מכרתם את הדירה והקונה לא עומד בחוזה? חבל, אתם צריכים ביטול הערת אזהרה. סיימתם לשלם את המשכנתא? ברכות! אתם צריכים ביטול הערת אזהרה. זה אולי קצת מבלבל, אבל יש לא מעט מקרים בהם תצטרכו לבטל הערת אזהרה, ואנחנו כאן לעשות סדר – מה זה באמת אומר, איך מבטלים והאם אפשר לעשות את זה לבד? כל התשובות בפנים.
קודם כל, אם אתם תוהים האם אפשר לבטל הערת אזהרה? הסירו דאגה מליבכם – זה אפשרי, ואפילו מדובר בהליך נפוץ יותר ממה שנדמה לכם. לפני שנפרט על התהליך, נעשה ריענון קצר לטובת אלו שלא ממש מכירים את המושג הערת אזהרה:
זה אולי לא ברור מהשם, אבל הערת אזהרה היא הערה הנרשמת בטאבו (שהוא מרשם המקרקעין הארצי), ויש לה שתי מטרות עיקריות:
המטרה הראשונה היא להוכיח את הסכמתו של בעל נכס כלשהו לקיום עסקה ובכך להזהיר אחרים המתכננים לבצע עסקה דומה על אותו הנכס.
המטרה השנייה היא למנוע בפועל מבעל נכס לקיים עסקה על אותו הנכס לאחר שכבר נרשמה ההערה, ובכך למנוע ממנו לקיים כמה עסקאות במקביל.
ניתן לחשוב שביטול הערת אזהרה קורה רק במקרים של הפרות חוזה או התחרטויות קיצוניות, אבל זה לא ממש המצב, ויש מקרים מגוונים בהם תדרשו לביטול הערת אזהרה:
הפרת חוזה – במקרה של רכישת דירה, לרוב הקונה ירשום הערת אזהרה (בהתאם למטרות האזהרה שפירטנו בפסקה הקודמת). אם הקונה הפר את החוזה מסיבה כלשהי, בעל הנכס יהיה רשאי למחוק את הערת אזהרה ובכך לקטוע את המשך קיומה של העסקה, מה שיאפשר לו לבצע עסקה עם כל אדם אחר. בדרך כלל האופציה הזאת מוסדרת בהסכם החתימה, ולפיה אם הקונה הפר את אחד התנאים (למשל, הפסיק לשלם ולא תיקן את ההפרה בזמן שנקבע בחוזה), ניתן יהיה לבטל את הערת האזהרה גם ללא הסכמתו, על ידי ייפוי כוח שנתן בזמן החתימה. לאחר הביטול, המוכר יחזיר לקונה את מה שכבר שילם לו, לאחר קיזוז פיצוי מסוים מהסכום (בד"כ 10 אחוזים).
אין רישום בית משותף – זה קצת מסובך אבל תנסו להיות איתנו. במקרה שאתם בתהליך רכישת דירה שלא הוסדרה בתהליך רישום בית משותף, אין חלוקה מוסדרת של הרכוש הפרטי והמשותף, וכלל בעלי הדירות שותפים לכל הרכוש והשטח בבניין. במקרה כזה, כל הבניין רשום כאסופה של הערות אזהרה לטובת בעלי הדירות. לכן, בשלב העברת הזכויות על הדירה, תצטרכו לבקש לבטל את הערת האזהרה של המוכר, על מנת שתישאר רק ההערה שלכם. אל תדאגו, בסופו של דבר מדובר על עוד שלב בתהליך התקין של עסקה מהסוג הזה, ככה שאין סיבה להילחץ.
סיום המשכנתא – סיימתם לשלם את המשכנתא? מזל טוב! אולי שכחתם, אבל עד עכשיו לבנק הייתה הערת אזהרה על הנכס שלכם (זה היה תנאי של הבנק לתת לכם משכנתא מלכתחילה, ומטרתו להבטיח את הזכויות שלו בנכס ואת החזר ההלוואה). עכשיו אחרי שהסדרתם את התשלום, אפשר לבקש לבטל את ההערת האזהרה לטובתו של הבנק.
ביטול הימנעות מעשיית עסקה – דמיינו לכם סיטואציה. סבא וסבתא החליטו לקנות לכם בית, אבל הם לא היו רוצים שתמכרו אותה בלי ידיעתם. הם החליטו לרשום הערת אזהרה לטובתם על הימנעות מעשיית עסקה על הנכס (כמו שהסברנו בפסקה הקודמת). אם החלטתם לאחר זמן מה שאתם כן רוצים לבצע עסקה או שחס וחלילה סבא וסבתא הלכו לעולמם – במידה והם לא השאירו ייפוי כוח אצל עורך דין למחוק את הערת האזהרה, היא עדיין קיימת ותמנע מכם לבצע עסקת מקרקעין הקשורה לנכס. במקרים כאלו, ניתן יהיה לבטל הערת אזהרה, אבל זה ידרוש מכם לפנות לבית המשפט, והוא יהיה זה שיחליט.
דיברנו מספיק, עכשיו בואו נראה איך מבטלים הערת אזהרה. יש כמה שלבים – כיאה להליך בירוקרטי במדינה, אבל אנחנו בטוחים שזה לא מה שישבור אתכם. את הבקשה ניתן להגיש לבד או באמצעות עורך דין, באתר המקוון של עיון ורישום מקרקעין, בדואר או פיזית בלשכות רישום המקרקעין. שלבי התהליך:
טופס בקשה – הטופס מכיל את פרטי נכס המקרקעין עליו נרשמה הערת האזהרה, פרטי מבקש ביטול ההערה ופרטי האדם או הגוף שהאזהרה נרשמה לזכותו. הטופס צריך להיות מאומת על ידי עורך דין, המעניק לו משנה תוקף. את הטופס תוכלו למצוא באתר המקוון של עיון ורישום מקרקעין (הקישור בתחילת הפסקה), ואם אתם סקרנים, הוא נראה כך:
מסמכים מזהים – צירוף מסמכים המעידים על זהותו של החתום על הבקשה לביטול הערת האזהרה, כמו תעודת זהות וכו'.
אישור על תשלום אגרה – תצטרכו להיפרד מתשלום שנע בין 86-107 ₪, ובתמורה תקבלו אישור על תשלום אגרת ביטול הערת אזהרה, אותו תצרפו לבקשה. ניתן לשלם את האגרה בצורה מקוונת, באמצעות שובר בדואר או בלשכות רישום המקרקעין.
ייפוי כוח – הצד שביקש לרשום את הערת אזהרה צריך לאשר ולהסכים על כך באמצעות ייפוי כוח לביטול הערת האזהרה. לרוב מדובר בדרישה סטנדרטית בזמן חתימה על חוזה מקרקעין, כאשר ייפוי הכוח מופקד אצל עורך דין נאמן למקרה הצורך.
בסוף התהליך (אותו תוכלו לבצע בעזרת עורך דין מקרקעין או לבד) נאסוף ונרכז את כלל הטפסים, המסמכים והאישורים המפורטים בשלבים, ונגיש אותם באתר המקוון של עיון ורישום מקרקעין, בדואר או פיזית בלשכות רישום המקרקעין. לאחר ההגשה יפתח תיק בלשכת רישום המקרקעין באזור המגורים שלכם. במידה והבקשה אושרה, נפסלה או נמצאו בעיות כלשהן בטפסים, תקבלו עדכון למייל.
אם תמיד רציתם ללמוד משפטים וחלמתם להיות עורכי דין – תוכלו לפחות להרגיש כמו אחד כזה ולהגיש לבד בקשה לביטול הערת אזהרה. למרות שתוכלו לבצע את כל השלבים לבד, שימו לב שאתם עושים זאת כמו שצריך לפי השלבים שפירטנו מעלה. בנוסף, אל תשכחו שאתם כן צריכים חתימה ואימות של עורך דין לטופס הבקשה, ככה שלא יזיק על הדרך גם להתייעץ איתו אם עולה לכם שאלה.
אם אין לכם ראש לזה וטפסים ומשפטים הם פחות הקטע שלכם, תוכלו להיעזר בשירותיו של עורך דין מקרקעין לכל התהליך של ביטול הערת אזהרה. עורך הדין יאסוף וירכז מכם את הטפסים הדרושים ויגיש את הבקשה, ככה שחוץ מלספק לו כמה מסמכים בסיסיים, אתם די פטורים מהעניין.
חשוב לדעת ששכר הטרחה של עורכי דין הוא לא דבר מפוקח ומושפע בעיקר מניסיון העו"ד ואופן הקשר (עבודה חד פעמית או מתמשכת). על פי התעריפים מומלצים של לשכת עורכי הדין הארצית לשנת 2020, המחיר המומלץ עבור טיפול בהערת אזהרה נע בין 638-912 ₪ (ללא מע"מ), ומושפע גם מהיכרותו של עורך הדין עם הנכס והאם ביצע עבורו בעבר את החוזה ורישום המקרקעין.
המחירים שמופיעים כאן הם בגדר המלצה בלבד וכל עורך דין יכול לגבות שכר טרחה שונה לפי רצונו.
ביטול הערת אזהרה הוא דבר די נפוץ והכרחי למי שמתעסק בקנייה ומכירה של מקרקעין, ועשוי להתפתח לפעמים לסכסוכים ולדיונים בבתי משפט. בשביל לנסות להימנע מכל זה או לפחות להתנהל בחוכמה ובמקצועיות הנדרשת, ריכזנו בשבילכם רשימת המלצות וחוות דעת על עורכי דין מקרקעין המתמחים בביטול הערת אזהרה, המדורגים על ידי לקוחות קודמים. שיהיה בהצלחה 😊
בשביל לבטל את הערת הזהרה תצטרכו לשלם למדינה אגרת ביטול, בשווי של 86 ש"ח. לאחר התשלום תקבלו טופס אישור, אותו תצטרכו לצרף לבקשה לביטול הערת אזהרה.
מדובר על תהלך בירוקרטי לא קטן, שכולל מילוי טופס בקשה לביטול הערת אזהרה (המאומת על די עורך דין), ייפוי כוח מצד האדם שרשמה הערת אזהרה לטובתו, אישור על תשלום אגרה ומסמכים מזהים. כמובן שכל זה על רגל אחת ומומלץ שתקדישו שתי דקות לקריאה מעמקה יתר במאמר שכתבנו.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.