בין אם מדובר בשינויים אישיים או חילוקי דעות, פירוק שיתוף במקרקעין יכול להיות הליך מורכב בשביל כל הצדדים. במקרים פשוטים של פירוק שיתוף, שכר טרחת עורך דין יכול להתחיל מ-3,500 ש"ח ויכול להגיע לעשרות אלפי שקלים במקרים מורכבים יותר. הכל על עלויות פירוק שיתוף במקרקעין במאמר הבא.
במילים פשוטות, פירוק שיתוף במקרקעין הוא הליך משפטי שמטרתו לסיים את השותפות בנכס בין שני בעלים או יותר. סיבות נפוצות לפירוק שיתוף יכולות להיות שינויים גדולים בחיים, כמו נישואים, גירושין, מוות, בעיות כספיות, או חילוקי דעות בין השותפים. פירוק שותפות במקרקעין הוא תהליך לא פשוט. אם החלטתם להיפרד מהשותף או השותפים בנכס, יש 2 דרכים לעשות זאת:
חלוקה פיזית של הנכס - חלוקה פיזית של נכס, שנקראת גם "חלוקה בעין", היא חלוקה של הנכס לחלקות נפרדות, כך שלכל שותף תהיה חלקה משלו.
מכירה משותפת וחלוקת הרווחים - אחת האפשרויות היא למכור את הנכס כולו. הכסף שמתקבל מהמכירה מחולק בין השותפים בהתאם לחלקם בנכס.
פירוק שיתוף במקרקעין הוא הליך משפטי שדורש ליווי של עורך דין מקרקעין מנוסה שיטפל בכל ההיבטים הבירוקרטיים. עלות פירוק שיתוף במקרקעין מורכבת מכמה מרכיבים עיקריים:
שכר טרחת עורך דין: שכר טרחת עורך הדין בהליכי פירוק שיתוף הוא גורם משמעותי בעלות הכוללת. גובה שכר הטרחה משתנה בהתאם למורכבות ההליך, מספר השותפים המעורבים, והיקף העבודה הנדרשת מעורך הדין.
במקרים פשוטים, בהם שני הצדדים מסכימים על אופן הפירוק, שכר הטרחה מתחיל בדרך כלל מ-3,500 ₪ (לא כולל מע"מ).
במקרים מורכבים יותר, כמו סכסוכים בין השותפים או מספר גדול של יורשים, ההליך עלול להתארך משמעותית ולדרוש התערבות של בית המשפט לענייני משפחה. במקרים אלו, שכר הטרחה עשוי לנוע בין 10,500 ל-20,000 ₪ ואף יותר.
אגרות בית משפט: בהתאם לתעריפי בתי המשפט לענייני משפחה, נדרש תשלום אגרה בסך 3,296 ₪ עבור הגשת תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין.
שמאות: תהליך פירוק שיתוף במקרקעין מחייב קביעת שווי מדויק של הנכס. לשם כך, יש להזמין שמאי מקרקעין. השמאי יבצע הערכת שווי מקצועית, שתהווה בסיס לחלוקת הנכס או לקביעת מחיר המכירה.
מחיר הערכת שווי דירה על ידי שמאי מקרקעין נע בין 2,000 - 3,500 ₪, במידה ומדובר בדירה סטנדרטית בבניין משותף, ויכול לעלות במקרים אחרים.
פירוק שיתוף במקרקעין הוא תהליך מורכב שיכול להיות ארוך ומייגע, ולעיתים גם יקר. אבל אל דאגה, יש דרך לחסוך בעלויות ולקצר את התהליכים:
ניסיון לפתור את הסכסוך בהסכמה: הסכמה עם השותפים האחרים מקצרת את משך ההליך המשפטי ומפחיתה את העלויות הכרוכות בו. הליך משפטי ארוך כרוך בשכר טרחת עורך דין גבוה יותר. בהסכמה, ניתן להסתפק בייעוץ משפטי מצומצם יותר, וכך לחסוך בזמן ובכסף.
בחירת עורך דין מנוסה: בחירת עורך דין מנוסה בפירוק שיתוף במקרקעין היא חיונית להצלחת ההליך וחיסכון בעלויות. עורך דין מנוסה ינהל את התהליך בצורה יעילה, ימצא פתרונות ויגן על האינטרסים שלכם, וכך יחסוך לכם זמן, כסף ועוגמת נפש.
איך בוחרים עורך דין מקרקעין - צפו בסרטון הבא:
הסכם שיתוף במקרקעין הוא מסמך משפטי המגדיר את הזכויות והחובות של בעלים משותפים בנכס. הוא נחתם בדרך כלל בשלב הרכישה אך יכול להיחתם גם בשלב מאוחר יותר. הסכם שיתוף משמש כמסמך מנחה בתהליך פירוק השיתוף, ומספק מסגרת ברורה להסדרת ההליך ולמניעת סכסוכים עתידיים בין השותפים.
אם אין הסכם שיתוף, בית המשפט יידרש לקבוע את זכויותיהם של השותפים על סמך העובדות והראיות שהוצגו בפניו. היעדר הסכם מסבך את הליך פירוק השיתוף ומגדיל את הסיכוי לסכסוכים משפטיים בין השותפים. לכן, גם אם אתם לא מחוייבים בחוק לערוך הסכם שיתוף, מומלץ לעשות זאת, במיוחד במקרים של:
מספר שותפים: ככל שמספר השותפים גדול יותר, כך הסיכוי לסכסוכים גדל.
נכס יקר: במקרה של נכס יקר, הסכם שיתוף הוא הכרחי כדי להגן על ההשקעה.
שיתוף לטווח ארוך: שיתופים ארוכי טווח מחייבים הסכם מפורט כדי להתמודד עם שינויים אפשריים בעתיד.
פירוק שיתוף במקרקעין יכול להיות תהליך ארוך ומייגע אבל זה לא אומר שזה צריך לפרק גם אתכם. הכנו לכם רשימה של עורכי דין מקרקעין לפירוק שיתוף במקרקעין. כל עורכי הדין באתר מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים, כך שישמרו לא רק על הזכויות שלכם, אלא יעזרו לכם לעבור כל שלב בתהליך של פירוק שיתוף - בלב שלם.
פירוק שיתוף במקרקעין הוא הליך משפטי שמטרתו לסיים את השותפות בנכס בין שני אנשים או יותר. הסיבות הנפוצות לפירוק שיתוף הן שינויים משמעותיים בחיים, כמו גירושין, מוות, או חילוקי דעות בין השותפים. במילים פשוטות, זהו תהליך שבו מחלקים נכס משותף בין הבעלים שלו.
יש שתי אפשרויות עיקריות לפירוק שיתוף במקרקעין:
במקרים פשוטים: החל מ-3,500 ₪ (לא כולל מע"מ) ומעלה.
במקרים מורכבים: עשוי להגיע ל-20,000 ₪ ומעלה.
חשוב לציין שעלות פירוק שיתוף במקרקעין משתנה בהתאם למספר גורמים כמו מורכבות ההליך, אגרות ועוד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.