שתסתדרו. אבל במידה ויהיו בעיות תתחרטו שלא חתמתם על חוזה מסודר שנכון לסיטואציה הספציפית שלכם.
שכר טרחה של עורך דין בחוזה שכירות לעסק מתומחר ביחס למחיר השכירות של העסק ובין שכירות של חצי חודש לחודש שלם תלוי במורכבות העסקה ולא כולל מע"מ.
המחירים הם בגדר המלצה וכל עורך דין רשאי לגבות כרצונו.
פתיחת עסק זה התעסקות רצינית. בשביל לכתוב חוזה שכירות לעסק טוב וברור כדאי להיעזר בעורך דין. אבל איפה מוצאים את אותם עורכי הדין המומלצים? בשביל לחסוך לכם זמן, אספנו רשימת עורכי דין מומלצים לכתיבת חוזה שכירות לעסק יחד חוות דעת מהלקוחות הקודמים שלהם. בהצלחה!
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.