אנחנו מקווים שלא התפרצנו לדלת פתוחה, אבל אם אתם מתכננים בקרוב מעבר דירה או השכרה של דירה בבעלותכם, זה בדיוק הזמן להעיף מבט נוסף על הסכם השכירות שלכם. אז איך עורך דין מקרקעין יכול לעזור לנו בהסכם שכירות (בין אם אתם שוכרים ובין אם אתם משכירים) איך הסכם שכירות יכול להגן עליכם, איזה סוגי ערבויות יש, וגם האם כדאי להוסיף סעיף סאבלט בהסכם שכירות? (ספויילר: לגמרי כן)
אם יצא לכם לעבור דירה או שיש דירה בבעלותכם, כנראה אין צורך להסביר לכם מה זה הסכם שכירות לטובת מי שלא יצא לו להיתקל בהסכם שכירות, נסביר בפשטות שהסכם שכירות הוא חוזה משפטי לכל דבר שנחתם בין בעל נכס (משכיר הדירה) לבין דייר (השוכר) ובו מפורטות החובות והזכויות של הצדדים הנוגעות לנכס. למרות שהסכם שכירות הוא עסקה די רצינית, אנחנו לא נוטים לעבור עליו יותר מפעם אחת. אבל בדיוק כמו שלא נקנה רכב חדש בלי להעביר אותו בדיקה מוקדמת במוסך, כך גם כשמדובר בהסכם שכירות כדאי שנקדיש את תשומת הלב הראויה כדי לא לפספס את האותיות הקטנות, בהן מתחבאות גם צרות עתידיות. אחת הדרכים להבטיח את מעבר הדירה או הפקדת הנכס שלנו בראש שקט היא להיעזר בשירותיו של עורך דין מקרקעין שיבצע עבורנו מספר בדיקות מקדימות (עליהן נפרט ממש עוד מעט) כאן תוכלו לקרוא איך בוחרים עורך דין מקרקעין.
כמו לכל מטבע, גם להסכם השכירות שלכם יש שני צדדים – המשכיר והשוכר, ולכל אחד מהצדדים השונים יש גם אינטרסים שונים. תפקידו של עורך דין מקרקעין הוא להבטיח שמירה על האינטרסים של הלקוח באמצעות מעבר על הסכם השכירות ומספר בדיקות רקע של זהות המשכיר או השוכר:
אם אתם בעלים של נכס אתם כבר יודעים שלמצוא דיירים לדירה יכול להיות לפעמים עניין מאתגר במיוחד. רושם ראשוני יכול גם להטעות, וכדי שלא נמצא את עצמנו עם שוכרים מפוקפקים שמאחרים בתשלומים, יש כמה בדיקות שתוכלו לעשות לפני חתימת חוזה השכירות. אחד התפקידים של עו"ד מקרקעין הוא לסייע לכם בסינון המשכירים הפוטנציאליים באמצעות מספר בדיקות:
סיפורי זוועה על בעלי דירה מוכרים לכל סטודנט שהשכיר אי פעם דירה בעיר - משכירים שמגיעים לביקורי פתע בדירה בלי לתאם מראש, או גרוע מכך מגיעים עם המפתח הנוסף שיש להם ופשוט פותחים את הדירה. בזמן שרובנו משלימים עם גזרת הגורל הזאת לטובת מרפסת מרווחת, חשוב לדעת שיש מספר בדיקות מקדימות שעורך דין מקרקעין יכול לעשות עבורכם כדי להפוך את העסק לקצת יותר נעים:
בדיקת בעלות על הנכס: זה לא כל כך נעים לגלות באמצע חוזה שכירות שגם לגרושתו של המשכיר יש בעלות על הנכס ועכשיו היא תובעת את הדירה בחזרה, או שבעל הדירה שלכם לא רשום בכלל כבעל הנכס. לא שאנחנו באים להלחיץ אתכם חלילה, אבל אחת הבדיקות שניתן לעשות כדי למנוע בדיוק הפתעות מהסוג הזה היא בדיקת בעלות על הנכס.
בדיקה זו מתבצעת באמצעות הוצאת נסח טאבו שמאפשר לאמת את זהות בעל הדירה ופרטים נוספים כמו שטח הנכס, עיקולים והערות של הבנק. כחלק משירותיו של עורך דין מקרקעין בהסכמי שכירות הוא יוציא עבורכם גם נסח טאבו, אבל כדאי לדעת שהיום אפשר להוציא נסח טאבו באופן עצמאי דרך האתר של משרד המשפטים.
מעבר על הסכם השכירות: מאחורי הסכם השכירות מסתתרים לא מעט פרטים קטנים שאפשר לפספס, ואחד התפקידים של עו"ד מקרקעין הוא לעבור על ההסכם כדי לוודא שאין בו פרצות שיכולות להוביל לבעיות עתידיות. פרצות יכולות להיגרם כשמדובר בנושאים שכתובים באופן מפורש בהסכם, אבל גם כשמדובר בנושאים שלא כתובים בצורה חד משמעית. אחת הדוגמאות הבולטות היא כשמדברים על מי אחראי על התיקונים השונים בדירה.
למשל, במקרה של תקלה במזגן משכיר הדירה יכול לטעון שתיקון המזגן לא באחריותו מאחר וזה לא כתוב באופן מפורש בחוזה, ומצד שני אפשר להגיד שבגלל שהוא מחויב לתיקונים בדירה, הוא מחוייב גם לטפל במזגן שהוא חלק בלתי נפרד מהדירה. תפקידו של עו"ד מקרקעין הוא לעבור על הסכם השכירות כדי לצמצם אי הבנות מהסוג הזה.
אז אחרי שהבנו איך עורך דין מקרקעין יכול לסייע בהסכמי שכירות, נשאיר בידיכם את ההחלטה אם לצאת לדרך לבד או להעזר בעורך דין. אבל לא משנה מה תבחרו, שנייה לפני שאתם מכינים את העט לחתימה,יש כמה דברים שחשוב לשים לב אליהם בכל הסכם שכירות:
כל הפרטים האלה חייבים להופיע בהסכם השכירות, וחשוב לוודא זאת לפני החתימה:
סעיפים שלא תמיד נמצאים בחוזה שכירות, אבל חשוב לתת את הדעת עליהם:
אז אחרי שהבנו איזה סעיפים הם "מאסט" בכל הסכם שכירות, ואיזה סעיפים לא תמיד נמצאים בהסכם אבל כדאי לישון עליהם לילה (בדירה ששכרתם כמובן), נשאר רק להכין את הניירת ולצאת לדרך. אבל אם החלטתם שיש כמה בדיקות שאתם רוצים לעשות שנייה לפני, עו"ד מקרקעין הם המפתח לשמירה על האינטרסים שלכם. כאן תוכלו למצוא רשימה של עורכי דין מקרקעין מומלצים לפי חוות דעת קודמות, שיהיה בהצלחה
באופן כללי, הסכם שכירות הוא עניין די סטנדרטי ויש בו סעיפים קבועים שניתן למצוא בכל חוזה - גובה השכירות, חשבונות הנכס (חשמל, גז, מים וארנונה), אחריות על התיקונים בדירה, ערבויות וגם הצהרות של הצדדים (המשכיר מצהיר כי הוא בעל הנכס והשוכר מצהיר שהוא בדק את הנכס לפני הכניסה). מעבר לזה, יש סעיפים שונים שהצדדים בוחרים לעגן בחוזה בהתאם לצרכים השונים - כמו סעיפים שקשורים לסאבלט או בעל חיים.
הסכם שכירות בלתי מוגנת הוא למעשה שם נרדף להסכם השכירות הסטנדרטי עליו חותמים משכיר הדירה והשוכר. השם בא להבדיל בין סוג שכירות זה לבין הסכמים אחרים שנערכו בעבר ונתנו לשוכר זכויות מיוחדות (כמו שכירות בדמי מפתח, לפיה לא ניתן לפנות את השוכר גם אם קיימת עילה לכך לפי החוזה). בחוזה שכירות בלתי מוגנת לשוכרים אין זכויות מיוחדות על הנכס, ובנוסף שמורה לבעל הנכס הזכות לפנות את השוכרים מהנכס בכוח אם הפרו את החוזה, או בהתאם לסיום תקופת השכירות.
אם אתם עומדים בפני כניסה לדירה בשכירות, אחת הבדיקות שתוכלו לעשות כדי להיכנס בראש שקט יותר היא הוצאת של נסח טאבו. נסח טאבו הוא כמו תעודת זהות של הנכס. ויאפשר לכם לאמת את הבעלים של הנכס ועוד פרטים כמו שטח הנכס, עיקולים והערות של הבנק בניגוד לבדיקות אחרות שנוגעות לנכס בהם תזדקקו לעורך דין מקרקעין, את נסח הטאבו תוכלו להוציא לבד דרך אתר משרד המשפטים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.