השכרתם את הדירה, חתמתם חוזה עם השוכר, הכל היה טוב ויפה עד שהעניינים התחילו להשתבש - ועכשיו אתם מעוניינים לפנות את השוכר מהדירה. אחת האפשרויות שלכם היא לבצע תביעה לפינוי מושכר, כאשר בשאיפה – בסופה השוכר יאלץ לעזוב את הדירה. אז מהי בדיוק תביעה לפינוי מושכר, למה חשוב להגיש את התביעה בהקדם ואיך מתבצע כל התהליך הזה? אנחנו כאן כדי להדריך אתכם בכל שלב ושלב כדי לוודא שהכל יעבור על הצד הטוב ביותר.
תביעה לפינוי מושכר היא הליך משפטי שנותן לכם, בעלי הדירות, את הכוח לפנות שוכרים בעיתיים מהדירה שבבעלותכם. כלומר, במסגרת התביעה בעל הדירה תובע את השוכר על הפרה של חוזה השכירות, ודורש ממנו לעזוב את הדירה.
ישנם שני סוגים של תביעות לפינוי מושכר – תביעה בתהליך מזורז ותביעה בהליך רגיל, ונסביר מה ההבדלים ביניהם:
תביעה לפינוי מושכר בהליך מזורז: כמו שאתם מבינים, תביעה זו תהיה מהירה יותר מתביעה סטנדרטית, אך במסגרתה אפשר לתבוע את השוכר רק על פינוי מהדירה, ואין אפשרות לתבוע אותו גם על חובות כספיים, וזהו גם חסרונה המרכזי של אפשרות זו. במידה ואתם מעוניינים לפנות את הדייר בהקדם האפשרי מהדירה וגם לתבוע אותו על חובות כלשהם, ניתן להגיש תביעה לפינוי מושכר בהליך מזורז ובמקביל להגיש תביעה נוספת על החובות. כך, תוכלו לזרז את הליכי הפינוי של השוכר מהדירה, ובמקביל לדאוג שבהמשך גם תקבלו את התשלומים.
תביעה לפינוי מושכר בהליך רגיל: כאן אמנם מדובר בתביעה שתימשך זמן ארוך יותר, אך ניתן לתבוע את השוכר גם על חובותיו הכספיים וגם לדרוש ממנו לפנות את הדירה.
יש לציין שרובן המוחלט של תביעות לפינוי מושכר יתבצעו בהליך המזורז, כי זה הייחוד של התביעה הזאת – הליך משפטי מהיר ויעיל שיוביל לפינוי הדייר מהדירה בהקדם האפשרי. לכן, ברשותכם, את המשך המאמר נקדיש לתביעה בהליך המזורז.
בפשטות, ניתן להגיש תביעה לפינוי מושכר כאשר השוכר הפר תנאי יסודי של חוזה השכירות. שימו לב, לא מדובר בהפרה של סעיף זניח, אלא בהפרה מהותית של חוזה השכירות, וזה יכול לבוא לידי ביטוי בשני מקרים עיקריים: הסיבה המרכזית להגשת תביעה לפנוי מושכר הינה כשהשוכר לא מפנה את הדירה למרות שתקופת השכירות תמה, והמקרה השני יהיה במידה והשוכר מפגר בתשלומי השכירות או החשבונות ואתם מעוניינים לפנות אותו מהדירה.
נכון, יש מגוון אמצעים הנתונים בידיכם, משכירי הדירות, כדי למנוע מצבים בעייתיים עם שוכרים מפוקפקים, כמו צ'ק הביטחון שניתן לכם אי שם במעמד החתימה על החוזה. תביעה לפינוי מושכר תעשה רק לאחר שמיציתם שימוש באמצעים אלו (למשל, כאשר השוכר ביטל את צ'ק הביטחון או כאשר הצ'ק חוזר).
רגע לפני שמתחילים בהליך המשפטי ומגישים את התביעה עצמה, הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא לשלוח מכתב התראה לשוכר. במכתב זה אתם בעצם דורשים מהשוכר לתקן את הפרת החוזה ולעזוב את הדירה ומתריעים בפניו שהצעד הבא יהיה פניה לבית משפט והגשת תביעה לפינוי מושכר.
את מכתב ההתראה אתם יכולים לנסח ולשלוח בעצמכם, אך מומלץ לפנות לעורך דין כדי שיעזור לכם לכתוב אותו כראוי, כך שיהיה לו תוקף משפטי מספק והוא יוכל לשמש אתכם בהמשך התהליך, במקרה ויעלה הצורך.
כשאתם מגיעים לעורך דין, בין אם זה בשביל כתיבת מכתב ההתראה ובין אם זה במסגרת התביעה עצמה, חשוב שתביאו אתכם את כל המסמכים הרלוונטיים: חוזה השכירות (כמובן), תמונות של הדירה, התכתבויות ביניכם לבין השוכר וכל דבר אחר שעולה בדעתכם ויוכל לסייע לכם במסגרת התביעה. באופן כללי, בכל הליך משפטי ובתביעה לפינוי מושכר בפרט, יש להיות גלויים עם עורך הדין ולא להסתיר ממנו שום מידע – זה עלול לפגוע בכם בהמשך.
בעת הפגישה עם עורך הדין תסבירו לו בדיוק מה הבעייתיות שנגרמה ומה השוכר עשה שלא כראוי – האם השוכר לא שילם שכר דירה? לא שילם חשבונות? מסרב להתפנות מהדירה, בניגוד לחוזה? בהתאם לכל הדברים הללו ניתן יהיה לכתוב את מכתב ההתראה ולנהל את התביעה.
השוכר אכן תיקן את הדברים הנדרשים לאחר המכתב ועזב את הדירה? מצוין, אתם מסודרים! אם לא, יש צורך להמשיך בהליך התביעה בפועל, אז תמשיכו לקרוא .
רגע לפני שנצלול לתוך הליך התביעה עצמו, נזכיר שתביעה לפינוי מושכר הנה הליך משפטי מהיר יחסית וכל השלבים נעשים בטווחי זמן קצרים. שימו לב שכאשר אנחנו אומרים קצרים אנחנו מתכוונים קצרים באופן יחסי להליכים משפטיים, אז אל תגיעו לעורך הדין בציפייה שתוך יומיים הכל יסתיים. תביעה לפינוי מושכר אורכת בדרך כלל כשלושה חודשים (בניגוד לתביעות סטנדרטיות שיכולות להתנהל במשך שנים).
השלב הבא בניהול תביעה לפינוי מושכר הוא פתיחת תיק בבית משפט השלום, מה שכרוך באגרה של כמה מאות שקלים. לאחר פתיחת התיק (שנעשית על ידי עורך דין) לשוכר יש 30 יום להגיב לתביעה ולכתוב מכתב הגנה, ובעצם להציג את הצד שלו בסיפור. לאחר מכן בית המשפט יקבע תאריך לדיון ראשון.
במהלך הדיון בבית המשפט השופטים מנסים לברר מהי בדיוק המחלוקת בין שני הצדדים ולבדוק האם ניתן להגיע להסכמה או פשרה כלשהי. לרוב, במסגרת תביעה לפינוי מושכר רצונו של בית המשפט יהיה להגיע להסכמה שתהיה מקובלת על שני הצדדים.
במידה ולא הושגה הסכמה, לא תהיה ברירה אלא להגיע לפסק של בית המשפט. לעיתים ייקבע תאריך לדיון נוסף לשם כך ולעיתים ניתן יהיה להסתפק בדיון הראשון. בכל מקרה, כדי לקבל את ההחלטה ישמעו השופטים את שני הצדדים בהרחבה, ישמעו את כלל העדויות הרלוונטיות, יעיינו במסמכים המתאימים ובכל דבר אחר שרלוונטי לתביעה. לאחר מכן יתקיים דיון ובסופו בית המשפט ייתן את החלטתו – האם על הדייר לעזוב את הדירה או לא.
לכאורה, כאן נגמר הסיפור, נכון? בית המשפט נתן את החלטתו, השוכר נאלץ לפנות את הדירה וזהו (בהנחה שזו אכן הייתה החלטת בית המשפט). אבל לצערנו, יש לא מעט מקרים בהם למרות שבית המשפט קבע שהשוכר צריך להתפנות מהדירה, השוכר לא ביצע זאת. הבעיה העיקרית היא שאין כל אכיפה על הצו של בית המשפט ובמידה מסוימת מדובר באחריותכם לוודא זאת.
בהקשר הזה חשוב במיוחד לציין שבכל מקרה, לבעל הדירה אסור לנקוט בשום אמצעים פיזיים בכדי לפנות את השוכר. זה אומר שגם אם בית המשפט פסק לטובתכם ובכל זאת הדייר לא יצא מהדירה, למרות פסק הדין אתם לא רשאים לשנות את המנעולים בדירה, לנתק את המים והחשמל או כל פעולה אחרת.
לכן, במידה והדייר לא מקיים את פסק הדין, הצעד הבא בתביעה לפינוי מושכר יהיה פתיחת תיק בהוצאה לפועל. פתיחת תיק בהוצאה לפועל נותנת את האפשרות לנקוט באמצעים פיזיים וממשיים על מנת לפנות את השוכר מהדירה. כלומר, ממש להיכנס לדירה ולהוציא חפצים של השוכר, ובמקרים קיצוניים ממש אפילו יגיעו שוטרים ויוציאו את השוכר בכוח – אבל אנחנו ממש מקווים שלא תגיעו למצב הזה...
כל תביעה עלולה להיות תהליך לא נעים, ותביעה לפינוי מושכר על אחת כמה וכמה. כדי שתצלחו את התביעה בקלות יחסית, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם:
פעלו מהר: כבר אמרנו שתביעה לפינוי מושכר היא הליך זריז יחסית, אבל חשוב שגם אתם תגישו את התביעה בהקדם האפשרי, ולא רק לאחר חודשים ארוכים בהם השוכר מתגורר בדירה בניגוד לרצונכם. למעשה, ההמלצה הגורפת היא לפנות לעורך דין כאשר אתם מרגישים שמתחילה להתהוות בעיה. הסיבה לכך היא שככל שהזמן עובר החוב של הדייר גדל גם כן, ואילו המוטיבציה להחזיר את החוב קטנה. אם תוסיפו לכך את העובדה שהתביעה אורכת מספר חודשים תקבלו לא רק הרבה מאוד כסף שאתם מפסידים, אלא תקופה ארוכה בה הדירה מאוישת בניגוד לרצונכם, וחבל.
תיעוד, תיעוד, תיעוד: ונגיד את זה שוב – תתעדו כל דבר שיכול להיות רלוונטי למקרה. זה יכול להיות התכתבויות ביניכם לבין השוכר, הקלטות של שיחות טלפון, תמונות של הדירה בכל שלב ושלב של התהליך וכל דבר אחר שנראה לכם מתאים. כל מסמך כזה יכול לתת לכם כח במהלך התביעה ולהוות את ההבדל בין הצלחה בתביעה לכישלון.
פנו לעורך דין מתאים: אתם יכולים לפנות לעורך הדין הכי יקר ונחשב בשוק, אבל זה לאו דווקא יעזור לכם בתביעה לפינוי מושכר. בתביעה כזו חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום והגיש תביעות כאלו בעבר כדי לקבל את השירות המיטבי, ולא יעזור לכם כמה הוא מעולה בנושאים אחרים... נגלה לכם שלחלק הזה כבר דאגנו, תכף נגיע לזה .
תביעה משפטית היא עסק לא זול, נגיד לכם את זה כבר עכשיו. קשה מאוד להגיד מראש כמה תעלה תביעה לפינוי מושכר, שכן כל עורך דין גובה מחיר שונה, והמחיר משתנה גם בהתאם לגובה החוב של השוכר, שווי הנכס ומורכבות התביעה.
לרוב, פגישת ייעוץ בלבד תעלה בממוצע 550 ₪, שליחת מכתב התראה תוסיף למחיר עוד 500 ₪ נוספים, וזה עוד לפני התהליך בבית המשפט. במידה והתביעה אכן מגיעה לבית משפט קשה הרבה יותר לתת הערכות מחיר, אבל קחו בחשבון שמדובר ב-5,000 ₪ לפחות, והמחיר יכול להגיע גם ל-20,000 ₪.
חשוב לדעת שהמחירים שמופיעים כאן הם בגדר המלצה בלבד וכל עורך דין יכול לגבות שכר טרחה שונה לפי רצונו.
כמו בכל תביעה והליך משפטי, כשנכנסים לתביעה לפינוי מושכר חשוב שיעמוד לצידכם עורך דין אמין ומומלץ, שיסייע לכם בכל שלב ושלב בתהליך. כאן ברשימה מופיעים עורכי דין מקרקעין המתמחים בתביעה לפינוי מושכר, עם חוות דעת וציונים מלקוחות קודמים. לאחר כל שירות אנחנו מתקשרים ללקוח, מקבלים חוות דעת על עורך הדין ומעדכנים את הדירוג באתר!
תביעה לפינוי מושכר מוגשת לבית משפט השלום הסמוך ביותר לדירה. מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין מקרקעין לשם הגשת התביעה. בכל מקרה, יש מספר מסמכים שיש לצרף בעת הגשת התביעה - חוזה הדירה, מסמך המתאר את השתלשלות האירועים ועוד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.