ליקויי בנייה זה סרט, אנחנו יודעים. רכשתם דירה, חשבתם שהגרוע מכל כבר מאחוריכם, אבל עכשיו גיליתם מגוון בעיות בדירה, הקבלן מתחמק מאחריות וכבר אין ברירה אלא לפנות לעורך דין ליקויי בנייה. רגע לפני שאתם מתקשרים לעורך דין, בדקנו עבורכם את כל הדברים שחשוב לדעת על עורך דין ליקויי בנייה, מתי כדאי לפנות אליו (ומתי דווקא עדיף שלא) וכמה יעלה לכם כל הסיפור הזה. אפילו צירפנו רשימה של עורכי דין מומלצים, אז בואו נתחיל.
הסיבה העיקרית לפנייה לעורך דין ליקויי בנייה היא, ובכן, כאשר יש ליקויי בנייה בדירה . ברוב המוחלט של המקרים מדובר בדירה חדשה מקבלן (בשעה טובה!), כאשר ישנם ליקויי בנייה שהקבלן מסרב לתקן או טוען שאינם באחריותו.
כשנכנסים לדירה חדשה מקבלן קל להאמין שהכל מושלם, וגם אם במבט ראשוני הכל אכן נראה כך – ברוב המוחלט של המקרים זה לא באמת המצב. אחרי חורף או שניים מגלים רטיבות ונזילות, אחרי ספונג'ה אחת מגלים שהרצפה עקומה, שכשמתחילים לרהט מגלים שהחדר בכלל לא בגודל שהובטח לכם. מצטערים להגיד, אבל הדברים האלו נפוצים, ואפילו נפוצים מאוד. כשמתגלים ליקויים כאלו אנחנו בטוחים שתפנו לקבלן במטרה שיתקן את הבעיות הללו. אבל כמו שאמרנו, הבעיות מתחילות כאשר הקבלן מסרב לתקן, ואז יש צורך בעורך דין לליקויי בנייה.
שימו : עורך דין ליקויי בנייה, למרות התמחותו בתחום, לא יוכל לסייע לכם לאתר ליקויי בנייה בנכס ולא יוכל להעריך את שווי הנזקים הללו בדירה. כדי לבחון דברים אלו מומלץ לבצע בדיקת ליקויי בנייה על ידי חברת בדק בית או לפנות לשמאי מקרקעין. למעשה, לעורך דין ליקויי בנייה עדיף מאוד לפנות רק אחרי שכבר התייעצתם עם חברת בדק בית או שמאי מקרקעין. שכן, כדי להתנהל מול הקבלן בהמשך התהליך עורך הדין יסתמך על חוות הדעת הזו, הסכום של הליקויים, החריגה מההבטחות שנתן לכם ועוד ועוד.
אנחנו בטוחים ששמעתם את המונח "שנת בדק" (גם אם לא, אל תדאגו כי כתבנו מאמר שלם על שנת בדק ותקופת בדק). בכל מקרה נעשה יישור קו ונזכיר שמשמעותה העיקרית של שנת בדק היא השנה הראשונה לכניסה לדירה, בה הקבלן זמין לתיקונים. עם זאת, חשוב לזכור ששנת בדק היא לא מונח משפטי ואין לה תוקף ממשי, שכן מדובר במושג שנטבע על ידי הקבלנים.
לכן, הרבה אנשים בטוחים שבמידה ועברה שנה מאז רכישת הדירה הם לא יכולים לפנות לקבלן או לעורך דין ליקויי בנייה. אז זהו, שלא. הדבר היחיד שצריך לעניין אתכם הוא תקופת האחריות, וזה כבר קבוע בחוק ומשתנה בין האלמנטים השונים בדירה. זה אומר שעל נזקי צנרת יש תקופת אחריות שונה מאשר לנזקי ריצוף, למשל. לרוב, תקופה האחריות נעה בין 4-8 שנים, וכל עוד הנזקים התגלו בתקופת האחריות על הקבלן לתקן אותם. בקיצור, מה שאנחנו רוצים להגיד הוא שברגע אתם חוששים שיש בעיה – פנו לעורך דין ליקויי בנייה. גם אם אתם חושבים "אבל עברה שנה, אין סיכוי", אז דווקא יש.
כשאתם פונים לעורך דין ליקויי בנייה זה עוד ממש לא אומר שהולכים לתבוע את הקבלן. באופן כללי הרצון המוחלט יהיה להימנע מתביעות ליקויי בנייה ככל הניתן, שכן מדובר בתהליך ארוך (ארוך מאוד אפילו) וכולל הרבה מאוד הוצאות לבעלי מקצוע שונים – כאב ראש שאף אחד לא רוצה.
התפקיד הראשון של עורך דין ליקויי בנייה יהיה לנסות ולהגיע לפשרה ביניכם לבין הקבלן. עצוב להגיד, אבל יש לא מעט מקרים שהקבלן סירב לבקשות של הדיירים לתקן פגמים בדירה בתירוצים שונים, אבל לעורך דין ליקויי בנייה יהיה יותר כוח מול הקבלן ואולי יגרום לו לתקן את הפגמים. לכן, הצעד הראשון של עורך הדין יהיה לשלוח מכתב התראה לקבלן ולדרוש ממנו לתקן את ליקויי הבנייה, לפני נקיטת צעדים משפטיים.
במידה והמכתב לא עזר, הצעד הבא יהיה לבצע משא ומתן מול הקבלן (כמו שאתם זוכרים אנחנו לא אוהבים תביעות...). כאן עורך הדין ייעזר בחוזה שחתמתם עם הקבלן ובחוות הדעת שהתקבלו עבור הדירה כדי לגרום לקבלן לתקן את הליקויים.
אנחנו מקווים מאוד שבשלב הזה עורך הדין הצליח להגיע להסכמה מול הקבלן, אבל במקרה וגם המשא ומתן לא צלח השלב הבא יהיה תביעת ליקויי בנייה.
רגע לפני שנצלול לכל תהליך עצמו, חשוב להגיד שכשמגיעים לתביעת ליקויי בנייה, כמעט תמיד כבר לא תובעים את הקבלן בדרישה לתקן את הליקויים, אלא בדרישה לקבל פיצויים כספיים (ואפילו יצא לנו חרוז!). בעצם התביעה תהיה על ירידת הערך שנגרמה למבנה בעקבות ליקויי הבנייה, עוגמת הנפש שלכם, הוצאות כספיות שנגרמו לכם בדרך ועוד. כמובן שניתן לתבוע את הקבלן ולדרוש ממנו לתקן את הליקויים, וזו כבר החלטה שעורך דין ליקויי בנייה יסייע לכם לקבל, בהתאם למקרה הספציפי שלכם.
בכל מקרה, הצעד הראשון בתביעת ליקויי בנייה יהיה פתיחת תיק בבית משפט (בעלות של כמה מאות שקלים). לאחר מכן הקבלן יצטרך להגיש כתב הגנה בתוך 60 יום, ובעצם להציג את הצד שלו בסיפור ולהגן על עצמו. לאחר מכן מגיע החלק העיקרי והוא שלב הדיון בבית המשפט, וזה כבר יכול לקחת לא מעט זמן. למעשה, בדרך כלל יעברו שנתיים-שלוש עד לסיום התביעה.
במהלך הדיון בבית המשפט, תפקידו של עורך דין ליקויי בנייה הוא לייצג אתכם בכל מהלך התביעה, להשמיע את קולכם ופשוט להגן על האינטרסים שלכם. בית המשפט ישמע את כלל העדויות ואת שני הצדדים ויעיין בכל המסמכים הרלוונטיים. כמו כן, במקרים רבים ימנה בית המשפט חברת בדק בית מטעמו כדי שתבדוק פעם נוספת את הנכס, בצורה בלתי תלויה בקבלן או בדיירים, ובעזרת חוות הדעת הזו יגיע בית המשפט להחלטה.
בגלל שרוב תביעות ליקויי הבנייה ידרשו בסופן פיצוי כספי מהקבלן, אחד מהדברים שחשוב לוודא הוא שלקבלן יש את היכולת הפיננסית לתת לכם את הפיצויים ו/או לתקן את ליקויי הבנייה. פעמים רבות מתגלה בשלב הזה שהקבלן עומד בפני פשיטת רגל, ואז כל התביעה והכספים שהושקעו בהליך המשפטי היו לחינם. עורך דין ליקויי בנייה יבדוק עבורכם את העניין הזה וימנע מכם להיכנס לכל התהליך במידה וזה המצב.
קודם כל נשים את זה על השולחן – תביעות משפטיות הן לא עניין זול, אז חשוב שתהיו מוכנים לזה. כמו כן, זאת הזדמנות טובה להגיד שתביעות ליקויי בנייה מומלץ להגיש רק כאשר מדובר בליקויי בנייה יקרים וכאשר מדברים על פיצויים גבוהים. אם תגישו תביעה על סך 40,000 ₪ ומתוכם תצטרכו לשלם לעורך דין ליקויי בנייה 25,000 ₪ יכול להיות שזה לא שווה את כאב הראש...
אחרי שסגרנו את הפינה הזאת אפשר להגיד ששכר הטרחה של עורך דין ליקויי בנייה נע בטווח רחב מאוד ומשתנה בהתאם למקרה. במידה וכל מה שנדרש הוא פגישת ייעוץ ומשא ומתן, המחיר יהיה בדרך כלל עבור המפגשים הללו והתעריף יהיה לפי שעת עבודה של עורך הדין. לרוב זה יסתכם בכמה מאות עד כמה אלפי שקלים סך הכל, תלוי בזמן שעורך הדין יטפל בתיק שלכם.
לעומת זאת, במידה ומתקדמים לתביעה העניינים נהיים יקרים הרבה הרבה יותר. גם כאן קשה להגיד מה יהיה המחיר כי כל עורך דין מתמחר אחרת, והסכום משתנה מאוד בהתאם למורכבות התביעה והזמן שעורך דין יצטרך להקדיש אליה. בכל מקרה, לרוב המחיר לא יהיה נמוך מ-15,000 ₪, ויכול להגיע גם ל-35,000 ₪ ויותר, הכל בהתאם למקרה ולגובה התביעה.
עם זאת, שימו לב שבמידה ובית המשפט יפסוק לטובתכם בסוף התביעה (מחזיקים לכם אצבעות!) יכול להיות שהוא גם יפסוק שעל הקבלן לשאת גם בחלק ממחיר התביעה.
חשוב לדעת שהמחירים שמופיעים כאן הם בגדר המלצה בלבד וכל עורך דין יכול לגבות שכר טרחה שונה לפי רצונו.
ליקויי בנייה באופן כללי ותביעות ליקויי בנייה בפרט הם תחומים ספציפיים בעולם הנדל"ן הדורשים התמחות מיוחדת של עורך הדין. כדי שלא תאבקו בחיפושים אחר עורך דין ליקויי בנייה מומלץ, ממש כאן תוכלו למצוא רשימה של עורכי דין מומלצים המתמחים בליקויי בנייה, עם חוות דעת והמלצות מלקוחות קודמים. איך זה עובד? אחרי כל שירות אנחנו מתקשרים ללקוח, מקבלים חוות דעת עבור עורך הדין ומעדכנים את הדירוג שלו באתר – אז אתם יכולים להיות בטוחים שהרשימה עדכנית תמיד.
שכר הטרחה של עורך דין ליקויי בנייה נע בטווח רחב מאוד ומשתנה בהתאם למקרה. אם מדובר על פגישת ייעוץ ומשא ומתן, התעריף ייקבע לפי שעת עבודה של העו"ד ויסתכם בין כמה מאות לאלפי שקלים. במידה ומתקדמים לתביעה המחיר יהיה גבוה יותר, קשה לומר מה המחיר כי כל עו"ד מתמחר אחרת, והסכום משתנה בהתאם למורכבות התביעה. לרוב, המחיר לא יהיה נמוך מ-15,000 ש"ח ויכול להגיע גם ל-35,000 ש"ח.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.