אם נקלעתם לריב עם השכנים והם לא מסכימים להתפשר, אתם לא חייבים להמשיך לדבר אל הקיר. לפני שתפנו לעורך דין סכסוכי שכנים, נסביר מה ההבדל בין ריב שכנים לסכסוך משפטי, נעבור על כל השלבים של תהליך התביעה ונפרט על שכר הטרחה של עורך דין סכסוכי שכנים (10,000 ₪ לפחות על ניהול תביעה).
טיפול בסכסוכי שכנים הוא תחום רחב שכולל מגוון סיבות לסכסוך. לא כל ריב עם השכן מלמעלה הוא עילה לתביעה, אבל יש מקרים שבהם כבר יש עילה לפניה לעורך דין סכסוכי שכנים:
שכן או ועד שלא מטפלים בנזקי רטיבות.
שכן או ועד שלא מטפלים במטרד שגורם נזק (כמו רעש קבוע, ריח רע, לכלוך וכו').
השתלטות על שטח שמשותף לכל הבניין (חניות, חצר, גג).
פלישה של שכן לשטח שלכם.
התנגדות של שכן לתמ"א 38.
התחמקות מתשלום לועד בית וחילוקי דעות על תחזוקה של הבניין.
התנגדות של שכן להקמה של מעלית שבת, מתקני נגישות לבעלי מוגבלויות, או רכוש אחר.
אם התייעצתם והחלטתם להגיש תביעה, עורך הדין שלכם יצטרך להגיש כתב תביעה לאחד משני הגופים המשפטיים הבאים:
1. תביעה לבית המשפט - אם אתם גרים בבית פרטי.
2. תביעה למפקח על הבתים המשותפים - אם אתם בעלי דירה בבניין משותף (נקרא גם "המפקח על רישום המקרקעין" או "המפקחת").
המפקח דומה לבית משפט, אבל מוסמך במיוחד לעסוק בענייני הבתים המשותפים (בעיקר בסכסוכים שפירטנו בהתחלה). למפקח יצא מוניטין של גוף קצת יותר מהיר מבית משפט, אבל הסמכויות שלו מוגבלות. רוב התביעות מוגשות אצל המפקח, אבל כל דבר שקשור לתחום הפלילי (איומים והטרדות) למשל, ילך ישר לבית משפט.
ניתן להגיש את התביעה למפקח אם דייר לא שמר על הכללים ב"תקנון הבית המשותף" בבניין שלכם. התקנון יכול להיות "תקנון מצוי" סטנדרטי שמסדיר את היחסים והחובות של הדיירים אחד כלפי השני. אבל הוא יכול להיות גם "תקנון מוסכם" שבו הדיירים מסכימים על דברים נוספים. כאשר קניתם דירה בבניין, הסכמתם אוטומטית לתקנון שהיה קיים לפניכם.
כאשר מגישים בעזרת עורך דין סכסוכי שכנים תביעה למפקח על הבתים המשותפים, ניתן להגיש תביעה מסוג "עשה" או תביעה כספית:
"צו עשה" מחייב את השכן או הועד לתקן את הליקויים תוך זמן מסוים.
במקרים דחופים אפשר לתבוע גם "סעד זמני". סעד זמני הוא כמו תהליך משפטי נוסף שבו עורך הדין שלכם יבקש סיוע שצריך להיות מיידי. לדוגמה, עיכוב יציאה מהארץ.
בתביעות כספיות אפשר לדרוש פיצוי על ההוצאות שנגרמו לכם בעקבות ההתנהלות של השכן או ועד בית.
אפשר להגיש תביעה שמשלבת צו עשה עם פיצוי כספי. לצורך הדוגמה, צירפנו תקציר של כתב תביעה משולב שהוגש על ידי קבוצה של דיירים:
אחרי שפירטנו על סוגי התביעות ואיפה ניתן להגיש אותן, נעבור בקצרה על התהליך המלא של הגשת תביעה למפקח על הבתים המשותפים:
הגשת מכתב התראה לשכן - סכסוכי שכנים מתרחשים בין דיירים באותו הבניין או בין הדיירים לועד. לכן, אם כן תפנו לעורך דין סכסוכי שכנים, השלב הראשון יהיה הגשת מכתב התראה לשכן או לועד בית (תלוי מול מי אתם מסוכסכים). המכתב יבהיר שאתם תגישו תביעה אם הליקוי לא יתוקן תוך ימים בודדים. לפעמים זה עוזר, ולפעמים אין ברירה אלא להגיש תביעה.
רק במקרים מסוימים ניתן להגיש תביעה נגד שוכרים בבניין (בעיקר במקרי הסגת גבול). בכל מקרה אחר יש להגיש מכתב התראה לבעלי הדירה, גם אם היא מושכרת.
הגשת כתב תביעה - עורך הדין שלכם יגיש ל"מפקח על הבתים המשותפים" כתב תביעה. שם הוא יפרט את הדרישות שלכם, יבסס את הטענות, ויצרף הוכחות. אם אתם תובעים תביעה כספית, הוא יוסיף גם פירוט של ההוצאות שנגרמו לכם בעקבות ההתנהלות של השכן או הועד. במקרים דחופים תצרפו גם כתב בקשה ל"סעד זמני". בתוך 14 ימי עסקים מיום הגשת "כתב התביעה" ייקבע לכם מועד דיון ותישלח הזמנה.
הגשת כתב הגנה - הנתבעים יכולים להגיש כתב הגנה למפקח תוך 60 יום. אם התביעה שלכם לא דחופה, שלב הדיונים יתחיל תוך מספר חודשים. תיק יכול להיסגר גם אחרי דיון אחד.
קבלת פסק דין - פסק דין ינתן תוך כמה חודשים עד שנה מקסימום אם יש צורך בשלב ארוך של דיונים, הוכחות, וחוות דעת מומחים. במקרים פשוטים זה יקח פחות. המפקח הוא גוף ששואף לקיצור תהליכים, ולכן ידרוש הרבה פעמים הגשה של טיעונים בכתב ולא בעל פה.
אחרי פסק דין - במקרים מסוימים, אם השכן מתעלם מפסק הדין, עורך הדין יעזור לכם להגיש נגדו הוצאה לפועל של פסק דין או ביזיון בית משפט.
במידה ואתם רק מגששים ולא בטוחים אם אתם רוצים לתבוע, תוכלו לפגוש עורך דין סכסוכי שכנים לפגישת ייעוץ. פגישת ייעוץ תעלה בממוצע 800 ₪. בדרך כלל, אם תמשיכו עם אותו העורך דין לתהליך תביעה, הוא יקזז את מחיר הפגישה מהתשלום הסופי. לצורך ניהול תביעה מלאה, מחיר עורך דין לסכסוכי שכנים יהיה 20,000-10,000 ₪, במקרים הפשוטים. רוב עורכי הדין יציעו לכם מחיר מוסכם מראש וחלקם יסכימו לתשלום לפי שעה.
ישנם מספר דברים שעלולים להשפיע על המחיר של עורך דין סכסוכי שכנים:
מורכבות התיק - המחיר מושפע ישירות מהמורכבות של התיק ומשעותה עבודה שהוא ידרוש מעורך הדין. לדוגמה, אם הסכסוך כולל מספר רב של נתבעים או תובעים, המחיר יכול לקפוץ גם פי 10 (במקרים חריגים).
תביעה כספית - אם התביעה היא כספית (אתם דורשים גם פיצוי כספי), עורך הדין ידרוש אחוז מסוים מסכום התביעה - תלוי בגובה הפיצוי.
בקשת סעד זמני - שווה להליך משפטי נוסף, ולכן תוסיף לכם כמה אלפי שקלים.
אבל תתעודדו, החדשות הטובות הן שזול יותר לנהל תיק במפקח לעומת תיק בבית משפט (בעיקר כי התהליך מהיר יותר). בנוסף, יש סיכוי שהשופט יפסוק לטובתכם תשלום הוצאות משפט, והצד המפסיד ישלם במקומכם את שכר טרחת עורך הדין.
נוסף על שכר עורך הדין, במקרה ואתם התובעים יש לשלם אגרה על הגשת תביעה. נכון לשנת 2023, האגרה להגשת תביעה לצו עשה היא 703 ₪ ולתביעה כספית היא 2.5% מסכום התביעה, ולא פחות מ-812 ₪.
לא כל עורך דין מקרקעין מתמחה בסכסוכי שכנים. כדי לקצר לכם את התהליכים בחיפוש אחר עורך הדין שיתאים לסוג הסכסוך והתוצאה המשפטית שאתם מחפשים, אספנו לכם רשימה של עורכי דין מומלצים לסכסוכי שכנים. לכל עורך דין ברשימה יש חוות דעת ודירוגים של לקוחות קודמים, כי לא תמיד אפשר לשאול את השכנים לפני שלוקחים בעל מקצוע.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.